V potravinách z Francie může být botulotoxin, varuje inspekce
9. 9. 2011 – 8:51 | Zpravodajství | red
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala varování před některými výrobky francouzské společnosti La Ruche, například pomazánkou ze sušených rajčat a olivovo-mandlovou pomazánkou. Mohou obsahovat jedovatou látku botulotoxin.
V Česku se sice neprodávají, podle SZPI si nicméně lidé mohli výrobky zakoupit ve Francii nebo přes internet. ČTK o tom informoval mluvčí inspekce Michal Spáčil.
"V pomazánce byly nalezeny bakterie Clostridium botulinum typu A, produkující botulotoxin. Francie hlásí zatím osm lidí s příznaky otravy," uvedl mluvčí. Inspekce získala informace z unijního systému rychlého varování.
Botulotoxin, známý i pod názvem klobásový jed, je toxická látka produkovaná bakteriemi. Patří vůbec k nejsilnějším známým jedům. Do těla se obvykle dostává právě z potravy kontaminované sporami bakterií. Jde o potraviny, v nichž vzniká anaerobní prostředí, například o špatně sterilované konzervy a uzeniny nebo nakládanou zeleninu.
Spotřebitelé najdou celý seznam zakázaných výrobků na stránkách inspekce.