Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Šampion Vettel vybojoval v Bahrajnu první pole position v sezoně

Šampion Vettel vybojoval v Bahrajnu první pole position v sezoně
VALENCIA, (SPAIN) 25/06/2011.- German Formula One driver Sebastian Vettel of Red Bull team competes during the third free training sessions held at Valencia street track held in Valencia, eastern of Spain on 25 June 2011. Tomorrow Valencia will held the European Formula One Grand Prix. MEDIAFAX / EFE | zdroj: tisková zpráva

Kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu formule 1 vyhrál mistr světa Němec Sebastian Vettel a poprvé v sezoně odstartuje z prvního místa. V boji o pole position ve čtvrtém letošním závodu šampionátu porazil jezdec Red Bullu o 98 tisícin sekundy Brita Lewise Hamiltona z McLarenu.

Do druhé řady se v neděli postaví jejich týmoví kolegové Australan Mark Webber (Red Bull) a Brit Jenson Button (McLaren). Páté místo v kvalifikaci obsadil vítěz předchozí Grand Prix v Šanghaji Němec Nico Rosberg, který předtím na okruhu Sáchir dominoval tréninkům. Kvůli technickým problémům byl vyřazen už v první části sedminásobný mistr světa Michael Schumacher, jenž nenavázal na povedenou kvalifikaci v Šanghaji, kde zajel třetí čas. Závod v Číně pak německé legendě pokazilo špatně připevněné kolo při zastávce v boxech. "Tohle byla kvalifikace podle mého gusta," liboval si Vettel, který před týdnem v Šanghaji startoval až z jedenácté pozice. V úvodních dvou letošních závodech byl v kvalifikaci vždy šestý. "Věci se mohou rychle změnit. Před týdnem jsem byl bez šance, proto je fajn být zase vepředu. Ale i když nám to nešlo, nikdo v týmu nepropadal panice. Tohle byl první krok správným směrem a budeme dál tvrdě pracovat," prohlásil po svém 31. vítězství v kvalifikaci čtyřiadvacetiletý jezdec. Rosberga výsledek kvalifikace nijak nerozhodil. "To je přece pěkné, když je pro člověka zklamáním páté místo. V závěru jsme zkrátka nebyli dost rychlí. Ale máme ještě jednu sadu pneumatik, takže jsem na tom dobře," uvedl německý pilot, který se v Šanghaji dočkal premiérového triumfu ve 111. závodu v kariéře. Veterán Schumacher byl v kvalifikaci osmnáctý, ale odstartuje ze 17. příčky. Na roštu se posunul díky tomu, že Venezuelan Pastor Maldonado po výměně převodovky ztratil pět míst. "Měli jsme potíže se zadním křídlem a museli čekat v depu," posteskl si.

Kvalifikace na VC Bahrajnu, závod MS vozů formule 1:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:32,422, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 1:32,530, 3. Webber (Austr./Red Bull) 1:32,637, 4. Button (Brit./McLaren) 1:32,711, 5. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32,821, 6. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) 1:32,912, 7. Grosjean (Fr./Lotus) 1:33,008, 8. Pérez (Mex./Sauber) 1:33,394, 9. Alonso (Šp./Ferrari), 10. Di Resta (Brit./Force India) oba bez času.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma