Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Pavelce už ve Winnipegu nechtějí. Jeho výkony jsou podprůměrné, zlobí se fanoušci

Pavelce už ve Winnipegu nechtějí. Jeho výkony jsou podprůměrné, zlobí se fanoušci
Ondřej Pavelec zatím v NHL nikdy neměnil působiště | zdroj: Profimedia

Český brankář Ondřej Pavelec neměl ve Winnipegu nikdy na růžích ustláno. V letošní sezoně se navíc jeho fanklub ještě zmenšil. Devětadvacetiletý gólman nedokázal navázat na výborné výkony z konce minulé sezony a většina příznivců kanadského klubu začíná volat po jeho výměně do jiného celku.

Statistiky vždy řadily Pavelce k brankářskému průměru (až podprůměru) NHL. Loni ale dokázal vystoupit z vlastního stínu a prožil nejlepší sezonu kariéry.

Dlouhou dobu se sice přetahoval o post jedničky s Kanaďanem Michaelem Hutchinsonem, ale zatímco jeho konkurentovi v posledních týdnech základní části došel dech, český gólman zářil a dovedl Winnipeg až do play off.

Do letošní sezony vrazilo Pavelcovi klín zraněné koleno, které ho na tři měsíce vyřadilo ze hry. Ale ani na podzim, ani po svém návratu do koloběhu NHL v polovině února nedokázal navázat na své výkony z minulého ročníku.

Pavelec se v úspěšnosti zákroků drží jen těsně nad hranicí 90 procent, což ho řadí až do páté desítky mezi maskovanými muži v NHL.

Do karet mu nehrají ani další faktory. Tryskáči zažívají nejhorší sezonu za posledních pět let, tedy za dobu, co organizace působí ve Winnipegu (v roce 2011 se sem přestěhovala z Atlanty). Fanoušci hledají obětního beránka a Pavelec je pro ně snadné sousto.

Jednak se mu nedaří, jednak začíná být v brance Winnipegu hodně těsno. Loni dýchal kladenskému rodákovi na záda Hutchinson, letos si výrazně řekl o pozornost mladý Kanaďan Connor Hellebuyck.

"Tři měsíce jsem nehrál. Ze zápasů, co jsem odehrál před svojí absencí, jsem měl opravdu dobrý pocit. Teď se snažím vrátit zpátky do ideálního herního rozpoložení. Není to snadné, spousta kluků je zraněných a my máme hodně mladé mužstvo. To se na číslech projeví," bránil se český gólman kritice.

Pavelcovi zastánci často argumentují tím, že obrana Tryskáčů stojí za starou belu. Jenže doby, kdy byla defenzíva Atlanty/Winnipegu celé NHL pro smích už jsou dávno pryč. Mužstvu se sice letos nedaří, ale to je dáno také tím, že se Západní konference za poslední roky neuvěřitelně vyrovnala a najít v ní vyloženě slabé mužstvo by nedokázal snad ani Sherlock Holmes. Zápasy tak často rozhodují různé maličkosti a především solidní výkon brankáře.

"Loni jsme si zahráli v play off a byla to pro všechny skvělá zkušenost. Letos jsme to chtěli zopakovat, ale bohužel se nám to nepovedlo. Ztrácíme 15 bodů na play off a patří nám poslední příčka v tabulce divize. V létě jsme přišli o tři hráče, což se na výsledcích mužstva hodně podepsalo. Taková je holt realita," smutnil Pavelec.

Navzdory přáním některých fanoušků se o budoucnosti českého gólmana pravděpodobně rozhodne až koncem příští sezony, kdy mu vyprší pětiletý kontrakt.

Má tak ještě dost času na to, aby přesvědčil své kritiky, že dres Winnipegu neobléká pro nic za nic. Ostatně poslední zápas proti Vancouveru, ve kterém se letos poprvé zaskvěl čistým kontem, pro něj může být odrazovým můstkem k lepším výkonům.

"V jeho případě snad ani nelze hovořit o sezoně. Vrátil se po dlouhodobém zranění a to v lepší formě, než jsem čekal. Hodně hráčů by taková pauza odrovnala na celý ročník. Prostě už by nedokázali najít svůj herní rytmus. Ondra na sobě pracuje a lidé by měli ocenit, že se navzdory zdravotním trablům dokázal dát rychle do kupy," zastal se svého svěřence trenér Paul Maurice.

Zdroje:
Vlastní, winnipegsun.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma