Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Ukrajina na několika místech prolomila ruskou obranu

Ukrajina na několika místech prolomila ruskou obranu
Ukrajinští vojáci při střelbě z minometu. | zdroj: Profimedia

Ukrajinská armáda za uplynulých 48 hodin provedla významné operace v některých místech na východní a jižní Ukrajině, informuje v sobotu ve svém pravidelném hlášení o vývoji ruské invaze do sousední země britská vojenská rozvědka.

Podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) ukrajinská armáda pokračuje v ofenzivě na nejméně čtyřech místech fronty.

Britští zpravodajci tvrdí, že na některých místech ukrajinské jednotky prorazily první ruskou obrannou linii, jinde je jejich pokrok menší. Ruské jednotky si vedly různě: některé provádějí slušné obranné operace, jiné prý poněkud chaoticky ustoupily a objevuje se stále více zpráv o tom, že Rusové mají ztráty, když se stahují přes vlastní minová pole.

Podle ISW ukrajinské jednotky v pátek pokračovaly v omezených protiofenzivních operacích u hranice Doněcké a Záporožské oblasti a dosáhly tam určitých taktických zisků. Ukrajinci pozemní útoky podnikali v noci na pátek i během pátku také v Záporožské oblasti a podle ruských zdrojů tam dosáhli zisků, píše ISW.

ISW si všímá také toho, že ruský prezident Vladimir Putin v pátek řekl, že ukrajinská protiofenziva začala, a že přiznal, že ukrajinské ozbrojené síly stále disponují útočným potenciálem. To je rozdíl oproti minulosti, kdy se Kreml snažil ukrajinské operace zlehčovat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek v pravidelném večerním proslovu poděkoval všem vojákům, kteří „se v těchto dnech nacházejí v mimořádně těžkých bitvách“. Oznámil také, že se sešel s nejvyššími představiteli armády a mluvili „o ukrajinských defenzivních postupech, o ukrajinských ofenzivních postupech a o ukrajinských ziscích na frontových liniích“

Zdroje:
ČTK, NEXTA