Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Vinokurov si údajně koupil za 100 tisíc eur výhru v Lutychu

Vinokurov si údajně koupil za 100 tisíc eur výhru v Lutychu
SUPER-BESSE SANACY (FRANCE).- 09/07/2011.- Kazak cyclist rider Alexander Vinokurov (C) of Astana team in action during the 8th stage of the Tour de France 2011 cycling race between Aigurande and Super-Besse Sancy, France, 09 July 2011. Thor Hushovd still is the leader of the general clasification after the 8th stage. MEDIAFAX / EFE | zdroj: tisková zpráva

Švýcarský časopis L'illustré nařknul kazašského cyklistu Alexandra Vinokurova, že si koupil vítězství na loňském závodu Lutych-Bastogne-Lutych. Kapitán týmu Astana údajně zaplatil 100 tisíc eur (nyní 2,5 milionu korun) ruskému kolegovi z úniku Alexandru Kolobněvovi, aby ho nechal vyhrát. Vinokurov podvádění popřel.

L'illustré vychází při svém obvinění z e-mailové konverzace po závodě mezi oběma cyklisty, kterou má k dispozici. "Ten den jsem se cítil silný jako nikdy. Kdyby byl na tvém místě kdokoli jiný, dojel bych si pro vítězství, slávu a bonus, který mám za výhru v klasikách ve smlouvě. Udělal jsem to jen kvůli tobě a tvé situaci," cituje švýcarský magazín z údajného Kolobněvova mailu Vinokurovovi, jenž se vracel po dvouletém trestu za doping. Kolobněv, jenž je členem týmu Kaťuša, následně zaslal slavnému Kazachovi číslo svého bankovního konta. "Neměj starosti. Udělal jsi všechno správně. Ještě jednou ti děkuju," odpověděl mu údajně Vinokurov, jenž jel v závěru loňské jarní klasiky s Kolobněvem v úniku a po ataku v posledním stoupání ho porazil o šest sekund. Na posledním kilometru kamery jezdce zachytily, jak spolu hovoří. Osmatřicetiletý Vinokurov v rozhovoru pro L'illustré odmítl, že by si vítězství v nejstarší klasice koupil. "Nikdy v životě jsem to neudělal. Vždycky o výhru bojuju. Jasně že jsme s Kolobněvem v úniku mluvili, ale to je normální a není to zakázané," uvedl vítěz Vuelty z roku 2006. Než telefonickou konverzaci s L'illustré rázně ukončil, uvedl, že ani výměna e-mailů s Kolobněvem nedokazuje žádné podvádění. "Často lidem půjčuju peníze napravo a nalevo. Nikdy jsem ale Kolobněvovi nezaplatil, aby mě nechal vyhrát," dodal týmový kolega Romana Kreuzigra, jenž si prodloužil kariéru ještě pro příští sezonu. Zveřejněný materiál švýcarského magazínu vysvětluje úterní Vinokurovo prohlášení, v němž bez dalších podrobností odsoudil "novinářskou žumpu" a oznámil, že se mu někdo naboural do jeho e-mailové schránky. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) uvedla, že případ prošetří, a pokud najde důkazy pro podvádění, budou následovat tresty. UCI se v minulých týdnech zabývala Kolobněvem také kvůli jeho dopingovému případu z letošní Tour de France, z nějž vyvázl s napomenutím a pokutou 1500 franků. Mezinárodní unie koncem minulého týdne oznámila, že se proti mírnému trestu ruské federace odvolá k Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma