Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

XCUP - Český Pohár Freestyle BMX slaví první křížek na hrbu

XCUP - Český Pohár Freestyle BMX slaví první křížek na hrbu
zdroj: tisková zpráva

Každý sport má svůj přirozený vývoj, během kterého mění svojí podobu. Od pionýrských začátků, ve kterých tápe a hledá svojí podobu, přes fázi rozšiřování do společnosti, až po ustálení svých pravidel a norem. Většina sportů se také vyvíjí v návaznosti na soutěže, které se v daném sportu pořádají. Při závodech se totiž potkávají jezdci a fanoušci, kteří by se jinak jen těžko seznámili. Právě díky tomu se může daný sport dále rozvíjet a utvářet svoji subkulturu.

Historie freestyle BMX v Čechách a na Moravě je od svých začátků neodmyslitelně spojená se seriálem Českého poháru - XCUPEM. Na jaře roku 2002 přišli za agenturou 4Elements jezdci z čerstvě založené BMX Freestyle Asociace, jestli by neměla zájem organizovat závody ve freestylu, které by měli jistou úroveň a kontinuitu. Organizátoři z 4Elements totiž rok před tím uspořádali několik BMX akcí na velmi dobré úrovni, která v té době neměla v ČR obdoby. Slovo dalo slovo, promotéři z agentury 4Elements byli zvoleni do čela BMX Freestyle Asociace (BFA), a o několik týdnů později se rozjel první ročník Českého poháru ve freestyle BMX pod názvem XCUP 2002.

Hned premiérová sezóna se sestávala z osmi závodů a na každém z nich se jely buď disciplíny Street a Flat nebo Dirt jump. U jezdců a diváků měly akce velký úspěch, začali se potkávat freestylisti z odlehlých koutů ČR a všichni byli nadšeni, že konečně vzniká solidní základ budoucího vývoje.

BMX přestal být malým přehlíženým sportem

V té době už u nás fungovaly oficiální závody např. ve snowboardingu nebo skateboardingu a BMX se k nim připojil a přestal být malým přehlíženým sportem. Velkou vzpruhou byl i začátek spolupráce s Českým Svazem Cyklistiky, kde několik funkcionářů pochopilo potenciál mladého rozvíjejícího se sportu, a přestože freestyle do dneška není oficiální cyklistickou disciplínou, začali nejlepší jezdce a závody XCUPU podporovat.

Kluci, kteří se do té doby jen proháněli za domem v rozpadlém skateparku, najednou vyjeli na Mistrovství světa do Kolína nad Rýnem. Zde se tváří v tvář mohli setkat se svými tehdejšími idoly a zajezdit si ve stejném bikeparku nebo rampě a nasát atmosféru velkých contestů. Pro některé české jezdce to byl velký impuls k ještě intenzivnějšímu tréninku a odpovědnému přístupu k ježdění a dnes jsou z nich hvězdy evropského nebo dokonce světového formátu. V té době totiž začínali trénovat jezdci jako Jan Valenta nebo mladinký Michael Beran, ze kterých jsou dnes profesionálové.

XCUP samotný dává příležitost mladým i zkušeným jezdcům. Každý závod je určen jak pro začínající kategorii Expert, tak i pro zkušenější jezdce kategorie Master. Letos je také již podruhé zařazena kategorie Pro, která je určena už jen těm nejlepším.

XCUP patří již deset let neodmyslitelně k letní sezóně freestyle BMX

XCUP patří již deset let neodmyslitelně k letní sezóně freestyle BMX a v závislosti na aktuální situaci nebo štědrosti sponzorů mění počet závodů a lokality. Od roku 2002 vystřídal i slušnou řadu míst, kde se závody ve spolupráci s místními organizátory uskutečnily. V prvních letech to byly hlavně lokality jako Brno, Olomouc, Hradec Králové, Plzeň a tradiční Mistrovství ČR v nejlepším parku u nás, ve štvanickém Mystic skateparku v Praze.

XCUP se ale jel i v Českých Budějovicích, kde proběhlo několikrát soupeření o mistrovský titul v kryté minirampě, ve Frýdku Místku, v Novém Bydžově nebo v posledních letech v Pardubicích a největším bikeparku v ČR v Úpici u Trutnova. Letos zavítali freestylisté již podruhé do moderní haly ve Stráži pod Ralskem, Jindřichova Hradce a nově do Heřmanovy Hutě. Velmi výrazným faktorem při výběru nové lokality totiž bývá především kvalita bikeparku, technické zázemí a v neposlední řadě také ochota místního organizátora se na akci aktivně podílet.

Za deset let X Cupu vyrostla nová generace jezdců

V roce 2009 a 2010, po několika hubenějších letech, vyslyšela BFA přání jezdců a rozdělila XCUP na tzv. kvalifikační závody určené jen mladým jezdcům a na několik hlavních závodů, včetně Mistrovství ČR. Přeci jen, ti nejlepší jezdci už mají během sezóny hodně povinností vůči svým teamům a sponzorům a musejí se účastnit velkého počtu závodů v zahraničí. Na dva nebo čtyři velké závody v ČR si ale čas udělají vždy. Závody pro mladší jezdce zase mají rychlejší spád, jsou jednodenní a úroveň všech jezdců je víceméně vyrovnaná.

Za deset let XCUPU vyrostla vlastně celá jedna nová generace jezdců, kteří pamatují těžké začátky závodů, kdy se překonávaly obtížnosti z neznámého, ale kde vše bylo ještě o kamarádství a nezištné pomoci. V současné době mají mladí jezdci pocit, že vše se organizuje tak nějak automaticky a už nevidí tu spoustu dobrovolné práce, kterou je potřeba vynaložit pro uspořádání byť malého závodu a berou je jako samozřejmost. Ale i v dnešní době stále existuje hodně lidí, kteří si ve svém osobním volnu najdou čas a hlavně chuť kvalitní závody organizovat a těšit se z rozvoje tak krásného sportu, jakým freestyle BMX bezesporu je.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma