Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šéf FIFA: S brankovou technologií se může začít už v příští sezoně

Šéf FIFA: S brankovou technologií se může začít už v příští sezoně
V Praze se 8. února 2011 konala tisková konference předsedy ČMFS Ivana Haška a šéfa FIFA Seppa Blattera (na snímku). ALEŠ BĚHOUNEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Podle předsedy mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera by se technologie na hlídání brankové čáry mohla používat už od příští sezony. Blatter, který se této novince dlouho bránil, to řekl německému listu Bild.

FIFA v letošním roce zkoušela různé systémy, aby se dalo zcela spolehlivě určit, zda míč skutečně přešel brankovou čáru celým svým objemem. Mezi návrhy byly například Jestřábí oko, známé z tenisu, nebo míč s mikročipem. Blatter byl s výsledky testování spokojen; technologie jsou podle něho rychlé, přesné a bez komplikací. Nyní dostane novinku na stůl pravidlová komise IFAB, která se sejde v březnu. Pokud změnu schválí, nic podle Blattera nebrání tomu, aby se vybraná technologie na hlídání brankové čáry začala používat již od sezony 2012/13. Prezident FIFA původně plánoval, že by měla být k dispozici na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Zavedení techniky při řešení sporných momentů FIFA dlouho odmítala s vysvětlením, že lidský faktor je nedílnou součásti fotbalu. Blatter argumentoval i tím, že se musí hrát všude podle stejných pravidel, což by při finanční náročnosti nové techniky nešlo. Debatu o zavedení technologií znovu rozvířil především případ z loňského světového šampionátu v JAR, když v utkání Anglie s Německem dal Frank Lampard regulérní gól. Míč se však zpoza brankové čáry odrazil zpět do hřiště a pokračovalo se ve hře, aniž byl gól uznán. Anglie následně vypadla.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma