Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Komentář: Studentka Tereza má báječný nápad, jak naložit s Babišovou slevou

Komentář: Studentka Tereza má báječný nápad, jak naložit s Babišovou slevou
Sláva nazdar výletu, Andrej Babiš na nádraží. Ve výřezu studentka Tereza, která slevu na vlak od Babiše věnuje hospici | zdroj: Profimedia

Čtyřiadvacetiletá dívka pochopila to, co odmítá uznat Andrej Babiš: Peníze na dotace jízdného studentům se dají využít líp. Upozorňuje vládu, kam a komu výnosy z daní patří.

Tereza Novotná, čtyřiadvacetiletá studentka z Prachatic, využívá pětasedmdesátiprocentní slevu na jízdné ve vlacích a autobusech. Ne však pro sebe.

Vládní dotaci, kterou dostává na dopravu, posílá prachatickému hospici. A nedělá to sama. Na webu Darujme.cz založila sbírku (tady), ve které na počátku týdne byla částka 79 950 korun od 235 dárců.

"Tato sbírka je určena především studentům, kteří profitují ze slev na jízdném a nyní mají skvělou příležitost vrátit část ušetřených peněz tam, kam opravdu patří," píše na Darujme.cz Tereza.

Dívka, na jejíž iniciativu upozornil českobudějovický rozhlas (tady), říká, že ji k myšlence založit sbírku přiměla reportáž ČT Miliarda sem, miliarda tam (zde). Pořad upozornil, že hospice a jiné ústavy poskytující sociální služby se nacházejí v zoufalé situaci, protože docházejí peníze na platy těch, kteří v nich pracují.

Na Darujme.cz vyzývá Tereza studenty, aby iniciovali celonárodní síť občanské podpory sociálních služeb.

Kupoval si hlasy

Připomínám, že studenti pětasedmdesátiprocentní slevu na jízdném ani nechtěli. Andrej Babiš ji přesto pro ně (a pro penzisty) nachystal okamžitě po sněmovních volbách, kdy měl jednobarevný kabinet, aby vypálil rybník sociálním demokratům. A aby nakoupil dalších hlasy v senátních a komunálních volbách – slevu vláda zavedla necelé dva měsíce před nimi.

Babiš ji studentům musel dokonce vnucovat. Když se na sociálních sítích objevil návrh snížit výdaje ministerstev a institucí a úspory použít na náhrady dopravcům za slevy jízdného, u školství figurovala suma 400 milionů korun. To studenty dopálilo. Premiérovi vzkázali: "Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním."

Babiš obratem na svém facebookovém účtu ujišťoval, že žádné škrty ve školství ve skutečnosti neplánuje, a vzkázal, že dopravci budou za slevy kompenzováni pouze z těch peněz, které se nepodaří utratit.

Takže studenti si řekli "nechceme slevu zadarmo, ale když to musí být…" a protesty odpískali. Teď, obdobně jako senioři, křižují Česko v autobusech a vlacích, aniž by se starali, kolik kaček jim cinká v kapse.

A vláda jen za prvních osm měsíců za slevy vyplatila dopravcům 3,7 miliardy, což je téměř dvojnásobek částky chybějící v sociálních službách. (Ve skutečnosti v nich chybí víc, protože jsou poddimenzované.)

Leckdo může namítnout, že slevy jízdného byly už před Babišem a budou i po něm. V minulých letech se ale celoroční kompenzace pohybovaly v rozmezí 200 až 250 milionů korun, teď jsou téměř třicetkrát vyšší.

Radujte se, veselte se

Dotovat jízdné ve výši 75 procent studentům, notabene v době, kdy vláda nedokáže udržet vyrovnaný rozpočet, je každopádně nerozumné populistické gesto. Státní pokladnu zatíží na roky dopředu, protože Babiš a spol. ho neodvolají. Uznali by tím svou chybu.

Mimochodem, víte, jak Babiš odpověděl na dotaz jednoho ze studentů Vysoké školy ekonomické, jaký má sleva pro studenty racionální důvod? "Racionální důvod je ten, že to máme v programu, myslel jsem, že budete rádi."

Přesněji mohl šéf vlády říct: Myslel jsem, že mě budete volit. Jenže studenti jeho politickou firmu, na rozdíl od důchodců, nevolí.

Studentům je jasné, že nic jako oběd zadarmo neexistuje. Stejně jako neexistuje levná jízdenka na vlak či autobus. A pokud ANO, není to tím, že 'je líp', ale že je vládou dotovaná a poplatníky zaplacená.

Tereza teď ukazuje, co a koho z peněz poplatníků dotovat. Především ty, kteří se bez cizí pomoci neobejdou, a ty, kteří o ně pečují. Vlády je hanebně přehlížejí. Jednoduše proto, že nejsou tak početnou skupinou voličů jako penzisté nebo studenti.

Zdroje:
Darujme.cz