Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Trefil v Dubaji pět eaglů. Gallacher se po více než osmi letech dočkal odměny

Trefil v Dubaji pět eaglů. Gallacher se po více než osmi letech dočkal odměny
Stephen Gallacher | zdroj: europeantour.com

Když v říjnu 2004 slavil v St. Andrews svůj první titul na European Tour, bylo mu necelých třicet. Stephena Gallachera možná tehdy ani nenapadlo, že si na podobné pocity bude muset počkat přes osm let. Jenže to předlouhé čekání je nyní u konce. Skot v Dubaji vyhrál turnaj Omega Desert Classic v úžasném stylu. Během čtyř dnů nasázel - podržte se - rovných pět eaglů.

Osm roků a čtyři měsíce. Nebo 404 startů - jak chcete... To je přesná doba, která dělila Stephena Gallachera od prvního a druhého vítězství v evropské sérii. "Jsem strašně rád. Pravda, načekal jsem se hodně dlouho. Ale o to je teď tenhle triumf sladší," usmíval se čerstvý šampion.

Osmatřicetiletému rodákovi z Dechmontu se nyní klaní Dubaj i přesto, že v posledním kole zahrál "jen" jednu ránu pod par. I takové finále mu v cestě za trofejí stačilo.

Sterne kazil finále

V celkovém součtu měl Gallacher -22, což byl rozdíl tří úderů na v neděli stejně úspěšného Jihoafričana Richarda Sterna. O třetí místo se se skóre -17 dělí Felipe Aguilar s Dánem Thorbjørnem Olesenem. Dělený pátý skončil spolu s Australanem Marcusem Fraserem hvězdný Angličan Lee Westwood, a to při svém letošním debutu ještě kazil dvěma bogey na posledních čtyřech jamkách.

Přitom mezi Gallacherem a druhým Sternem to jednu chvíli vypadalo na dodatečný rozstřel. Skot sice vstupoval do finále s náskokem tří ran, ale první devítku dokončil s +1 a soupeř z flightu skóre srovnal. Hned v úvodu druhé devítky se Sterne dokonce dostal do vedení. Trvalo to ale pouhou jamku, když se začal definitivně lámat chleba.

Zatímco Gallacher hrál v paru, Sterne začal v druhé polovině finále kazit. Zahrál sice celkem tři birdie, ale zároveň si připsal čtyři bogey. Definitivní rozuzlení přišlo na 16. jamce, kdy pozdější vítěz předvedl to, co mu šlo obdivuhodně po celý týden. Zahrál už svůj pátý eagle ve čtyřech dnech. A zajistil si rozhodující náskok.

Jediný major, který nehrál

Dvě rány na jamku nezískal pouze v pátek. Zato ve čtvrtek a v sobotu trefil eagle hned dvakrát. "Nejlepší výkon, který jsem předvedl," říkal po třetím kole, když zahrál deset úderů pod par. Byl to zkrátka jeho týden, což dokazoval třeba sobotní 40metrový odpal z bunkeru přímo do cíle. "Tohle hřiště mi skvěle sedí."

I proto by se ve světovém žebříčku měl posunout do top šedesátky. Z té už je to mezi prvních padesát hráčů opravdu blízko - a co to znamená? Že Gallacher má na dosah účast na dubnovém Masters. Na jediný major, který dosud nehrál.

"Pokaždé ho ze svého domova sleduju se svými dětmi u televize," nechal se slyšet. "A teď bych mohl být sám u toho. Samozřejmě, že by se mi splnil sen." Splní si ho opravdu? Teprve až příští týdny ukáží, zda je Augusty hoden.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma