Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Proč Ukrajinci zakázali ruský internet? Moskva nás šmíruje přes sociální sítě, tvrdí Kyjev

Proč Ukrajinci zakázali ruský internet? Moskva nás šmíruje přes sociální sítě, tvrdí Kyjev
Protest ukrajinské mládeže proti omezování internetu | zdroj: Profimedia

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem se rozšiřuje do stále více oblastí. Po více než třech letech anexe Krymu a konfliktu na východě Ukrajiny, kde se kyjevská vláda snaží o navrácení kontroly nad vzbouřenými a nepokrytě Ruskem podporovanými regiony, došlo prakticky ve všech sférách k přetrhání vztahů mezi oběma státy. 

Jen namátkou. Vzájemný obchod byl snížen na minimum, podobně jako import energetických surovin z Ruska. Přímo do Moskvy se z Kyjeva letecky nedostanete, ukrajinská vláda totiž na podzim 2015 zakázala ruským leteckým společnostem působit v zemi.

Nyní na řadu přišlo omezení ve virtuálním prostoru.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v půlce května vydal dekret, který rozšiřuje dřívější sankce proti ruským fyzickým a právnickým osobám. Na černém seznamu Ukrajiny je nyní bezmála 1700 subjektů, které podle Kyjeva ohrožují bezpečnost země - včetně masově používaného účetního programu 1C, antivirových programů společnosti Kaspersky Lab, službem vyhledávače Yandex, serveru elektronické pošty Mail.ru, nebo sociálních sítí VKontakte a Odnoklassniki.

Vkontakte

  • největší sociální síť v Rusku a Evropě, často je označována za ruský Facebook. Podle statistické stránky Similarweb je Vkontakte pátým nejnavštěvovanějším serverem na světě.
  • proč je Vkontakte tak populární? Je Rusům a obyvatelům bývalých sovětských republik bližší. Umožňuje nejen komunikovat, ale také poslouchat hudbu nebo sledovat pirátské filmy a seriály
  • síť Vkontakte (často známá pod zkratkou VK) byla založena v říjnu 2006 tehdy dvaadvacetiletým petrohradským programátorem Pavlem Durovem.
  • v roce 2014 Durov prodal svůj podíl, který získala korporace Mail.Ru Group vlivného ruského miliardáře Ališera Usmanova. Zakladatel sociální sítě byl následně přinucen odejít. Durov opustil Rusko. Ještě předtím oznámil, že noví akcionáři silně omezují principy svobody, na nichž síť fungovala.
  • během protivládních demonstrací v Rusku a posléze na Ukrajině ruská bezpečnostní služba FSB požadovala, aby sociální síť blokovala skupiny organizující protesty.
  • na sociální síť Vkontakte se zaměřily ruské bezpečnostní orgány. V posledních letech se stále častěji objevují případy trestání uživatelů za příspěvek nebo zveřejnění cizího příspěvku.

Odnoklassniki

  • Odnoklassniki jsou starším bratrem ruské sociální sítě Vkontakte. Podle statistické stránky Similarweb patří do dvacítky nejnavštěvovanějších serverů na světě.
  • síť Odnoklassniki (v překladu Spolužáci) je určena k propojování současných a bývalých školních přátel nebo armádních kolegů. Proto je jí s nadsázkou přezdíváno sociální síť pro seniory.
  • Odnoklassniki byly založeny v březnu 2006 ruským programátorem Albertem Popkovem. Dva roky na to sociální síť koupila korporace Mail.Ru Group prokremelského oligarchy Ališera Usmanova.
  • Porošenko uvedl, že sociální sítě budou zablokovány do té doby, dokud neskončí ruská okupace části Ukrajiny.
  • Sociální sítě VKontakte a Odnoklassniki přitom patří mezi nejpopulárnější na Ukrajině. Podle analytické společnosti Corestone používá Vkontakte 67 procent uživatelů ukrajinského internetu a Odnoklassniki 48 procent. Na Facebooku komunikuje 42 procent Ukrajinců a na Twitteru pouze 18 procent.

Důvodem k zablokování populárních ruských serverů a programů má být skutečnost, že údajně slouží ruským tajným službám ke špehování Ukrajinců. "Ruské tajné služby vedou hybridní válku proti ukrajinskému obyvatelstvu, v níž ke svým speciálním informačním operacím zneužívají internetové sítě VKontakte, Odnoklassniki, Mail.ru a další," zdůvodnila ukrajinská tajná služba SBU zákaz.

Příliš tvrdé opatření

Jemný nesouhlas s rozhodnutím zablokovat na Ukrajině ruské sociální sítě zazněl z Bruselu. A to jak z Evropské unie, tak i z NATO. Se zákazem má problém také Rusko. Nejen Kreml, který označil Porošenkův dekret za nepřátelský a krátkozraký, ale i ruští aktivisté bojující proti internetovým represím.

"Zásah proti sociálním sítím na Ukrajině hodnotíme negativně. Není správné, když stát omezuje svým občanům přístup k informacím. A nezáleží na tom, o jakou informaci nebo stát se jedná. Jde o zhoubný jev pro rozvoj občanské společnosti, komunikačních prostředků a budování internetové ekonomiky," uvedl v rozhovoru pro Tiscali.cz Arťom Kozljuk, šéf projektu Roskomsvoboda.

Situace se zákazem "nepohodlných" webů se podle experta může na Ukrajině v dohledné době zhoršovat.

"Pokud jakýkoliv stát začal s omezením internetu, postupně rozšiřuje kriteria zakázaných informací a plní černé seznamy stránek, které mají být omezeny. Přitvrzování cenzury internetu je v takovém případě pouze otázkou času," říká s odkazem na situaci panující v Rusku.

Zákaz nefunguje

Kozljuk je přesvědčen, že účinnost blokování ruských sociálních sítí na Ukrajině bude nulová. Naopak, naučí Ukrajince používat prostředky k obcházení zákazu.

"Nyní Ukrajinci absolvují expresní kurz internetové gramotnosti, učí se, jak se vyhnout internetové cenzuře. Situace se brzy stabilizuje a zakázané stránky budou opět navštěvovat všichni, kteří o to budou mít zájem. Myslím, že 90 procent Ukrajinců najde způsob, jak se dostat k informacím, k nimž jim stát zakázal přístup," dodává ruský odborník.

Ukrajinská vláda i specialisté, kteří se zřejmě podíleli na vzniku výnosu, si podle jeho slov museli být vědomi, že ve skutečnosti nebude mít žádný efektivní dopad. Navíc, díky používání serverů či programů pro anonymní surfování, ukrajinské bezpečnostní služby budou mít menší přehled nad informacemi, které Ukrajinci poskytují ruským webům.

Za pravdu mu dávají i nejnovější čísla. Podle statistických údajů společnosti SimilarWeb se po dekretu o zákazu snížila návštěvnost sociální sítě Vkontakte na Ukrajině pouze o třetinu. Před blokováním navštěvovalo Vkontakte průměrně 10 milionů Ukrajinců denně. Nyní návštěvnost sítě dosahuje kolem 6,5 milionu ukrajinských uživatelů.

Ukrajinská vláda současně potvrdila, že nebude postihovat občany, kteří budou obcházet blokaci a dál ruské sociální sítě používat. "Cílem bylo snížit počet uživatelů ruských webů," přiznává šéf služby pro otázky informační bezpečnosti ukrajinské státní bezpečností rady Valentin Petrov.

Slídí za uživateli rozvědka?

Sociální sítě Vkontakte a Odnoklassniki patří do portfolia největší ruské internetové skupiny Mail.Ru Group. Virtuálního giganta ovládá pátý nejbohatší Rus Ališer Usmanov, který sice nepatří do kruhu blízkých přátel ruského prezidenta Vladimira Putina, nicméně platí za loajálního oligarchu, který ve prospěch Kremlu koupil některá známá ruská média.

Informace o tom, že sociální síť Vkontakte má spolupracovat s ruskými bezpečnostními orgány se objevila v roce 2014 po vynuceném odchodu jejího zakladatele Pavla Durova.

Arťom Kozljuk uvádí, že ruské sociální sítě působí v prostředí zkované restriktivní legislativou a uživatelé s tím musí počítat.

"Ruské sociální sítě musí být v souladu s ruskou legislativou, která se zpřísňuje a zavádí se různá omezení. Jsou třeba shromažďovány informace o tom jak působí a kooperují uživatelé v sociálních sítích. Ale to neznamená, že to je záminka k tomu, aby sám stát omezoval přístup k sociálním sítím. Sám uživatel si musí vybrat, jakou informaci chce poskytovat a jakým serverům chce důvěřovat. Každý člověk je schopen sám se rozhodnout, jaké weby a internetové služby chce používat," podotýká.

Situace v Rusku není lepší

Přestože se Kreml bouří proti zákazu ruských serverů na Ukrajině a krok tamní vlády nazývá omezením práva na svobodný přístup k informacím, ani situace v Rusku není nijak růžová. Federální služba pro dozor v oblasti komunikací Roskomnadzor plní roli internetové inkvizice, která blokuje nevhodné, nezřídka vůči ruskému režimu opoziční, stránky.

"V Rusku existuje velké množství zákonů, které umožňují zakázat jakoukoliv internetovou stránku nehledě na tematiku nebo legalitu. Vše záleží na politické vůli. Fakticky záleží na rozhodnutí jednoho úřadu, který může odříznout Rusy od sociálních sítí," vysvětluje Arťom Kozljuk.

Jak zdůrazňuje, často jsou slyšet hlasy požadující zakázat západní sociální sítě. Až na výjimky k tomu nedošlo.

"Rétorika ruské vlády vůči sociálním sítím je tvrdá. Některé sociální sítě jsou v Rusku také zablokovány. Například už několik měsíců nelze v Rusku používat profesní síť LinkedIn, kvůli tomu, že se nepodřídila zákonu, který nařizuje mít data ruských uživatelů na území Ruska," říká ruský expert.

Celkem bylo podle údajů projektu Roskomsvoboda v Rusku zablokováno přes šest milionů stránek. Jak soudí internetoví aktivisté, drtivá většina (až 97 procent) se dostala na černou listinu státní orgánů neoprávněně.

Zdroje:
Vlastní