Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zavřete je a zahoďte klíč! Maradona žádá doživotí pro Blattera a Platiniho

Zavřete je a zahoďte klíč! Maradona žádá doživotí pro Blattera a Platiniho
Maradona byl hlavním trenérem Argentiny v letech 2008-2010 | zdroj: Profimedia

Bývalý kapitán a pozdější trenér argentinské fotbalové reprezentace Diego Maradona nesouhlasí s trestem, který etická komise Mezinárodní fotbalové federace vynesla nad bývalým prezidentem FIFA Seppem Blatterem a dlouholetým šéfem evropské kopané Michelem Platininim. Podle Maradony si oba nezaslouží nic jiného, než strávit zbytek života ve vězení.

Blatter s Platininim byli koncem minulého roku potrestáni osmiletým zákazem působení ve fotbale (minulý měsíc jim byl distanc snížen na šest let). Případ byl založen na pochybné platbě ve výši dvou milionů švýcarských franků, které v roce 2011 dostal Platini právě od bývalého předsedy FIFA. Argument, že šlo o peníze za poradenskou činnost, u komise neobstál.

"Pořád mi nejde na rozum, že měli v rukou tolik důkazů o dlouholetých korupčních machinacích, a přesto vynesli tak mírný rozsudek. Za takovou zlodějnu měli těm dvěma napařit doživotní tresty ve vězení," zkritizoval práci etické komise Maradona.

FIFA prochází největší krizí za 112 let své existence. Za posledních devět měsíců bylo z trestných činů souvisejících s korupcí obviněno již několik desítek úředníků Mezinárodní fotbalové federace, včetně šesti bývalých viceprezidentů.

Maradona, který v roce 1986 dovedl Argentinu až k titulu mistrů světa, nenechal nit suchou ani na bývalém generálním sekretáři Giannim Infantinovi, jenž se minulý týden stal novým prezidentem FIFA.

"Je to zrádce. Chová se, jako by se nic nedělo, přitom jeho šéf Platini málem skončil za mřížemi. Je velkou chybou, že takový člověk může vůbec kandidovat na post předsedy FIFA," prohlásil. 

Zdroje:
Reuters, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma