Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Trenér Washingtonu zakázal Veselému se Satoranským češtinu

Trenér Washingtonu zakázal Veselému se Satoranským češtinu
Český basketbalový reprezentant Jan Veselý, který poslední tři roky strávil v euroligovém Partizanu Bělehrad, se vrátil do rodné Ostravy z New Yorku, kde byl minulý týden draftován do slavné NBA týmem Washington Wizards. Na snímku Jan Veselý v pátek 1. července 2011 na tiskové konferenci v Ostravě. DAVID PROCHÁZKA / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Přísný zákaz mluvit česky dostali basketbalisté Jan Veselý a Tomáš Satoranský ve Washingtonu Wizards. Trenér Randy Wittman jim zatrhl komunikaci v rodném jazyce, protože jim ostatní členové týmu nerozumí.

"Řekl jsem jim, že nevím, co říkají. Jestli o mně mluví špatně, nebo ne. Proto chci, aby mluvili jen anglicky stejně jako ostatní hráči," citují Wittmana americká média. Veselý i Satoranský jsou už roky velcí přátelé, o to větší radost jim udělalo, když si je oba vybral v draftu do NBA právě Washington. Vedle reprezentace se poprvé spolu sešli i v klubovém dresu a hodně si to užívají. Většinu času na trénincích tráví spolu a vzájemně se hecují. "Pro každého je dobré, když jde do nového prostředí a prožívá novou zkušenost, když má po boku někoho známého," řekl Satoranský zámořským novinářům. V pátek poprvé budou moci potrápit soupeře s Atlanty, s níž se Washington utká v rámci letní ligy v Las Vegas. Především Veselý by měl v letní lize potvrdit výkonnostní vzestup, který za rok ve Washingtonu udělal. Během prvního přípravného týdne je prý na Veselém vidět, že si více věří. "Určitě mu výrazněji stouplo střelecké sebevědomí a nebojí se v útoku hrát," řekl Wittman. "Zjistil, že nemůže zlepšit svou střelbu, když nebude střílet," dodal. Satoranský, který byl letos draftován jako 32. v pořadí, měl původně v plánu zůstat ještě rok v Evropě, kde hrál za Sevillu, ovšem nabídku Washingtonu na účast v letní lize neodmítl. Teprve pak se rozhodne, co dál. "Nečekal jsem, že si mě vybere zrovna Washington. Proto mu to chci splatit a zahraju si letní ligu, ale se mohli Wizards rozhodnout, co se mnou," řekl Satoranský. "Nechci si tu něco dokazovat, ale hrát jen svou hru a uvidíme. Když tu nezůstanu hned, bude to pro mě dobrá zkušenost pro další sezonu v Evropě," dodal.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma