Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Brzdíme covid: Ve třídách roušky, restaurace a bary zavřou o půlnoci

Brzdíme covid: Ve třídách roušky, restaurace a bary zavřou o půlnoci
Roušky budou i ve třídách | zdroj: Profimedia

Epidemie covidu v Česku zrychluje. Ministr zdravotnictví tahá za záchrannou brzdu a zavádí další opatření proti jejímu šíření.

Ministerstvo zdravotnictví přitvrzuje, nařídilo od pátku nosit roušky při výuce ve třídách s výjimkou prvního stupně základních škol. Kromě toho všechny restaurace a bary budou muset být uzavřeny mezi půlnocí a šestou hodinou ranní, poprvé z pátku na sobotu.

Nové protiepidemické regulace oznámil ve čtvrtek odpoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dosud obdobná omezení platila jen ve Středočeském kraji, na Uherskohradišťsku a v Praze.

Babiš o tom nevěděl?

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na tiskové konferenci informoval, že reprodukční číslo se zvýšilo na 1,6 (jeden infikovaný nakazí 1,6 člověka). „Můžeme očekávat, že do konce září přibude až 70 tisíc nově diagnostikovaných,” upozornil.

Hospitalizaci podle dat ústavu potřebují čtyři procenta z pozitivně testovaných, čtvrtina z nich je ve vážném stavu. "Ve velkých počtech diagnostikovaných může znamenat i malé procento hospitalizovaných do budoucna problém," upozornil Dušek.

"Data nevypadají dobře," podotkl Vojtěch.

profimedia-0514736648 Adam Vojtěch a Ladislav Dušek na tiskové konferenci | zdroj: Profimedia

Krátce po tiskové konferenci ministra zdravotnictví premiér Andrej Babiš ve sněmovně poslancům řekl, že o chystaných opatřeních nevěděl.

Osmkrát hůř než v Německu

Nyní je v zemi povinné nosit roušku ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách nebo na toaletách.

Ministerstvo zdravotnictví už během týdne oznámilo, že od pátečních šesti hodin odpoledne zakazuje vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy a trhy. Restaurace, bary a kluby nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení.

graf ÚZIS zdroj: ÚZIS

V Česku teď přibývá přes dva tisíce případů koronaviru za den, což je víc než v osmkrát lidnatějším Německu. Nejvíc alarmující je však vzestupný exponenciální trend, patrný z grafu. (Pro lepší zobrazení si ho rozklikněte.)

Přibývá států, které na tento vývoj reagují. Cestující z Česka už omezuje sedmnáct z nich. Aktuálně o tom informuje web ministerstva zahraničí.