Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Plzeň si v Evropské lize zahraje proti Schalke 04

Plzeň si v Evropské lize zahraje proti Schalke 04
VALENCIA, 15/02/2011.- Schalke 04's Spaniard striker Raul Gonzalez celebrates after scoring against Valencia CF, during their Champions League round of 16 first leg soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, eastern Spain, 15 February 2011. EFE/Juan Carlos Cardenas | zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Plzně se v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy utkají s německým Schalke s českým záložníkem Janem Morávkem či slavným Španělem Raúlem. První utkání sehraje Plzeň 16. února doma na zrekonstruovaném stadionu ve Štruncových sadech, odveta se hraje o týden později v Gelsenkirchenu.

Vedení plzeňského klubu teď musí přesvědčit představitele UEFA, že jejich přestavěný stadion může hostit i zápasy evropského poháru. "Do sídla UEFA jsme už odeslali veškerou dokumentaci týkající se rekonstrukce. Očekáváme, že 10. ledna do Plzně zavítá komise UEFA na inspekční cestu, na níž se rozhodne, jestli se ve Štruncových sadech bude moci duel se Schalke hrát. Je to i náš zájem,"řekl tiskový mluvčí Plzně Pavel Pillar.
Pokud by stadion byl označen za nevyhovující, Plzeňané by hostili Schalke v pražské Synot Tip Areně, kde už na podzim odehráli zápasy Ligy mistrů proti Kodani, Borisovu, Barceloně a AC Milán. "Stadion v Edenu je opět naší záložní variantou," uvedl Pillar. V případě postupu přes Schalke si Plzeň zahraje v osmifinále proti vítězovi duelu mezi Steauou Bukurešť a Twente Enschede. httpv://www.youtube.com/watch?v=wu6gEh1ZGLY Plzeň se vyhnula nejsilnějším možným soupeřům, jakými byly oba manchesterské celky či Valencie. Schalke však stále patří k německé elitě. V aktuální sezoně je zatím na třetím místě bundesligové tabulky se ztrátou tří bodů na vedoucí Bayern Mnichov. Mezi hvězdy Schalke patří především nejlepší střelec v historii evropských pohárů Raúl a nizozemský kanonýr Klaas Jan Huntelaar. V kádru je i český záložník Morávek, který však kvůli zranění v poslední době vypadl ze sestavy. Schalke, které v roce 1997 vyhrálo předchůdce Evropské ligy Pohár UEFA i s českými reprezentanty Jiřím Němcem a Radoslavem Látalem, má s českým fotbalem zkušenost z roku 1998. Tehdy ve stejné fázi soutěže vypadlo na pokutové kopy se Slavií, když doma vyhrálo 1:0 a venku stejným výsledkem prohrálo. Jednu z penalt proměnil i současný kapitán Plzně Pavel Horváth. Už tehdy Schalke trénoval současný kouč Huub Stevens, který se letos do týmu z Gelsenkirchenu vrátil. Plzeň si účastí v Lize mistrů letos přišla na zhruba 280 milionů korun a za účast v 2. kole Evropské ligy si připsala dalších 200 tisíc eur (asi pět milionů korun). Případný postup přes Schalke by přinesl do pokladny dalších 300 tisíc eur plus bonus 140 tisíc eur za výhru a 70 tisíc za remízu. V Plzni se navíc mohou těšit na vysoký příjem z televizních práv, jelikož německý mediální trh patří k nejsilnějším v Evropě. Los Evropské fotbalové ligy: 2. kolo (16. a 23. února): Viktoria Plzeň - Schalke (Jan Morávek), FC Porto - Manchester City, Ajax Amsterodam - Manchester United, Lokomotiv Moskva - Bilbao, Salcburk - Metalist Charkov, Stoke - Valencie, Kazaň - Olympiakos Pireus, Alkmaar - Anderlecht Brusel (Lukáš Mareček, Ondřej Mazuch), Lazio Řím (Libor Kozák) - Atlético Madrid, Steaua Bukurešť - Twente Enschede, Wisla Krakov (Tomáš Jirsák) - Standard Lutych, Braga - Besiktas (Tomáš Sivok), Udine - PAOK Soluň, Trabzonspor (Ondřej Čelůstka) - PSV Eindhoven, Hannover - Bruggy (Matěj Vydra), Legia Varšava (Michal Hubník) - Sporting Lisabon. Osmifinále (8. a 15. března): Steaua Bukurešť/Twente Enschede - Viktoria Plzeň/Schalke, Salcburk/Metalist Charkov - Kazaň/Olympiakos Pireus, Legia Varšava /Sporting Lisabon - FC Porto/Manchester City, Wisla Krakov/Standard Lutych - Hannover/Bruggy, Stoke/Valencie - Trabzonspor/PSV Eindhoven, Alkmaar/Anderlecht Brusel - Udine/PAOK Soluň, Lazio Řím/Atlético Madrid - Braga/Besiktas, Ajax Amsterodam/Manchester United - Lokomotiv Moskva/Bilbao.

Plzeňští: Favoritem vzájemného duelu je Schalke

Natěšení na dalšího soupeře zvučného jména se rozhostilo v táboře plzeňských fotbalistů po dnešním losu prvního kola play off Evropské ligy, který jim do cesty postavil Schalke 04. Plzeňané tvrdí, že bundesligový tým je favoritem vzájemného dvojutkání. Podle Západočechů jde také o soupeře atraktivního pro fanoušky a přejí si, aby Schalke hostili na zrekonstruovaném stadionu v Plzni. Sami jsou prý nyní rádi, že se vyhnuli soubojům s Manchesterem United, Manchesterem City nebo Valencií, které na ně v osudí také "číhaly". "Ale Schalke je proti nám favoritem. Ale my proti nim zase budeme chtít hrát jako proti těm soupeřům, kteří nás už v pohárech třeba trochu podcenili. Zase budeme chtít překvapit," řekl trenér Viktorie Pavel Vrba. Ten se výsledek losování dozvěděl v Rakousku, kde tráví zimní dovolenou. Když Vrba ve středu v televizi sledoval utkání Evropské ligy utkání mezi Maccabi Haifa a právě Schalke, v němž německý tým vyhrál 3:0, netušil prý ani v nejmenším, že vidí dalšího soupeře svého týmu. "Ale jsou velmi silní, bude to pro nás těžké dvojutkání. Na druhou stranu to pro nás i naše fanoušky bude atraktivní soupeř. Snad do Německa přijede tolik našich fanoušků jako na podzim do Milána," připomněl Vrba, že na utkání Ligy mistrů na San Siro přicestovaly asi čtyři tisícovky plzeňských příznivců. "A teď to budou mít ještě blíž. I z toho pohledu to bude atraktivní," řekl Vrba. I když se množí spekulace, že by plzeňský tým mohl opustit, Vrba si nepřipouští, že by v únoru Viktorii proti Schalke nevedl. "Spousta lidí a novinářů za tím pořád něco hledá, ale myslím, že určitě budu dál trenérem Plzně," uvedl. Před losem si prý pohrával s myšlenkou, že by Plzeň mohla hrát se slavným Manchesterem United. "Kdybychom v jedné sezoně po Barceloně a Milánu narazili ještě na ně, bylo by to asi něco úžasného. Ale i Schalke je velmi zajímavý tým," dodal Vrba. Ten doufá, že Plzeň bude moci v polovině února první vzájemný duel odehrát na opraveném stadionu ve Štruncových sadech. A tým se tak už nebude muset stěhovat do pražského Edenu, kde odehrál zápasy Ligy mistrů. "Doma je zkrátka doma. Bylo by krásné, kdyby nový stadion otevřel právě zápas se Schalke," dodal Vrba.

Schalke nepovažuje Plzeň za lehký los

Za nebezpečného protivníka považují fotbalisté Schalke svého soupeře v Evropské lize Viktorii Plzeň. Český mistr je o své kvalitě přesvědčil výkony v Lize mistrů, kde skončil třetí ve skupině za giganty Barcelonou a AC Milán, s nímž dokonce remizoval. Proto prý nehrozí, že by Schalke Plzeň podcenilo. "Plzeň je úřadující český mistr a hrála Ligu mistrů, kde si v těžké skupině vedla velmi dobře. Budeme se na ni intenzivně připravovat," řekl trenér Schalke Huub Stevens krátce poté, co se dozvěděl jméno soupeře pro úvodní kolo vyřazovací fáze Evropské ligy. Předseda klubu Horst Heldt také bere Plzeň jako nebezpečného soupeře, přesto trvá na tom, že je povinností Schalke postoupit. "Čeká nás atraktivní soupeř. Plzeň si vedla v Lize mistrů velmi dobře a nemůžeme mluvit o lehkém losu. Našim cílem ale zůstává postoupit do dalšího kola. Je to naše povinnost," řekl Heldt. Podobného názoru je i kapitán týmu a německý reprezentant Benedikt Höwedes. "Konkrétně Plzeň jako tým moc neznám, ale když někdo skončí ve skupině Ligy mistrů hned za Barcelonou a AC Milán, pak musí mít svou kvalitu," prohlásil Höwedes. "Nečeká nás lehký úkol, ale my jsme si dali za cíl postoupit v Evropské lize co nejdále to půjde. A Plzeň nám stojí v cestě," dodal.

Vizitka klubu Schalke 04

Rok založení: 1904 Klubové barvy: modrá a bílá Web: www.schalke04.de Největší úspěchy: vítěz Poháru UEFA 1997; 7x mistr ligy (1934, 1935, 1937, 1939, 1940, 1942 a 1958), 5x vítěz domácího poháru (naposledy letos) Stadion: Veltins-Arena v Gelsenkirchenu (kapacita 61.673 diváků) Trenér: Huub Stevens Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech: 1972/73, čtvrtfinále PVP: Sparta - Schalke 1:2 a 3:0 1998/99, 1. kolo UEFA: Slavia - Schalke 0:1 a 1:0 po prodloužení, na penalty 5:4 Ostatní: jeden z nejpopulárnějších německých klubů, na domácí titul však čeká již 53 let; největším úspěchem Schalke je triumf v Poháru UEFA v roce 1997, na němž se výrazně podíleli i Jiří Němec a Radoslav Látal; kromě nich ve vestfálském celku působil z českých hráčů ještě Filip Trojan, momentálně se do základní sestavy snaží prosadit záložník Jan Morávek; v předchozí sezoně skončilo Schalke v lize až na 14. místě, v probíhajícím ročníku je třetí. Optimální sestava: Fährmann (Unnerstall) - Höwedes, Matip (Metzelder), K. Papadopulos, Fuchs - Baumjohann (Höger), Holtby, Draxler, Jurado - Huntelaar, Raúl.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma