Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Vatikán po čtyřiceti letech obnoví vyšetřování případu záhadně zmizelé dívky

Vatikán po čtyřiceti letech obnoví vyšetřování případu záhadně zmizelé dívky
Pietro Orlandi to nevzdává: Chce znát pravdu o své sestře | zdroj: Profimedia

Vatikán po 40 letech obnoví vyšetřování zmizení své nezletilé občanky Emanuely Orlandiové. Podle Vatikánu se tak děje v souvislosti s podněty, které podal bratr Orlandiové Pietro.

Patnáctiletá Orlandiová zmizela za dosud nevyjasněných okolností v polovině června 1983. Byla dcerou zaměstnance Vatikánu, bydlela v církevním státě a měla také vatikánské občanství, což ještě zvýšilo zájem médií o případ. Dívka zřejmě zmizela na italském území. Někteří svědkové tvrdí, že ji naposledy viděli v centru Říma. Italská i světová média její kauzu v minulosti spojovala s mezinárodním napětím kolem Vatikánu či s římským organizovaným zločinem. Italským ani vatikánským vyšetřovatelům se ale žádnou z těchto teorií nepodařilo prokázat.

Vatikánský státní zástupce Alessandro Diddi dnes oznámil, že jeho úřad a vatikánské četnictvo případ znovu prošetří. Podle vatikánského mluvčího Mattea Bruniho se tak děje také na základě řady podnětů vyjádřených příbuznými zmizelé dívky. Podle serveru Rai News funkcionáři Vatikánu podrobně prošetří informace z předchozích vyšetřování a zaměří se také na málo probádané vyšetřovací hypotézy. Zabývat se budou i novějšími informacemi.

„Chci být velmi opatrný, ale skutečnost, že vatikánské úřady zahájily vyšetřování, je pro mě pěknou zprávou,“ řekl bratr zmizelé dívky Pietro Orlandi. Advokátka rodiny Laura Sgróová uvedla, že příbuzní o postupu Vatikánu nebyli informováni a dozvěděli se o něm z tisku. Příbuzní Orlandiové v minulosti Vatikán kritizovali za to, že nezveřejnil všechny informace o zmizení dívky či že dostatečně nespolupracuje na objasnění věci.

Zájem o případ v posledních týdnech oživila čtyřdílná dokumentární série platformy Netflix Dívka z Vatikánu z konce loňského roku. Po odvysílání série vyzvali k ustanovení parlamentní vyšetřovací komise někteří italští zákonodárci.

Zdroje: