Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Srážka vlaků na Domažlicku: Tři lidé zemřeli, pět dalších je v kritickém stavu

Srážka vlaků na Domažlicku: Tři lidé zemřeli, pět dalších je v kritickém stavu
Srážku dvou vlaků na Domažlicku nepřežili dva strojvedoucí. Třetí z obětí je cestující z vlaku | zdroj: Profimedia

U obce Milavče mezi stanicemi Domažlice a Blížejov se dnes kolem osmé ráno srazily dva osobní vlaky, jedním z nich byl expres z Mnichova, v němž cestovali také cizinci. Tři lidé zemřeli, pět je ve vážném stavu a čtyři jsou středně těžce zranění. Desítky lidí utrpěly lehčí zranění.

Podle železničářů se srazil vlak Západní expres s osobním vlakem. Havárie se stala na jednokolejném úseku, před kterým se měly vlaky minout. Oba strojvedoucí nehodu nepřežili, třetí obětí je cestující. Jedná se o největší železniční nehodu od minulého léta.

V nemocnicích v Plzeňském kraji je po ranní srážce vlaků na Domažlicku zatím 14 lidí. Čtyři z nich mají těžká zranění. Sedm pacientů je v nemocnici v Domažlicích a sedm v plzeňské fakultní nemocnici, řekli ČTK jejich mluvčí. Počet se podle něj s ohledem na vývoj události může ještě v průběhu dne zvýšit.

Dva zranění byli převezeni do pražských nemocnic. Jednoho vážně zraněného přijala Ústřední vojenská nemocnice, řekla ČTK její mluvčí Jitka Zinke. Druhý člověk je ve Fakultní nemocnici v Motole, podle Hany Frydrychové z odboru komunikace se nyní čeká na výsledky vyšetření.

Při ranní nehodě zemřeli tři lidé, pět je ve vážném stavu a čtyři jsou středně těžce zranění.

"Máme zde sedm osob, z nichž jsou čtyři těžce a tři středně těžce zraněné," řekla ČTK mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Gabriela Levorová. Tamní transfúzní oddělení žádá lidi, aby kvůli nehodě přišli dnes darovat krev, kterou mohou zdravotníci využít pro zraněné.

V Domažlicích kvůli mimořádné události změnili i plánovaný program na dnešní den. "Uvolnili jsme některá lůžka tím, že jsme propustili vyléčené pacienty, kteří by šli domů v odpoledních hodinách nebo zítra (ve čtvrtek). Za druhé jsme odložili celý dnešní program plánovaných operací. Samozřejmě že akutní věci řešit musíme," uvedl mluvčí domažlické nemocnice Jiří Kokoška. Dodal, že v současnosti mají volných 20 lůžek. Jde o standardní lůžka i pro speciální s intenzivní péčí pro případné těžší zranění. "Pokud by byla potřeba ještě vyšší kapacitu, jsme schopni uvolnit i další lůžka. Zatím nevíme, jak se situace bude vyvíjet," řekl.

„Ke srážce došlo ve výhybně Radonice na Domažlicku. Jednalo se o expres, který směřoval z Mnichova do Prahy, a osobní vlak, který jel z Plzně do Domažlic. Na místo míří členové vedení Českých drah, předpokládáme, že obnovení provozu bude v řádu hodin až dnů. Cestující na místě musí počítat s komplikacemi celý den. Nyní zajišťujeme náhradní autobusovou dopravu,“ řekl mluvčí Českých drah.

Ministr dopravy Karel Havlíček na svém twitteru napsal, že jeden z vlaků projel návěstidlo v poloze Stůj ve výhybně Radonice. Informaci potvrdil také mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Podle informací, které jsme obdrželi při prvotním ohlášení, mělo dojít k nedovolené jízdě jednoho z těch vlaků. V tuto chvíli jsou inspektoři na místě a zjišťují podrobnosti, který z vlaků návěstidlo projel a co bylo příčinou,“ sdělil pro iROZHLAS.cz.

„V tuto chvíli ještě probíhají záchranné práce, pak teprve bude probíhat vyšetřování a odklízení soupravy. Nutná bude také kontrola tratě, v případě poškození pak nějaké opravy. Je nutné počítat nejméně celý den s komplikacemi,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Provoz na mezinárodní trati Praha – Plzeň – Furt im Wald – Mnichov bude podle webu Českých drah přerušen aspoň do 18.30 hodin. Mezi stanicemi Domažlice a Staňkov jezdí náhradní autobusová doprava.

Zdroje:
ČTK, České Noviny, iRozhlas