Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Strach z omikronu v Nizozemsku. Desítky lidí přiletěly z Afriky s koronavirem

Strach z omikronu v Nizozemsku. Desítky lidí přiletěly z Afriky s koronavirem
Jedna ze sanitek, které odvážejí nakažené pasažéry do nemocnice. | zdroj: Profimedia

Přes 60 cestujících, kteří v pátek večer přiletěli ve dvou letadlech z Jihoafrické republiky na amsterodamské letiště Schiphol, má koronavirus. Zdravotníci testují, zda se nenakazili obávanou variantou omikron.

Na 600 cestujících dorazilo dvěma lety společnosti KLM. Poté se museli několik hodin podrobovat testování kvůli obavám z nové varianty viru, o které informovala ve čtvrtek Jihoafrická republika a později testy odhalily lidi infikované touto mutací i v dalších zemích včetně jednoho případu v Belgii.

Původně agentura Reuters psala, že mezi cestujícími z Kapského města a Johannesburgu by mohlo být až 85 pozitivních na koronavirus. V sobotu ráno tento počet zdravotníci upřesnili a potvrdili, že testy prokázaly virus u 61 lidí.

Nová varianta koronaviru způsobující nemoc covid-19 se objevila v Jihoafrické republice a potom i v dalších zemích. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zařadila tuto variantu, která nese vědecký název B.1.1.529, mezi znepokojivé.

Propadla Evropa panice?

Podle serveru DutchNews.nl se přitom pasažéři, kteří přiletěli do Amsterdamu, museli prokázat negativním testem, který nebyl starší 24 hodin, před nástupem do letadel.

„Cestující s pozitivním výsledkem testu budou umístěni do izolace v hotelu na Schipholu nebo poblíž,“ píše se na webu nizozemského ministerstva zahraničí. Laboranti se nyní snaží co nejrychleji zjistit, zda mají variantu pojmenovanou omikron.

„Když byl můj let z Johannesburgu někde nad Čadem, Evropa propadla panice; když jsme přistáli, nesměli jsme vystoupit z letadla. Nenechají ani cateringový vůz přivézt nám vodu,“ píše na twitteru novinářka New York Times Stephanie Nolenová, která byla na palubě jednoho z letounů.

Nizozemská vláda v pátek ráno zakázala veškerou leteckou dopravu z jižní Afriky. Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge uvedl, že cestující, kteří jsou již na cestě do Nizozemska, budou muset po příletu projít testem a karanténou.

Podezření na novou variantu mají i v Německu

Také v Německu už mají podezření na omikron. Na twitteru to včera oznámil hesenský ministr sociálních věcí Kai Klose. U člověka, který se vrátil z Jihoafrické republiky, bylo detekováno několik mutací typických pro omikron, napsal a dodal, že na výsledky kompletního sekvenování se dosud čeká.

Spojení s jihem Afriky přerušují téměř všechny země, popřípadě zpřísňují pravidla pro vstup na své území z oblastí, kde se nová mutace vyskytla.

Do izolace na minimálně deset dnů musejí od pátku i Češi vracející se do Česka z pobytu v některých jihoafrických zemích.

Zdroje: