Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

První monografie o protektorátní kopané: Bican proti Hitlerovi

První monografie o protektorátní kopané: Bican proti Hitlerovi
Zleva: Josef Bican, František Plánička a Václav Ježek jako první nositelé ceny dr. Václavy Jíry | zdroj: Profimedia

V rámci Velkého knižního čtvrtka vyšla monografie Bican proti Hitlerovi, která je první podobnou publikací o fotbalovém dění v protektorátu Čechy a Morava. Kniha je doprovázená dvěma stovkami dobových fotografií a nabízí obraz nejrozšířenějšího tuzemského sportu v období nacistické okupace.

Autor Zdeněk Zikmund, který na knize pracoval čtyři roky, se snaží osvětlit, proč mohl fotbal bez výraznějších zásahů okupantů nejen pokračovat, ale dokonce se rozvíjet. Téměř sedmisetstránkové dílo otevírá řadu kontroverzních témat, mimo jiné árijský pozdrav na našich stadionech, případy udavačství a kolaborace v protektorátním fotbale nebo fotbalovou korupci v době potravinových lístků a přídělového hospodářství.

"Zatímco třeba o českém filmovém průmyslu v době protektorátu nalezneme na českém trhu celou řadu monografií, o sportu to rozhodně neplatí. Je až s podivem, že na monografii zabývající se fotbalovým děním na našem území v oné temné době čekali zájemci o dějiny sportu více než sedm desítek let," uvedl v recenzi knihy publicista Martin Liška.

Zikmund shromáždil řadu zajímavých příběhů, například o nabídce říšské příslušnosti Josefu Bicanovi, o internaci fotbalistů v koncentračních táborech, o protektorátních osudech slavného redaktora Josefa Laufera či spoluhráčů z nejvyšší soutěže, z nichž jeden padl v uniformě wehrmachtu, druhý v uniformě RAF a třetí byl nacisty popraven. Zkoumá, jak ovlivnily fotbalový provoz okupace, začátek války, přídělové hospodářství, nucené nasazení, výjimečné stavy a úspěchy či naopak nezdary wehrmachtu na frontách, co způsobilo, že se počet hráčů, klubů i diváků za protektorátu bezmála zdvojnásobil.

Publikace ukazuje, jakou roli hrál fotbal v předválečné diplomacii Edvarda Beneše, v konceptu depolitizace Reinharda Heydricha i před poválečnými soudními tribunály, všímá si rozdílů v přístupech Úřadu říšského protektora v Praze a Úřadu říšského sportovního vedoucího v Berlíně. Nezamlčuje ani skutečnost, že z řad sportovních novinářů se rekrutovali mnozí autoři plnící protektorátní tisk propagandistickými články. Poukazuje také na dobové specifikum, jakým byly výjezdy na exhibiční či přátelská utkání s venkovskými kluby, což byla častá zástěrka pro shánění nedostatkových potravin. V kapitole o kolaboraci nechybí Vlasta Burian - nejen jako herec, ale i činovník a hráč pražské Sparty.

Kniha obsahuje statistiky jednotlivých ročníků ligy, divizí a poháru, ale i mezistátní a mezinárodní utkání včetně zápasů Čech s Moravou. Seznamuje s tím, jak vypadalo hospodaření klubů po zrušení profesionalismu, kolik vydělávali hráči v civilních profesích i kolik se platilo za přestupy. Podává též svědectví o rozdělení českého a slovenského fotbalu po rozpadu státu, o zásazích bezpečnostních služeb a gestapa na stadionech i o důvodech, které vedly k ukončení oficiálních soutěží na podzim 1944. Zikmund líčí, jak skončili židovští hráči, funkcionáři a kluby nebo jak chtěli poválečný fotbal ovládnout Zdeněk Nejedlý, Antonín Zápotocký a Ludvík Svoboda.

Zdeněk Zikmund vystudoval mezinárodní vztahy a žurnalistiku. Pracoval jako ředitel tiskového odboru na ministerstvu zahraničí, diplomat a mluvčí řady firem a institucí. Publikoval monografie Fotbal ve stínu Duceho - Příběh Zlatých hochů a Na levém křídle Edvard Beneš - Prezident na hřišti a na Hradě.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma