Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: V Česku začaly v pořadí osmé sněmovní volby

Aktualizováno: V Česku začaly v pořadí osmé sněmovní volby
Už 6. října jako první volili lidé, kteří jsou v karanténě. Například ve dvoře Magistrátu města Hradec Králové byl zřízen drive-in pro lidi v karanténě nebo v izolaci | zdroj: Martin Veselý / MAFRA / Profimedia

V Česku začaly dnes ve 14 hodin volby do Poslanecké sněmovny, které jsou osmé v historii samostatné České republiky.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:32) Lidé ve volbách rozhodnou nejen o novém složení dolní komory Parlamentu, ale také o tom, kdo sestaví budoucí vládu. O 200 poslaneckých křesel letos usiluje 5242 kandidátů, které nominovalo 22 volebních uskupení. V porovnání s předchozími sněmovními volbami v roce 2017 mají voliči výběr užší.

Volební místnosti budou dnes otevřeny do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Výsledky voleb se poté začnou objevovat na volebním webu. Oficiální podobu získají výsledky po pondělním projednání Státní volební komisí, a to vyhlášením ve Sbírce zákonů. V ní by se měly objevit v úterý.

Voličské hlasy mimo jiné předurčí, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu a Pirátů se Starosty. Pro Babiše jsou podle jeho vyjádření nynější sněmovní volby politicky nejdůležitější. Předem vyloučil pouze vládní spojenectví s Piráty. Jejich představitelé vyloučili vládu s Babišem stejně jako lídři STAN a koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle nich jsou volby šancí na změnu dosavadního stylu vládnutí.

Lidé budou moci hlasovat v téměř 14 900 volebních místnostech v Česku i ve světě.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes při odevzdání hlasu ve sněmovních volbách řekl, že volby jsou šancí vrátit Česku budoucnost. Lidé by ji podle něj měli uchopit, přijít k volbám a nasměrovat Českou republiku dobrým směrem do budoucnosti. Bartoš je lídrem Pirátů v Ústeckém kraji, kde je jedničkou hnutí ANO premiér Andrej Babiš. „Teď se rozhoduje, kam bude v následujících letech Česká republika směřovat, jestli to bude i v té postcovidové obnově země, kde nakopneme ekonomiku, začneme sledovat světové trendy, nebo jestli to bude republika, kde se nebude inovovat, kde se bude žít na dluh,“ uvedl Bartoš. „Já myslím, že nejen mladí lidé, ale i generace starších lidí a generace čtyřicetiletých by měli přijít k volbám,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v 15:30 odevzdal s manželkou Monikou a dcerou Vivien svůj hlas ve sněmovních volbách na městském úřadu v Lovosicích. Novinářům následně řekl, že považuje letošní volby za nejdůležitější v historii České republiky. Zopakoval, že kandiduje naposled. 

(11:01, původní článek) Voliči v Česku dnes odpoledne začnou rozhodovat o tom, jaké složení bude mít nová Sněmovna, a tím i budoucí vláda. Svými hlasy voliči ovlivní také to, co přinesou příští zákony nebo jakou podobu bude mít státní rozpočet minimálně na příští rok. Určovat by to mohli zástupci 22 stran, hnutí a koalic. Práh dolní komory v roli poslanců překročí 200 z 5242 kandidátů.

Volební místnosti se otevřou dnes ve 14 hodin na téměř 15 000 místech, ve 22 hodin se uzavřou. Po noční přestávce budou přístupné ještě v sobotu od 8 do 14 hodin.

Hlasovací lístky dostalo více než osm milionů voličů do poštovních schránek. Kdo je neobdržel, může si je vyzvednout ve volební místnosti, kam patří podle místa bydliště. Mimo domovskou obec je dostane od volebních komisařů tam, kde bude hlasovat s voličským průkazem.

Do volební místnosti si lidé musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. Bez toho jim volební komisaři neumožní hlasovat.

Na hlasovacím lístku vybrané strany, hnutí či koalice mohou lidé dát nejvýše čtyřem konkrétním kandidátům takzvané přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Kdyby volič zakroužkoval více kandidátů, volební komisaři by jeho preferenční hlasy museli ignorovat. Hlas pro stranu by ale zůstal platný.

Stejně tak ani další písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na jeho posuzování vliv. Platné by byly podle ministerstva vnitra i lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta, změněna nebo dopsána.

Neplatné by naopak byly napodobené nebo přetržené hlasovací lístky, nikoli však natržené, pokud by z nich volební komisaři dokázali vyčíst všechny potřebné údaje. Hlas voliče by byl neplatný také v případě, kdyby v hlasovací obálce bylo několik hlasovacích lístků, případně by lístek nebyl v obálce.

Zdroje: