Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Zemřel legendární skokan na lyžích Jiří Raška

Zemřel legendární skokan na lyžích Jiří Raška
V Praze se 12. března 2010 konalo slavnostní zasedání Českého klubu fair play a zároveň vyhlášení cen fair play za uplynulý rok 2009. Na snímku Jiří Raška. ALEŠ BĚHOUNEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Ve věku 70 let v pátek ráno zemřel legendární skokan na lyžích Jiří Raška. Olympijský vítěz z Grenoblu 1968 skonal v novojičínské nemocnici kolem deváté hodiny po dlouhé nemoci. ČTK to potvrdila mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Nejslavnější český skokan na lyžích a vítěz domácí ankety o lyžaře století byl hospitalizován delší dobu. Jednasedmdesáté narozeniny by rodák z Frenštátu pod Radhoštěm oslavil za dva týdny 4. února. Raška vybojoval na olympiádě v Grenoblu vedle zlaté medaile na středním můstku ještě stříbro na velkém můstku. Mezi jeho největší úspěchy patřilo také vítězství na prestižním Intersporturné v roce 1971, o rok později získal bronzovou medaili na historicky prvním mistrovství světa v letech. "Vždycky jsem to bral jako sport pro chlapy, kteří mají odvahu. Nejraději jsem měl velké můstky a lety na lyžích. Ty měly své kouzlo. Povede-li se vám pěkný let, je to úplně něco jiného než se pohybovat tady na zemi," řekl loni v říjnu ČTK Raška, který v roce 1969 v Planici překonal výkonem 164 metrů světový rekord. V 90. letech byl trenérem reprezentace a svět skoků na lyžích ve skutečnosti nikdy neopustil. Jen se z můstku ve Frenštátě přesunul pod něj, kde sledoval a pomáhal novým skokanským nadějím. Naposledy si sám skočil před více než 30 lety při závodech veteránů. V posledních letech se spouštěl z nájezdu v živých snech. "Vždycky mě mrzí, že když se rozjedu, tak nevylítnu, protože se vzbudím a nevím, jak to dopadlo. Směju se tomu a říkám si: 'Krucipísek, jak je možné, že nedojedu, abych věděl, jestli to zvládnu, nebo ne'," řekl Raška, když se v roce 2003 stal českým lyžařem století. Loni v říjnu převzal od prezidenta republika Václava Klause medaili Za zásluhy. Tehdy si stěžoval na problémy se srdcem, po operaci měl trojitý bypass.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma