Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Totální fotbal nahradí totální přestavba. Zaspali jsme dobu, uvědomují si Nizozemci

Totální fotbal nahradí totální přestavba. Zaspali jsme dobu, uvědomují si Nizozemci
Zklamaný Wesley Sneijder po posledním zápase kvalifikace | zdroj: Profimedia

S novým postupovým klíčem budeme na Euru coby dup, říkali si možná nizozemští fotbalisté před výkopem úvodního zápasu kvalifikace proti České republice v září roku 2014. O to větší šok je čekal o 13 měsíců později, kdy se oba týmy střetly podruhé. Češi vyběhli na trávník jakožto jistí postupující, zatímco Holanďané ho opouštěli s potupnou myšlenkou, že si poprvé od roku 1984 nezahrají na mistrovství Evropy.

'Tulipáni' získali v deseti zápasech pouze 13 bodů a v kvalifikační skupině A obsadili až čtvrtou příčku. Jejich mužstvo totálně vyhořelo v duelech proti postupovému triu ČR, Island a Turecko, ze kterých vydolovalo jeden jediný bod.

Na první pohled nepochopitelný zkrat přišel jen pár měsíců poté, co si Oranjes odvezli bronzové medaile z mistrovství světa v Brazílii. V jižní Americe se holandští fotbalisté prezentovali sebevědomými výkony, na hony vzdálenými jejich kvalifikačnímu trápení, a připravili fanouškům několik nezapomenutelných momentů.

Hned na úvod šampionátu si udělali trhací kalendář z obhájců titulu ze Španělska, které potupili jednoznačným vítězství 5:1. V nervy drásajícím čtvrtfinále proti Kostarice se jako starý lišák projevil trenér Louis Van Gaal, který do penaltového rozstřelu nasadil náhradního gólmana Tima Krula, což se posléze ukázalo jako geniální tah. V zápase o třetí místo zase Oranjes rozesmutnili 200 milionů lidí, když o cenný kov ochudili domácí výběr.

Z doby bronzové do doby kamenné

Předloni v červnu ještě nikdo netušil, že Nizozemci stráví letošní mistrovství Evropy na "soustředění" u televizní obrazovky, zatímco týmy jako Wales, Albánie, Severní Irsko nebo Island, které jsme na velkých mezinárodních akcích vídali jen sporadicky (potažmo vůbec ne), se s nadšením připravují na francouzské dobrodružství.

Podle výkonného ředitele nizozemské fotbalové federace Berta van Oostveena jde o psychologický problém. V rozhovoru pro New York Times upozornil na fakt, že po skvělých výkonech reprezentačního týmu na MS v roce 2010, Euru 1988 nebo světovém šampionátu v roce 1978 přišla studená sprcha v podobě neúspěchu na nadcházejícím velkém turnaji.

"Neumíme stát nohami pevně na zemi. Jako kdybychom nedokázali pochopit, že je velký rozdíl mezi tím dostat se na vrchol, a dlouhodobě se na něm udržet. Je mi líto především fanoušků, kteří vždy doprovázejí národní mužstvo ve velkém houfu. Tentokrát nemají kam cestovat," řekl Oostveen.

Neúspěch v kvalifikaci na Euro však jeví spíš známky dlouhodobé krize než jednorázového propadáku. Oranjes pomalu přicházejí o své opory z let minulých – Robin Van Persie a Wesley Sneijder se stáhli do Turecka, Arjen Robben bojuje v Bayernu Mnichov častěji se zraněními než se soupeři – a odpovídající náhrady jsou v nedohlednu.

Nizozemské fotbalové akademie, pověstné výchovou špičkových hráčů světové úrovně, jako by se v posledních letech zadrhly. S výjimkou Memphise Depaye (Manchester United) nemá Holandsko v současné době žádné mladé hráče, které bychom mohli označit za "hvězdný materiál". 

"Zatímco celý fotbalový svět pádí kupředu, my přešlapujeme na místě. Hra se dynamicky mění, fotbalisté jakbysmet – ať už jde o rychlost, kontrolu míče nebo přizpůsobivost změnám strategie. Skutečně úspěšné týmy jsou schopny operovat s paletou různých herních systémů. Nemůžeme být závislí jen na jednom," vysvětloval Oostveen.

Začínáme od píky

Nizozemská fotbalová federace však nezahálí. Minulý rok se vrhla na kompletní vnitřní audit. Řešilo se takřka vše od přerozdělování finančních prostředků až po fyzickou, psychickou a taktickou výchovu hráčů. Na pomoc byla povolána řada zahraničních expertů, včetně kouče Arséna Wengera z Arsenalu nebo bývalého trenéra Interu Milán Arriga Sacchiho.

Výsledkem je jedenáctibodový plán, jehož součástí je třeba zkvalitnění tréninkových procesů u mládeže nebo větší důraz na defenzívu ve všech věkových kategoriích, a který by měl zcela překopat zavedené pořádky a v horizontu deseti let přinést vytoužené ovoce.

Změny systému chtějí v Holandsku aplikovat co nejdříve, i kdyby to znamenalo nezdar v kvalifikaci na příští světový šampionát v Rusku.

"Výsledky naší práce se projeví až v příštím desetiletí. Za pět měsíců prostě nového Van Persieho nevykouzlíte. Musíme k tomu přistupovat racionálně a bez emocí. Přesto doufám, že se na mistrovství světa dostaneme. Třebaže postoupit na závěrečný turnaj bude mnohem těžší než v případě Eura," dodal Oostveen.

Zdroje:
Vlastní, New York Times

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma