Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Vsadili šejci na správného koně? Guardiola si chce podmanit i Anglii

Vsadili šejci na správného koně? Guardiola si chce podmanit i Anglii
Josep 'Pep' Guardiola | zdroj: Profimedia

V rychlosti sběru prestižních trofejí aspiruje španělský kouč Josep Guardiola na zápis do Guinessovy knihy rekordů. Stačilo mu šest sezon na postu hlavního kouče v Barceloně a Bayernu Mnichov, aby nashromáždil 22 pohárů, včetně dvou nejcennějších pro vítěze Ligy mistrů. Teď ho však čeká nová štace na opačné straně lamanšského průlivu, kde se – jak nám letos názorně předvedli hráči Leicesteru – magická moc peněz tak trochu rozplývá do ztracena.

Guardiola přebral v Manchesteru City pomyslný štafetový kolík od Manuela Pellegriniho. Pod taktovkou chilského kouče neudrželi Citizens v uplynulé sezoně vysoké startovní tempo a po výsledkovém propadáku z jarní části domácí ligy nakonec museli vzít zavděk čtvrtým místem. 

Neúspěch na anglických kolbištích nedokázal Pellegrini odčinit ani v Lize mistrů, kde jeho svěřenci v semifinálovém klání (připomínajícím spíše šachovou partii než ódu na útočný fotbal) nestačili na pozdější vítěze z Realu Madrid.

Chilský kouč si po sezoně balil kufry (o jeho odchodu však bylo rozhodnuto už v půli února) a letenku domů si musel obstarat i jeho konkurent na lavičce městských rivalů z United Louis Van Gaal, další neúspěšný aspirant na post nástupce legendárního Alexe Fergusona.

V příští sezoně tak bude mít 'bitva o Manchester' nejen klubový, ale i osobní nádech. Guardiolovým protějškem na straně Rudých ďáblů totiž nebude nikdo jiný, než José Mourinho, se kterým sváděl taktické souboje už v letech 2010-2012, kdy trénoval Barcelonu a jeho portugalský konkurent zase Real Madrid.

A Mourinho bude jen jednou z mnoha překážek, se kterou se Guardiola bude muset na nabité anglické fotbalové scéně popasovat.

Rytíř v zářivé zbroji

Guardiola si během své krátké trenérské kariéry vybudoval renomé jednoho z nejlepších koučů současnosti. Třebaže zlí jazykové tvrdí, že s kluby jako je Barcelona a Bayern by uspěli snad i Pat a Mat.

Vedení City však na takové řeči nedalo a je skálopevně přesvědčeno, že právě pětačtyřicetiletý Španěl vytvoří z jejich organizace velkoklub se vším všudy. Citizens sice v minulých letech posbírali několik trofejí – dvakrát vyhráli ligový pohár, jednou FA Cup a v letech 2012 a 2014 i domácí soutěž – ale na evropské půdě jim zatím pšenka nekvete.

Sám Guardiola vnímá anglické angažmá jako další velkou výzvu, se kterou se chce popasovat. Podmanil si Španělsko i Německo, teď hodlá uspět i v nevyzpytatelné Premier League. "Chci vybudovat tým, na který budou fanoušci hrdí. To je důvod, proč jsem tady. Rád zdolávám překážky a ta současná se jmenuje Manchester City. Ale sám to nedokážu, zapojit se musejí všichni," řekl rodák ze Santpedor v neděli během setkání s příznivci klubu.

"Nejdůležitější je práce s hráči. Když se zlepšují, jde nahoru výkon celého týmu. To vyžaduje svůj čas, ale chápu, že ten je v dnešní době tou nejcennější komoditou, takže budu muset improvizovat," dodal Guardiola.

Na Messiho zapomeňte

Španělský stratég přivedl na Etihad Stadium německého záložníka İlkaye Gündoğana, který posledních pět sezon hájil dres Borussie Dortmund, a dalšího středopolaře Nolita, jehož před třemi lety zlákala španělská Celta Vigo.

Ale na nějakou velkou rybu zatím fanoušci City čekají marně. A to se spekulovalo i o tom, že by Guardiola mohl využít konexe v Barceloně a přetáhnout na své nové panství samotného Lionela Messiho. "Není to špatný hráč tenhle klučina, ale je mi líto, Messi musí zůstat v Barceloně až do konce kariéry," reagoval na obdobné zvěsti sám trenér.

Bývalý hráč Barcelony nebo italské Brescie dobře ví, že v Premier League vládne obrovská konkurence jak na trávníku, tak mezi trenérskými štáby. Kromě již zmiňovaného Mourinha míří na britské ostrovy také Antonio Conte (Chelsea), bývalý lodivod Juventusu a kouč Squadry Azzury na letošním Euru. Toto trio doplní další trenérská esa, jakými jsou třeba Arséne Wenger (Arsenal), Claudio Ranieri (Leicester) nebo Mauricio Pochettino (Tottenham).

"Zvučnými jmény se to tady jenom hemží, ale v minulosti tomu nebylo jinak. Něco takového mě nemůže odradit. Už jako hráč jsem snil o tom, že si jednou zahraju v Premier League. Vždy jsem chtěl nahlédnout pod pokličku anglického klubového fotbalu. Jako trenérovi se mi to splní," liboval si Guardiola.

Držitel ocenění FIFA pro nejlepšího kouče planety za rok 2011 se s Manchesterem dohodl na tříletém angažmá. Představitelé klubu označují jeho příchod za novou, trofejemi opředenou éru v historii Citizens. Jestli jsou jejich představy slučitelné s realitou, to nám napoví nadcházející sezona Premier League, která odstartuje v polovině srpna.

Zdroje:
Vlastní, Telegraph

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma