Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Velikonoční masakr na Srí Lance: Tři stovky mrtvých: mezi nimi desítky cizinců

Aktualizováno: Velikonoční masakr na Srí Lance: Tři stovky mrtvých: mezi nimi desítky cizinců
Policisté procházejí mezi těly obětí výbuchu v kostele sv. Antonína na Srí Lance | zdroj: Profimedia

Teroristé proměnili velikonoční oslavy na Srí Lance v krvavou lázeň. V koordinovaných bombových útocích zabili v neděli téměř tři stovky stovky lidí, mezi nimi desítky turistů. 

Sedm sebevražedných atentátníků, zabilo v neděli na Srí Lance, nejméně 290 lidí. Dalších nejméně 500 lidí utrpělo zranění. Mezi oběťmi je 39 cizinců.

Dopoledne místního času téměř souběžně otřáslo třemi kostely a třemi hotely šest výbuchů. Později zazněly další dva. Vláda ihned vyhlásila zákaz vycházení. V pondělí pak policisté zabránili dalšímu útoku, když zneškodnili podomácku vyrobenou bombu na letišti v metropoli Kolombu.

profimedia-0427323916sri lanka 2 Srílanští policisté zasahují při výbuchu v hotelu v centru města Kolomba | zdroj: Profimedia

Z útoků obvinila vláda místní islamistickou skupinu národní Tauhíd džamáate. Informace o chystaných atentátech měl kabinet už od 4. dubna, ale k premiérovi, pod kterého spadá obrana, se nedostala. Žádná preventivní opatření proto vyhlášena nebyla.

Ve snaze zabránit šíření poplašných zpráv dala vláda hned v neděli zablokovat hlavní sociální sítě včetně Facebooku a služby WhatsApp, takže někteří ze zahraničních turistů měli problémy s tím, aby kontaktovali své blízké.

České velvyslanectví v indickém Dillí, pod které Srí Lanka spadá, nemá informace o tom, že by útoky postihly české turisty. Mezi identifikovanými oběťmi jsou turisté z Indie, Dánska, Nizozemska, Británie, Spojených států, Portugalska, Turecka a Číny.

Mezi oběťmi jsou tři děti nejbohatšího Dána, miliardáře v módním průmyslu Anderse Povlsena. Výbuch zastihl rodinu ve chvíli, kdy byla v pětihvězdičkovém hotelu Cinnamon Grand na snídani. Atentátník si tam v bufetu vystál frontu a na jejím konci, když ho měli obsloužit, odpálil pás s výbušninami, který měl u pasu.

Většina cílů atentátníků byla v Kolombu a jeho okolí, jeden kostel byl napaden na východě ostrova (viz mapa útoků).

_106538014_sri_lanka_explosions_what_happened_v1_640-nc (1) Místa útoků | zdroj: BBC

Je patrné, že útoky byl koordinovanou akcí zaměřenou na menšinovou komunitu křesťanů v době největších křesťanských svátků – Velikonoc.

Většinu obyvatel Srí Lanky - 70 procent – tvoří buddhisté, 12 procent hinduisté, deset procent muslimové a 7,6 procent křesťané.

Útoky byly pečlivě načasované, aby usmrtily co nejvíce lidí. Kostely byly v neděli dopoledne zaplněny věřícími, kteří si připomínali Boží hod velikonoční - den, kdy podle křesťanské tradice Ježíš vstal z mrtvých. 

Policie během pondělí a úterý zatkla 24 podezřelých, všichni jsou Srílančané. Bližší informace o možných pachatelích však nebyly oznámeny. 

Papež František během tradičního projevu Urbi et Orbi (poselství městu a světu) ve Vatikánu označil atentáty za "mimořádně kruté násilí". "Se smutkem jsem přijal zprávu o těžkých útocích, které dnes, v den velikonoční, přinesly zármutek a bolest v několika kostelech a na dalších místech setkání křesťanů na Srí Lance," pravil nejvyšší představitel římskokatolické církve.

Prezident Miloš Zeman kondoloval v dopise srílanskému prezidentovi Maithripalovi Sirisenovi a místopředseda kabinetu Jan Hamáček nabídl srílanské vládě pomoc.

Nedělní útoky jsou největším násilím v ostrovním státu v jihovýchodní Asii od konce občanské války mezi Sinhálci a Tamily před deseti lety, během které zahynulo na sto tisíc lidí. Masakr bude mít těžký dopad na srílanskou turistiku. "Mnoho lidí tady přijde o práci, to je jisté na 100 procent. Je to tragédie, šílenci zabíjejí nevinné lidi," cituje agentura AP hotelového zaměstnance Gaminiho Francise.

Na amatérském videu je patrná zkáza, kterou způsobila jedna z bomb v kostele sv. Šebestiána v Negombu.

zdroj: YouTube

"Těla jsou tady rozmetána po celém kostele, jsou na stěnách i na oltáři," řekl farář z tohoto kostela Edmond Tillekeratne CNN.

Arcibiskup Kolomba Malcolm Randžit požaduje tvrdé tresty pro organizátory a pachatele útoků. "Jen zvířata se dokážou chovat tímhle způsobem," prohlásil vůdce srílanských katolíků.

V ostrovní zemi teď platí výjimečný stav. Policie a armáda mohou zatýkat podezřelé a nečekat na soudní příkaz.

Zdroje:
BBC