Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Novým prezidentem bude Pavel, Babiše porazil téměř o milion hlasů

Aktualizováno: Novým prezidentem bude Pavel, Babiše porazil téměř o milion hlasů
Nový prezident Petr Pavel | zdroj: Profimedia

Novým prezidentem po Miloši Zemanovi se stane generál ve výslužbě Petr Pavel (61). Ve finále prezidentské volby dnes porazil s 58,32 procenta hlasů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Pro Pavla hlasovalo téměř 3,36 milionu lidí, tedy zhruba o 960 tisíc více než pro Babiše. Pavel vyhrál ve většině krajů a v zahraničí, Babiš uspěl v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Šéf ANO volební porážku uznal a Pavlovi popřál, aby byl prezidentem všech občanů a bojoval za české zájmy.

Pavel v reakci na výsledky uvedl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Hradě chce přesvědčit všechny občany k návratu k nim. Češi musejí podle Pavla řešit problémy jako jedno společenství, i když je rozdělila skončená prezidentská kampaň, několik souběžných krizí nebo politika.

Ke kandidatuře na nejvyšší ústavní funkci Pavla motivovaly debaty o možném prezidentském angažmá předsedy ANO. „Nebýt toho, že by Andrej Babiš byl tak favorizovaným kandidátem, tak bych zřejmě asi ani neměl motivaci kandidovat,“ řekl Pavel večer v České televizi. Uvedl rovněž, že po vítězství zatím nemluvil ani s Babišem ani se současným prezidentem Zemanem.

Pavlovi příznivci slavili už v průběhu sčítání výsledků a k vítězství mu gratulovali i někteří politici včetně neúspěšných prezidentských kandidátů Danuše Nerudové a Pavla Fischera. Zvolení Pavla uvítal také premiér Petr Fiala (ODS). Ocenil, že vyhrál občanský kandidát a hodnoty, které reprezentoval. Pavel podle něj získal velmi silný mandát. Viděli jsme nejodpornější kampaň v historii, uvedl Fiala na adresu Pavlova rivala Babiše. Společnost vyzval ke zklidnění situace.

Referendum o Babišovi

Babiš vyzval své podporovatele, aby akceptovali jeho prohru, a požádal Pavla, aby vyzval své voliče k uklidnění emocí. Na tiskové konferenci ve štábu na pražském Chodově popřál vítězi voleb, aby byl prezidentem všech občanů, vnímal jejich problémy a bojoval za české zájmy.

Babiš soudí, že přes prohru o téměř milion hlasů dosáhl famózního výsledku. Odmítl, že by dělal negativní kampaň, která ale byla v určitých fázích vyhrocená. Babiš také uvedl, že získal víc hlasů než strany pětikoalice v posledních sněmovních volbách. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová míní, že hnutí se bude snažit přetavit výsledek v úspěch v příštích parlamentních volbách.

Podle politologa Miroslava Mareše ale Babiš ve volbách ztratil image nezpochybnitelného vůdce. Také si myslí, že volby byly hlasováním o zachování takového systému, který by Česko netáhl do „orbánovských vod“. Všichni politologové, které ČTK oslovila, se pak shodli na tom, že druhé kolo bylo referendem o Babišovi. Vysoká volební účast pak podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu svědčí o tom, že volby považovala spousta lidí za zlomové.

Dosluhujícího prezidenta Zemana volební výsledek překvapil. Čekal, že Pavel možná vyhraje, ale nemyslel si, že tak výrazně. Podle něj ale nelze Babiše po prohře odepisovat. Připomněl, že se sám po prvním neúspěchu v prezidentské volbě vrátil.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura v reakci na výsledek voleb uvedl, že voliči jeho hnutí nehlasovali v prezidentské volbě pro Babiše jako předsedu ANO, ale jako pro toho z kandidátů, který byl pro ně méně nepřijatelný. Nehrozí podle něj, že by expremiérovo hnutí přebíralo SPD hlasy, řekl ČTK. Naopak nedávné Babišovo prohlášení, že by hnutí ANO neuzavřelo koalici s SPD, podle něj řadu voličů v posledních dnech před hlasováním odradilo.

Rekordní volební účast 

K volbám dnes a v pátek přišlo 70,25 procenta lidí, což je nejvíce v přímých prezidentských volbách, rekordní účast přitom byla už v prvním kole před dvěma týdny. V roce 2013 rozhodovalo ve finále volby hlavy státu 59,1 procenta voličů a před pěti lety 66,6 procenta. Historicky je současná volební účast třetí nejvyšší po volbách do Sněmovny 1996 a 1998.

Velký zájem o volby byl letos i v zahraničí. Rekordní počet českých voličů odevzdal hlasy například v Bruselu nebo v Německu. Celkově činila volební účast v cizině 80,3 procenta, novou hlavu ČR volilo téměř 23.000 Čechů, z toho 95,2 procenta hlasů dostal Pavel.

Pavlovi ke zvolení blahopřáli zahraniční státníci a politici. Gratulace přišly ze sousedních států i z Rumunska, Maďarska, Ukrajiny nebo Lotyšska. Ke gratulantům se přidal i francouzský prezident Emmanuel Macron, kterého před druhým kolem navštívil Babiš. „Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!“, napsal na twitteru.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijela Pavlovi osobně popřát do volebního štábu a vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mu na twitteru popřál k „přesvědčivému vítězství“ a ocenil jeho podporu Ukrajině a boji proti ruské agresi. Polský prezident Andrzej Duda Pavlovi poblahopřál k vítězství a pozval ho do Varšavy. Pavlovi poblahopřál i polský premiér Mateusz Morawiecki, který zároveň vyzdvihl význam polsko-českého partnerství pro regionální bezpečnost.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v blahopřání Pavlovi na twitteru uvedla, že jeho „drahocenné zkušenosti v bezpečnosti, obraně a mezinárodních vztazích budou důležité pro zachování a posilování evropské jednoty v podpoře Ukrajiny“. Také místopředsedkyně Evropské unie Věra Jourová věří, že Pavel bude Česko spojovat a důstojně reprezentovat v Evropě i ve světě.

Zemanovi skončí druhé volební období 8. března. Nově zvolený prezident by měl skládat prezidentský slib podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) 9. března na Pražském hradě. Po složení slibu bude mít vedle pravomocí hlavy státu také například nárok na plat a prezidentskou imunitu. Pavel dnes uvedl, že při předávání prezidentského úřadu chce udělat hloubkový audit prezidentské kanceláře a nechat vyšetřit podezření, která se případně objeví.

Zdroje: