Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Skandál s nahrávkami a trpký konec dalšího prezidenta

Skandál s nahrávkami a trpký konec dalšího prezidenta
Protesty ve městě Brasília | zdroj: Profimedia

Michel Temer nikdy neměl stanout v čele největšího státu Latinské Ameriky. Šestasedmdesátiletého právníka a amatérského básníka libanonského původu si prezidentka Dilma Rousseffová zvolila za svého viceprezidenta, aby tak posvětila středovou alianci a v domnění, že jde o technokrata bez ambicí. Temer skutečně loajálně dostával své pověsti spolehlivé šedé myši až do minulého roku, kdy překvapivě využil politickou a ekonomickou krizi a významně přispěl k impeachmentu ženy, která ho přivedla do nejvyšších pater politiky.

Uplynul rok a před vážnou hrozbou odvolání stojí sám Temer. Bezprostředním důvodem pro zatím osm návrhů na impeachment v brazilském kongresu je zveřejnění odposlechů, z nichž vyplývá, že Temer uplácel bývalého stranického kolegu a klíčového korupčního svědka ve stále se rozrůstajícím korupčním skandálu.

Prezident je zároveň na základě výpovědí jiných svědků podezřelý z přijímání stomilionových úplatků. Z korupce a z toho, že brání výkonu spravedlnosti ho minulý týden veřejně nařkl přímo nejvyšší státní zástupce.

Temer veškerá obvinění odmítl, nahrávky označil manipulativně sestříhané a zapřísahal se, že za žádných okolností neodstoupí, protože by tak přiznával vinu. Jen těžko ale může zastavit lavinu, která se na něj valí ze všech stran.

Pryč s prezidentem, kterého ani nikdo nezvolil

Během pouhých několika dní k Temerově odstoupení vyzval ve svém editorialu druhý nejčtenější deník O Globo, předseda Nejvyššího soudu Joaquim Barbosa apeloval, aby si Brazilci jeho rezignaci vynutili na ulicích, a advokátní komora otevřeně podpořila Temerův impeachment. 

Proti vládě se v neděli při narychlo svolaných protestech demonstrovalo ve všech větších městech země. Protesty ve středu vyústily v nepokoje, demonstranti zapálili ministerstvo zemědělství. Jen do ulic města Brasília vyrazilo odhadem 35 tisíc nespokojených lidí. 

Ještě nebezpečnější pro prezidentovo přežití je ovšem situace na politické scéně. Temerovu širokou koalici, postavenou na odporu proti Rousseffové, opouští jedna strana za druhou. Jako první to udělala Lidová socialistická strana (PPS), za niž okamžitě rezignoval ministr kultury Roberto Freire. Následovala menší Národní strana pracujících (PTN), nedávno přejmenovaná po španělském vzoru na Podemos, a v sobotu se připojila zatím o poznání významnější Brazilská socialistická strana (PSB), podporující vypsání předčasných voleb.

Dočasnou úlevu prezidentovi poskytlo na neurčito odložené jednání Brazilské sociálně demokratické strany (PSDB), tedy nejvýznamnější pravicové formace v zemi, která byla v současném kabinetu zodpovědná za klíčové ekonomické reformy.

Její vedení se zatím nerozhodlo, jak se k nahrávkám postaví - důvodem může být mimo jiné to, že v korupčním skandálu jsou přímo s Temerem vyšetřovány stranické špičky včetně prezidentského kandidáta z posledních voleb Aécia Nevese, několika guvernérů a samotných ministrů ve vládě. Ovšem řada jednotlivých poslanců a senátorů již bez ohledu na to některý z mnoha návrhů na impeachment podpořila a chystá se pro něj hlasovat.

Cesta ven z hlubin krize

K úspěšnému odvolání brazilského prezidenta by bylo podle zákona potřeba dvou třetin hlasů ve sněmovně reprezentantů a nadpoloviční většiny v senátu. V takovém případě by nejvyšší úřad v zemi na třicet dnů převzal předseda sněmovny, kterým je v tuto chvíli mimochodem rovněž policií vyšetřovaný Rodrigo Maia, a Kongres by následně zvolil nového prezidenta.

profimedia-0331994126 Michel Temer | zdroj: Profimedia

Už teď se nahlas hovoří o řadě jmen, například o dvojnásobném prezidentovi Fernando Henrique Cardosovi nebo o ministrovi financí Henrique Meirellesovi.

Dalším možným řešením, podporovaným podle průzkumů většinou obyvatel Brazílie, by samozřejmě byly předčasné prezidentské volby. Kromě zmíněné PSB je požaduje řada menších stran jako Síť (REDE) neúspěšné prezidentské kandidátky Mariny Silvové a ve Sněmovně se již objevil potřebný návrh zákona. Předčasné volby by však musely být schváleny ústavní většinou, což v tuto chvíli vypadá jako nepřekonatelný problém.

Vzhledem ke stále se zhoršující roztříštěnosti na politické scéně, kdy v obou komorách kongresu zasedají desítky stran, straniček a hnutí, není vůbec možné předpovědět, jestli se na prezidentovo odvolání či na vypsání předčasných voleb najde dostatečný počet poslanců a senátorů.

Obviněny z korupce jsou prakticky všechny strany

Prakticky všechny politické strany včetně těch největších čelí obvinění z korupce, což prohlubuje chaos a rozkládá stranickou disciplínu. Řada politiků se oprávněně obává, že svržení další vlády nebo urychlení voleb rázně ukončí jejich mimořádně dobře placenou kariéru. Další, vyšetřovaní a podezřelí, mají při ztrátě poslanecké imunity důvod obávat se vězení, kde už sedí mimo jiné bývalý předseda sněmovny Eduardo Cunha, donedávna považovaný za nedotknutelného.

Proto se ještě může stát, že Temer jako prezident přežije vlastní smrt a podaří se mu dovládnout až do konce funkčního období, kdy tak jako tak definitivně skončí v politice - jeho podpora se pohybuje na hranici statistické chyby.

Již nyní je ale jasné, že se mu nemůže podařit naplnit žádný z ambiciózních plánů na reformu penzí a zákoníku práce, které měly za cíl ozdravit propadající se brazilskou ekonomiku. Připouští to dokonce i zástupci těch stran, co dosud vládu podporují.

"Máme před sebou institucionální krizi a její vyřešení pro nás musí být priorita," prohlásil Ricardo Ferraço (PSDB), jeden z navrhovatelů reformy zákoníku práce v senátu. A rozrůstající se opozice deklaruje, že je připravena pomocí obstrukcí zablokovat jakoukoli zákonnou iniciativu ze strany vlády.

"Jediný zákon, který dovolíme projednat, se týká předčasných voleb," přislíbil Julio Delgado z PSB.

Zdá se, že Temerovo krátké prezidentství je tak fakticky u konce, i kdyby formálně ve svém úřadě zůstal ještě o rok navíc.

Zdroje:
Vlastní