Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Silvestrovské resumé: Úspěchy českých sportovců v roce 2015

Silvestrovské resumé: Úspěchy českých sportovců v roce 2015
Zlatý Fed Cupový tým | zdroj: Profimedia

Už za pár hodin předá kalendářní rok 2015 štafetový kolík svému mladšímu bratříčkovi. Pojďme si tedy zrekapitulovat největší úspěchy, kterými čeští sportovci letos potěšili své fanoušky.

Ledová královna celá ve zlatém

Těžko najdeme jiného českého sportovce, který by se ve sklízení cenných kovů dokázal vyrovnat Martině Sáblíkové. Rychlobruslařská královna má ve sbírce úctyhodný počet medailí, který ještě rozšířila na únorovém mistrovství světa v nizozemském Heerenveenu.

Zatímco v závodě na 1 500 metrů se musela smířit s porážkou, když jí bronzová medaile unikla jen o pět setin sekundy, na svých oblíbených tratích 3 000 a 5 000 metrů už nechala všechny soupeřky za sebou.

Na svém kontě tak má už 25 cenných kovů z mistrovství světa a olympijských her, z toho 15 z nich má tu nejhodnotnější barvu. Ale v Nizozemsku nebyla jedinou českou závodnicí, která vystoupala na stupně vítězů. Na trati 1 000 metrů si pro bronz dojela také Karolína Erbanová.

Proti věku a proti očekáváním

V sedmatřiceti letech měl Lukáš Bauer za sebou už celou řadu úspěchů. Na olympijských hrách v Turíně a Vancouveru vybojoval tři medaile, v roce 2008 se stal vítězem světového poháru a o rok později získal stříbro na domácím mistrovství světa v Liberci.

Jednomu by to stačilo, ale český běžec věřil, že ještě není všem úspěšným dnům konec. A měl pravdu. Zkušený závodník si na letošním MS ve švédském Falunu dojel pro stříbro ve vytrvalostním závodě na 50 km klasickou technikou.

Přestože v sezoně vynechal většinu závodů a v těch, kterých se zúčastnil, dvakrát nezářil, dokázal dokonale načasovat formu a na padesátce na něj vyzrál pouze Nor Petter Northug.

Všude dobře, doma nejlíp

Čeští atleti se na domácím halovém mistrovství Evropy v Praze předvedli ve výborném světle. Na běžeckých tratích si doběhli pro zlato Pavel Maslák (400m) a Jakub Holuša (1 500m), první jmenovaný pak pomohl k bronzovému stupínku také štafetě v závodě na 4x400 metrů.

Ve skoku dalekém si pro stříbrnou odměnu doletěl Radek Juška, ve vrhu koulí si zase bronzový pomník vytesal Ladislav Prášil.

Běh, skok daleký, vrh koulí a ještě další dvě disciplíny zvládla na výbornou pětibojařka Eliška Klučinová, která skončila na třetím místě a navrch ještě vytvořila nový národní rekord.

Česká republika tak získala šest cenných kovů a po Rusku, Francii a Velké Británii byla čtvrtou nejlepší zemí celého mistrovství.

Muška nejenom zlatá, ale i stříbrná a bronzová

V první polovině března letošního roku se ve finském Kontiolahti konalo mistrovství světa v biatlonu. Čeští reprezentanti chtěli na chladném severu navázat na medailové žně z olympiády v Soči, kde posbírali celkem pět cenných kovů.

Na zlato tehdy nedosáhli, ale ve Finsku už tuzemským biatlonistům unikalo marně. Hned po prvním závodě celého podniku si ho pověsilo na krk hned kvarteto českých lyžařů, kteří si dojeli pro vítězství v závodě smíšených štafet.

V individuálních soutěžích přidali stříbro Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec, jenž si později dojel i pro bronz ve vytrvalostním závodě. Získal tak kompletní sadu medailí a zařadil se k nejúspěšnějším závodníkům mistrovství.

Jágrův bramborový epilog

Největší sportovní událostí roku 2015 v České republice bylo bezesporu domácí mistrovství světa v ledním hokeji, které hostily Praha a Ostrava. Hokejový turnaj se do srdce Evropy vrátil po 11 letech, a stejně jako v roce 2004 i letos dokázali fanoušci vylepšit rekord světových šampionátů v počtu návštěvníků.

Národní mužstvo pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky posílil i veterán Jaromír Jágr, pro kterého to byl poslední turnaj v reprezentačním dresu. Třiačtyřicetiletý útočník šel svým spoluhráčům příkladem a svými výkony znovu ohromoval experty i širokou veřejnost.

Na konci turnaje byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem celého mistrovství, bohužel svůj reprezentační epilog nedokázal zakončit medailovou tečkou.

Český tým sice ve čtvrtfinále zdolal Finsko, nicméně v honbě za cennými kovy mu zatarasily cestu severoamerické týmu. V semifinále to byla Kanada, v zápase o bronz pak Spojené státy americké.

Spasitelka Hejnová

Koncem srpna hostil Pekingský národní stadion mistrovství světa v atletice. Zatímco na předchozím šampionátu v Moskvě získali čeští sportovci tři cenné kovy a hned deset závodníků se podívalo do finále, tentokrát byly úspěchy českých reprezentantů poněkud skromnější.

Medaile zůstala zapovězena oštěpařům Vítězslavovi Veselému a Barboře Špotákové, nedařilo se ani běžci Pavlu Maslákovi nebo kladiváři Lukáši Melichovi, který obhajoval bronzový stupínek.

Spasitelkou české výpravy se tak nakonec stala Zuzana Hejnová, která triumfovala v závodě na 400 metrů překážek a podruhé za sebou se stala mistryní světa.

Fotbalová cesta vede do Francie

Český tým nebude ani na pošesté chybět na mistrovství Evropy ve fotbale. Třebaže svěřencům trenéra Pavla Vrby příliš nepřál kvalifikační los, s těžkým osudem se popasovali nad očekávání dobře.

Z deseti zápasů si odnesli sedm vítězství a pouhé dvě porážky, což stačilo na první místo ve skupině A. Třešničkou na dortu bylo vítězství 3:2 na nizozemské půdě v posledním kvalifikačním střetnutí.

Čeští reprezentanti si tak vysloužili vstupenku na závěrečný turnaj, který proběhne na přelomu června a července příštího roku ve Francii. V základní skupině narazí národní mužstvo na Španělsko, Turecko a Chorvatsko.

Tenisová tetralogie

Finále Fed Cupu se stalo pro české tenistky v posledních letech prakticky normou. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se v rozhodujícím klání střetly s výběrem Ruské federace.

Do pražské O2 arény přicestovala i domácí tenisová jednička Petra Kvitová, která si jen o dva týdny dříve zahrála finále na Turnaji mistryň s Polkou Radwaňskou.

Ale zatímco tehdy ještě neuspěla, s českým týmem už se z vítězství radovala. Ruskám nepomohl k triumfu ani příspěvek Marie Šarapovové, která ve dvouhře zdolala nejdříve Plíškovou a poté i Kvitovou.

Další dvě dvouhry ale český tým vyhrál a v rozhodující čtyřhře dokázaly Plíšková se Strýcovou otočit nepříznivý vývoj zápasu a vyhrály 2:1 na sety, čímž rozhodly o celkovém vítězství domácích tenistek v poměru 3:2.

Česká republika tak získala Fed Cupovou trofej již počtvrté za posledních pět let.

 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma