Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sáblíková získala na vícebojařském MS stříbro

Sáblíková získala na vícebojařském MS stříbro
Setkání a autogramiáda s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou (na snímku) před jejím odjezdem do zahraničí se uskutečnila v sobotu 27. srpna 2011 na Palackého náměstí v Praze, před startem Večerního in-line bruslení Prahou. Samotné bruslení bylo nakonec zrušeno kvůli vydatnému dešti. MICHAL KALÁŠEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na vícebojařském mistrovství světa v Moskvě stříbrnou medaili. Šampionka z let 2009 a 2010 po výborném výkonu v závěrečné pětce nestačila pouze na Ireen Wüstovou z Nizozemska, která tak obhájila triumf z loňského roku. Bronz získala Kanaďanka Christine Nesbittová, která před poslední disciplínou vedla.

"Musím říct, že jsem šťastná, protože stříbro ještě nemám. Opravdu jsem spokojená se stříbrem," řekla Sáblíková ČTK a Českému rozhlasu po převzetí medaile. O zranění třísel, které jí ztížilo cestu na stupně vítězů, se moc bavit nechtěla. Sáblíková si cestu za možným třetím zlatem na vícebojařském MS zkomplikovala čtvrtým místem na patnáctistovce a zejména svou velkou ztrátou na Nesbittovou a Wüstovou. Před startem závěrečné pětky ztrácela dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru na první místo téměř 15 sekund. "Kdyby Martina nebyla zraněná, tak má na první místo. I dvanáct vteřin se dalo dojet, protože Martina umí ujet pětku za 6:50, ale dneska jela 6:58 kvůli tomu, že se odrážela jen pravou nohou," prohlásil trenér Petr Novák. "Mohu jen před ní smeknout klobouk, že se dokázala stát vicemistryní světa a znovu uhájila vítězství na dlouhých tratích," řekl. Nejdelší trať česká reprezentantka podle očekávání ovládla, když jako jediná zajela čas pod sedm minut. Wüstová, která se představila v předposlední rozjížďce společně se Sáblíkovou, ale za českou reprezentantkou zaostala jen o necelé čtyři sekundy a bylo tak jasné, že ji v celkovém hodnocení porazí. Nesbittová ženskou část programu MS uzavírala a své průběžné vedení neudržela. Ve dvojici s Norkou Idou Njatunovou nedokázala podat srovnatelný výkon jako Sáblíková s Wüstovou, která se stala vícebojařskou mistryní světa potřetí v kariéře. Kanaďanka se nakonec propadla na celkové třetí místo, za Sáblíkovou na pětce zaostala téměř o 20 sekund. Už pátý titul mistra světa ve víceboji získal Nizozemec Sven Kramer a vyrovnal se tak rychlobruslařským legendám z první poloviny minulého století Oscaru Mathisenovi a Clasi Thunbergovi. Na stupně vítězů ho doprovodili krajané Jan Blokhuijsen a Koen Verweij, loňský šampion Ivan Skobrev skončil v domácím prostředí až pátý.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma