Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Zapomeňte na Real! Nejbohatší fotbalový klub světa pochází z Číny

Zapomeňte na Real! Nejbohatší fotbalový klub světa pochází z Číny
Fotbalisté čínského klubu Kuang-čou Evergrande | zdroj: Profimedia

Čínský fotbalový klub Kuang-čou Evergrande se tento týden stal nejbohatším fotbalovým klubem na světě, když jeho tržní hodnota překonala hranici 80 miliard korun. Neohrožený vládce Čínské superligy tak z pomyslného prvního místa žebříčku sesadil španělský Real Madrid.  

Podle zpravodajské agentury Sin-chua činí hodnota úřadujícího šampiona Čínské superligy 3,35 miliardy dolarů (cca 81 miliard korun), což je o poznání více, než je odhadovaná hodnota nejbohatších evropských velkoklubů Realu Madrid (3,26 miliardy dolarů), Barcelony a Manchesteru United.

Za předními evropskými kluby však Kuang-čou Evergrande výrazně zaostává svými příjmy. Zatímco Manchester United svému majiteli minulý rok vydělal zhruba 400 milionů dolarů, v případě čínského klubu se jedná o částku 61 milionů dolarů.

Čínský klub je dlouhodobě známý drahými nákupy hráčů. Během letošního zimního přestupového období se dokonce postaral o druhý nejdražší transfer v historii asijského fotbalového trhu, když ze španělského Atlética Madrid za 42 milionů eur (asi 1,1 miliardy korun) koupil devětadvacetiletého kolumbijského útočníka Jacksona Martíneze. 

Zdroje:
Vlastní, Bleacherreport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma