Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Podle Boatenga je Lewandowski nejlepší útočník na světě

Podle Boatenga je Lewandowski nejlepší útočník na světě
Jerome Boateng (vlevo) a Robert Lewandowski | zdroj: Profimedia

Fotbalista Robert Lewandowski stanovil v sobotním 5. kole německé ligy proti Frankfurtu nový rekord soutěže. Polský kanonýr zaznamenal tzv. perfektní hattrick, když se postupně trefil levačkou, hlavou i pravačkou, čímž přispěl k drtivé výhře Bayernu 5:0. Jako první hráč v historii bundesligy vsítil v úvodních pěti kolech deset branek. Podle spoluhráče Jeromea Boatenga je nejlepším útočníkem na světě.

Lewandowski nasázel v minulém ročníku za Bayern v 47 soutěžních utkáních 55 gólů. Bavorskému gigantovi tím výrazně pomohl k zisku treble za vítězství v lize, Německém poháru a Lize mistrů. Za předvedené výkony si poprvé v kariéře vysloužil ocenění pro nejlepšího fotbalistu Evropy v anketě Evropské fotbalové unie UEFA.

Velkým favoritem by byl i na zisk Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa. Kvůli pandemii koronaviru ale ocenění letos poprvé od roku 1956 nebude uděleno. S Bayernem načal skvěle i aktuální sezonu, v níž se podílel na triumfu v Superpoháru UEFA a německém Superpoháru.

Chvála na něj prší ze všech stran. Slova uznání mu nejnověji vysekl Boateng. "Je neuvěřitelně nebezpečný, protože disponuje vším: levou i pravou nohou, dobrým kličkováním, vzdušnou silou. Velmi dobře se pohybuje a je hodně mrštný. To z něj v současnosti dělá nejlepšího útočníka na světě. V každém utkání vidíte, jak se 'Lewy' strašně těžce brání," citoval web Bayernu dvaatřicetiletého obránce.

Stejně starý Lewandowski oslnivé statistiky neřeší. "Nejsou pro mě důležité, soustředím se na tým a zápasy. Musíme si dávat pozor, hrajeme každé tři dny. Do konce roku nám zbývá ohromné množství utkání," prohlásil rodák z Varšavy.

Bayern v prvních pěti ligových kolech vsítil 22 gólů, což předtím žádný jiný celek nedokázal. "Doufám, že si tuhle formu udržíme hodně dlouho. Pořád chceme předvádět nejlepší fotbal. Zápasy se snažíme rozhodnout co nejdříve, jak jsme ukázali proti Frankfurtu. Po třetí brance bylo rozhodnuto, takže jsme ubrali," konstatoval někdejší hráč Lechu Poznaň či Dortmundu.

Bayernu díky lepšímu skóre patří druhé místo před Dortmundem. Na vedoucí Lipsko ztrácejí oba týmy bod. Mnichovský klub se však bude muset delší dobu obejít bez kanadského záložníka Alphonsa Daviese, neboť si v sobotu natrhl vaz v kotníku. Chybět bude nejméně šest týdnů.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma