Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Aktualizováno: V Česku skončily parlamentní volby

Aktualizováno: V Česku skončily parlamentní volby
Výsledky voleb může ovlivnit voličská účast, která by podle dosavadních odhadů mohla být vyšší než zhruba 61 procent v minulých volbách (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Hlasování v letošních volbách do Sněmovny dnes ve 14 hodin skončilo.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:50) Ve volbách do Sněmovny hlasovalo na mnoha místech více než 60 procent oprávněných voličů. V některých malých obcích přišli k urnám všichni, zájem je naopak nízký ve vyloučených lokalitách. Z vyjádření krajských úřadů a radnic vyplývá, že účast mohla být vyšší než v minulých volbách před čtyřmi lety.

Volby nedoprovázely žádné výraznější problémy, objevovalo se nedodržování povinného zakrývání nosu a úst kvůli koronaviru. Oznámení o možném kupčení s hlasovacími lístky prošetřuje policie na ubytovně ve Slaném, v Brně anonym ohlásil bombu ve volební místnosti.

Ve sněmovních volbách před čtyřmi roky odevzdalo hlas téměř 61 procent oprávněných voličů. Bylo to více než v roce 2013, ale zároveň třetí nejnižší účast od vzniku České republiky. Nejmenší byl zájem o sněmovní volby v roce 2002, kdy k urnám přišlo 58 procent voličů. Naopak zatím nejvyšší volební účast byla hned v prvních sněmovních volbách po vzniku ČR, poslance si v roce 1996 přišlo vybrat více než 76 procent voličů.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:05) Lidé určili, které z 22 stran, hnutí a koalic budou mít poslance a které budou mít šanci podílet se na vládě. Podle průzkumů by v dolní komoře mělo mít zastoupení nejméně sedm stran, další tři se pohybovaly kolem vstupní pětiprocentní hranice.

Favoritem ve volbách bylo vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, které by podle průzkumů mohlo získat nejméně čtvrtinu hlasů. Druhé místo patřilo koalici Spolu, kterou vytvořily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a třetí příčka koalici Pirátů a Starostů. Místo ve Sněmovně mělo podle průzkumů jisté hnutí SPD Tomia Okamury.

Kolem pětiprocentní hranice se pohybovaly KSČM, ČSSD a hnutí Přísaha bývalého policisty Róberta Šlachty. Z ostatních uskupení si v průzkumech vedla nejlépe Trikolóra se Svobodnými a Soukromníky.

Letošní volby byly označovány za souboj o charakter demokracie a další směřování ČR a také jako referendum o setrvání Babiše v politice. Premiér a předseda ANO má sice od prezidenta Miloše Zemana přislíbeno, že bude v případě vítězství znovu pověřen sestavením vlády. není ale jisté, zda bude mít ve Sněmovně vládního partnera s dostatečným počtem hlasů.

Většinu v dolní komoře mohly získat obě volební koalice, které by kabinet sestavovaly na třetí pokus v případě, že Babiš dvakrát neuspěje. Třetí nominace na sestavení vlády už podle ústavy není v rukou prezidenta, ale předkládá mu ji předseda Sněmovny.

ANO obhajuje 78 poslaneckých mandátů, jeho vládní partner z ČSSD 15 míst, stejně jako KSČM, která kabinet podporovala. ODS obhajuje 25 křesel, Piráti 22 míst, KDU-ČSL deset a TOP 09 sedm a STAN šest mandátů, dohromady 70 míst. SPD obhajuje zbylých 22 křesel.

Výsledky voleb může ovlivnit voličská účast, která by podle dosavadních odhadů mohla být vyšší než zhruba 61 procent v minulých volbách. Výsledky voleb budou zveřejňovány na volebním webu.

(AKTUALIZOVÁNO, 12:53) Policisté prošetřují oznámení o údajném kupčení s hlasy v jedné z ubytoven ve Slaném na Kladensku. Věc je zatím na začátku a je vedena proti neznámému pachateli, řekla dnes ČTK mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

„Přijali jsme oznámení, které se týkalo možného podezření s kupčením s volebními hlasy na jedné z ubytoven ve Slaném. V daném případě jsme zahájili standardní šetření podle paragrafu 158 pro podezření z maření průběhu voleb. Věc je zatím na začátku a je to vedeno proti neznámému pachateli,“ uvedla mluvčí.

Podle serveru Romea.cz kdosi na ubytovně ve Slaném nabízel 1000 Kč za hlas pro hnutí ANO, Suchánková ale zatím žádné konkrétní informace nepotvrdila.

(11:05, původní zpráva) Poslední voliči budou dnes moci odevzdat svůj hlas do 14 hodin, kdy možnost volit podle zákona skončí. Než členové okrskové komise volební místnost uzavřou, musejí ještě umožnit hlasování všem, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní. Teprve poté prohlásí předseda okrskové komise hlasování za ukončené.

Komise pak začnou sčítat hlasovací lístky a další údaje, jako je například počet voličů. Tyto informace následně postoupí ke zpracování výsledků voleb Českému statistickému úřadu, který výsledky hlasování zveřejní na volebním webu. Volební výsledky budou zveřejňovány průběžně, většina z nich by mohla být známa do pozdního večera.

Výsledky hlasování z jednotlivých volebních okrsků budou zveřejněny na volebním webu.

O přízeň voličů v letošních volbách usiluje více než 5242 kandidátů, které nominovalo 22 stran, hnutí nebo jejich koalic. Zvoleno ale může být jen 200 z nich, takže na jedno poslanecké křeslo připadá zhruba 26 uchazečů.

Právo volit má více než osm milionů českých občanů. Volit mohou Češi starší 18 let, kteří nebyli zbaveni způsobilosti k právním úkonům.

Zdroje: