Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

WSOP 2011 - pokerová událost roku vrcholí

WSOP 2011 - pokerová událost roku vrcholí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tiscali.cz spouští speciální stránku u příležitosti vyvrcholení největšího pokerového svátku tohoto roku. Na finálový stůl hlavního turnaje WSOP 2011 se dostal poprvé v historii i Čech Martin Staszko, který si tak už v neděli zahraje o neuvěřitelných 156 miliónů korun!

Slyšeli jste už někdy zkratku WSOP? Znáte jména jako Daniel Negreanu, Phil Ivey, Phil Hellmuth, Sam Farha nebo Martin Staszko? Víte jaký je rozdíl mezi královskou a normální postupkou? Pokud ano, určitě patříte do velké skupiny lidí, které pohltil fenomén zvaný poker. Pokud ne, možná se během několika dnů, kdy na Tiscali.cz poběží speciální stránka k turnaji WSOP 2011, dozvíte nejen odpovědi na výše položené otázky, ale vyzkoušíte si některou z pokerových variant i na vlastní kůži.

Krásu této karetní hry, která kombinuje nároky na trpělivost, analýzu a logické myšlení s pověstnou dávkou herního štěstí, objevily už desítky miliónů lidí na celém světě, Českou republiku nevyjímaje. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by poker ze své slávy ustupoval - spíše naopak. Svůj podíl na tom mají i úspěchy profesionálních hráčů, kteří brázdí svět s cílem vyhrát některý z prestižních turnajů a získat tak vedle pohádkových odměn i uznání fanoušků a odborné veřejnosti...

"Proč chcete hrát na WSOP," ptá se loňská televizní reklama vysilaná v USA...

Žádné z pokerových klání přitom nebudí takovou pozornost jako hlavní turnaj série World Series of Poker, zkráceně WSOP. Nejde přitom ani tak o to, že se v něm hraje o obrovské částky (našli bychom i "výnosnější" turnaje), a že se jej účastní velké množství hráčů (letos 6865). Mnohem důležitější je prestiž, tradice a nesmazatelný zápis do pokerové historie. První ročník se odehrál už v roce 1970 a od té doby si zlatý náramek WSOP odneslo z hlavního turnaje 35 šampiónů (někteří legendární hráči vyhráli vícekrát). Už příští týden do jejich řad přibude další a české fanoušky může těšit, že na finálový stůl se poprvé v historii dostal i Čech, rodák ze Třince a pokerový profesionál, Martin Staszko. Než se ale celé finále v neděli v 19.30 středoevropského času rozeběhne, máme dost času zodpovědět si několik základních otázek, které mohou pokeru-neznalé v souvislosti s WSOP 2011 napadnout...

Co je vlastně WSOP?

Zkratka World Series of Poker - nejstaršího pravidelně konaného pokerového turnaje na světě. Jeho tradici založil majitel lasvegaského kasina Horseshoe Benny Binion v roce 1970. První ročník ještě nebyl turnajem, ale sledem takzvaných cash games (hry o reálné peníze), po jejichž skončení vítěze volili ostatní hráči. Od roku 1971 je již WSOP symbolem turnajového pokeru a vítěz hlavního turnaje, takzvaného Main Eventu je považován za neoficiálního pokerového Mistra světa.

Kde se WSOP hraje?

Všechny hlavní turnaje série se hrají v několika týdnech v červnu a červenci v Las Vegas. Až do roku 2004 se turnaje odehrávaly v tradičním kasinu Horseshoe, o rok později byla série přesunuta do kasina RIO vlastněného společností Harrah's. Kvalifikační turnaje takzvaného "Okruhu WSOP" se ale hrají v kasinech po celých Spojených státech a možnost kvalifikace nabízejí rovněž i některé online herny. Od roku 2007 se rovněž hraje evropská odnož WSOP nazvaná WSOP Europe.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kasino RIO All-Suite, Las Vegas, USA. Foto: Profimedia.cz

Jde o jeden turnaj, nebo o sérii?

Ve svých začátcích byl v rámci WSOP pořádán pouze jeden turnaj, takzvaný Main Event. Vedle něj spolu hráči soupeřili už jen v tradičních cash games. Už v roce 1973 se ale odehrály další čtyři vedlejší turnaje a počet pořádaných akcí v dalších letech neustále rostl. Letos se během více než měsíce odehrálo v rámci WSOP celkem 58 turnajů, ve kterých bylo rozděleno na výhrách neuvěřitelných 192 miliónů dolarů.

V jaké hře se WSOP hraje?

Hlavní turnaj WSOP se už od jeho založení hraje vždy ve variantě No-Limit Texas Hold'em. Startovné (takzvaný buy-in) do tohoto turnaje se nezměnilo už od roku 1972 a činí přesně 10 000 dolarů. Vedle Main Eventu se ale v rámci WSOP hraje i celá řada turnajů v dalších pokerových variantách jako je Pot-Limit Hold'em, Pot-Limit Omaha, Seven Card Stud, H.O.R.S.E. a další. V programu jsou k nalezení i speciální turnaje pro ženy, hráče starší 50 let nebo turnaj pro zaměstnance kasin, kterým je každý ročník WSOP zahajován.

O jaké peníze se na WSOP hraje?

Historicky první vítěz Main Eventu WSOP Johnny Moss inkasoval za první místo v roce 1971 30 000 dolarů. Poprvé přes milión dolarů bral vítěz hlavního turnaje v roce 1991 a nejvyšší částku si dosud odnesl v roce 2006 Jammie Gold - získal rovných 12 miliónů dolarů. Posledních pět let se za první místo v Main Eventu uděluje částka mezi 8 a 9 milióny dolarů, záleží především na počtu účastníků turnaje. Ale ani další úspěšní účastníci nepřijdou zkrátka, podívejte se ostatně na částky, které si rozdělí už v nejbližších dnech finálová devítka letošního ročníku:

1. místo: 8 711 956 USD
2. místo: 5 430 928 USD
3. místo: 4 019 635 USD
4. místo: 3 011 665 USD
5. místo: 2 268 909 USD
6. místo: 1 720 396 USD
7. místo: 1 313 851 USD
8. místo: 1 009 910 USD
9. místo: 782 115 USD

Dostane výherce turnaje na WSOP i něco jiného než peníze?

Ano. Kromě nehynoucí slávy a obrovské peněžní částky získává každý vítěz jakéhokoliv z turnajů WSOP trofej v podobě tradičního zlatého náramku. Ten je nejvíce ceněnou trofejí ve světě pokeru  a ti nejlepší pokeroví hráči světa se předhánějí v počtu náramků, které mohou navléknout na své ruce. Rekordmanem v této disciplíně je Phil Hellmuth s 11 náramky, následovaný Johnny Chanem a Doylem Brunsonem s 10 zářezy. Nejlepším Evropanem je Ital Jeff Lisandro s pěti náramky. Mezi držiteli náramků není dosud žádný Čech.

Říkali jste, že WSOP se hraje v červnu a červenci. Proč je tedy finále až nyní?

Může za to zvláštní formát Main Eventu WSOP, který byl zaveden v roce 2008. Do turnaje se od roku 2004 začalo hlásit stále větší množství hráčů (rekordní byl rok 2006 s 8773 hráči) a organizátoři proto přišli s nápadem, že finálový stůl hlavního turnaje (posledních devět hráčů) se dohraje vždy až v listopadu. Diváci i hráči tak mají možnost řádně se připravit a trochu si od pokeru odpočinout. V současné době se ale objevují spekulace o tom, že se formát turnaje opět vrátí ke starým pořádkům a vše se bude dohrávat už v červenci.

Může se WSOP zúčastnit kdokoliv?

Ano, do většiny turnajů (kromě specializovaných) se může přihlásit kdokoliv starší 21 let, kdo se v době jejich konání zrovna nachází v Las Vegas a je ochotný zaplatit stanovený vstupní poplatek.

SLEDUJTE: TISCALI.CZ WSOP 2011 SPECIÁL

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma