Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Vasilij Zajcev hokejového světa: Ovečkin je pošesté nejlepším střelcem NHL

Vasilij Zajcev hokejového světa: Ovečkin je pošesté nejlepším střelcem NHL
Ovečkin nastřílel za 839 zápasů v NHL 525 gólů | zdroj: Profimedia

Od výluky v roce 2005 nepoznala zámořská NHL lepšího zakončovatele. Ruský útočník Alexander Ovečkin se jako jeden z mála dokázal vzepřít dlouhodobému úbytku branek a s železnou pravidelností zásobuje Washington svými gólovými příspěvky. Letos se mu počtvrté za sebou a pošesté v kariéře podařilo získat trofej Maurice Richarda pro nejlepšího kanonýra NHL.

A nejen to. Ovečkin je už třetí sezonou jediným hráčem severoamerické soutěže, kterému se za 82 zápasů základní části povedlo pokořit hranici 50 nastřílených branek.

Letos to v rodák z Moskvy dokázal v předposledním duelu. Před začátkem zápasu proti St. Louis sice ztrácel na půlstovku ještě tří přesné trefy, ale věren heslu 'nic nenechávej na poslední chvíli,' dokázal vykouzlit hattrick a do dnešního zápasu proti Anaheimu už může jít s klidnou hlavou.

"Předně bych chtěl poděkovat spoluhráčům, kteří mi hodně ulehčili práci. V téhle soutěži je rok od rok stále těžší se střelecky prosazovat. Ale když se mi podařily dva zásahy už v prvním třetině, byl jsem pevně přesvědčen o tom, že tam před koncem zápasu ještě jedna mrška spadne," prohlásil ruský útočník.

Ovečkinovi dosáhl na 50gólovou metu již posedmé v kariéře. Nebýt zkráceného ročníku 2012/13, kdy se základní část smrskla skoro na polovinu, mohl už v příští sezoně atakovat rekord Mikea Bossyho a Wayne Gretzkyho. Kanadské legendy se přes tuto laťku dokázaly dostat hned devětkrát.

Navzdory individuálním oceněním chybí Ovečkinovi ve sbírce to hlavní – Stanley Cup. Na třicetiletého útočníka se může usmát štěstí letos, kdy je Washington ve vynikající formě. Základní část s přehledem vyhrál a do play off tak půjde z nejlepší výchozí pozice. To ale samo o sobě ještě nic neznamená.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma