Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Osm měsíců na den přesně. Fichardt v JAR slaví čtvrtý titul v kariéře

Osm měsíců na den přesně. Fichardt v JAR slaví čtvrtý titul v kariéře
Darren Fichardt | zdroj: Profimedia

Šest let je v Jihoafrické republice pořádán turnaj s názvem Africa Open - a šest let ho nevyhrál nikdo jiný než domácí golfista. Na tuhle tradici letos navázal Darren Fichardt, jenž o vítězství rozhodl ve finálovém kole. A na European Tour slaví přesně na den po osmi měsících svůj další velký triumf.

Zásadní krok k němu udělal Fichardt ve třetím kole, kdy se dostal do průběžného vedení s krajanem Jaco van Zylem. Oba tak v posledním flightu vykročili do nedělního sobouje kdo s koho. Když se pár jamek před koncem zdálo, že je o vítězi rozhodnuto, průběh kola se vzrátil v pořádné drama. Takové, jaké umí nabídnout právě golf.

"Začal jsem ztrácet koncentraci," připusitl Fichardt, proč se dostal do problémů. "Měl jsem v jednu chvíli náskok čtyř úderů a už jsem to vítězství začal brát za samozřejmost."

Puttoval neuvěřitelně do čtrnácté jamky

Vždyť 37letý šampion vedl ještě po patnácti jamkách o tři rány a vše se zdálo býti jasné. Jenže i takový rozdíl málem ztratil. Čím víc se blížil konec, tím víc se ukrajovalo z jeho náskoku. Těžko hádat, zda by Fichardt titul uhájil, kdyby byl turnaj o jednu jamku delší...

Nakonec vyhrál s celkovým skóre -16 o dvě rány před Van Zylem a Francouzem Grégorym Bourdym. Čtvrtý skončil další Jihoafričan Garth Mulroy. Jenže na posledních pěti jamkách si dovolil třikrát chybovat a před posledním čtyřparem byl už mezi ním a Van Zylem rozdíl jediné rány. Stačilo, aby jeho pronásledovatel na osmnáctce zahrál místo bogey birdie - a šlo se do play-off.

"Puttoval jsem neuvěřitelně do čtrnácté jamky, jenže pak jsem minul krátký putt. A najednou jsem si říkal: Sakra, děje se něco?" popsal své pocity vítěz.

V neděli se však Van Zylovi v East London Golf Clubu nedařilo. Celé kolo dohrál se skóre +1 a svou chybou v závěru ještě pustil na dělené druhé místo Bourdyho. Fichardt díky tomu "přežil" a s nedělním výsledkem -1 mohl krátce poté líbat v náruči novou trofej. "Jsem rád, že je to tady, golfové hřiště je tu na špičkové úrovni," dodal. "I proto tenhle turnaj patří k mým nejoblíbenějším."

Je tomu přesně osm měsíců, co podobné pocity zažil loni na Saint-Omer Open ve Francii. Za svůj život dosáhl už na 17 profesionálních vítězství, ale teď to bylo teprve počtvrté na evropské Tour. Ještě loni na něj čekal dlouhých devět let.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma