Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nová evropská soutěž Aerobatic freestyle challenge v České republice

Nová evropská soutěž Aerobatic freestyle challenge v České republice
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

První závod evropské letecké soutěže v akrobacii a freestylu Aerobatic freestyle challenge odstartuje 16. června 2012 na letišti v Praze-Letňanech. Unikátního závodu se zúčastní piloti, kteří se v nejvyšší kategorii Unlimited umisťují na mistrovství Evropy a světa do první dvacítky, a také piloti Red Bull Air Race. Vstupenky na tuto leteckou show už nyní můžete kupovat v síťi Ticketpro.

Aerobatic freestyle challenge bude kombinací dvou disciplín - freestylu a klasické akrobacie. Ta je podle organizátorů závodů disciplínou nejnáročnější a jedině z jejích výsledků lze určit nejlepší piloty. Celá soutěž bude trvat dva až tři dny a bude zakončena hodinu a půl trvajícím dramatickým finále těch nejlepších z nejlepších. U klasické akrobacie bude důraz kladen na sportovní výkon a souboj jednotlivých soupeřů. V druhé části soutěže - moderního freestylu - půjde především o umělecký dojem a extrémní pohyby letounů. Tato část tedy slibuje napínavou diváckou podívanou nejen pro návštěvníky místa konání, ale i pro diváky televizní.

„Letecká akrobacie je ten nejkrásnější pohyb v 3D prostoru, co člověk může zažít nebo na vlastní oči spatřit, a vzbuzuje obrovské emoce. Proč se tedy v době moderních technologií a přenosů o toto potěšení s lidmi nepodělit?“, říká jeden z autorů projektu pilot a race manager Marek Hyka.

Pravidla soutěže

Sestavy pro klasickou akrobacii jsou tajné - složené sborem rozhodčích. Závodníci si je nemohou předem natrénovat, ale jen pár hodin před letem zapamatovat. Finále se pak skládá ze šesti figur, oproti až čtrnácti figurám v klasické soutěži. To vše proto, aby měl divák lepší možnost piloty srovnávat.

Začátek i konec této soutěžní sekvence pilot třikrát odmává křídly. Poté nastoupá a po novém zamávání má devadesát vteřin na druhou disciplínu - freestyle, kdy s kouřovým efektem a na hudbu předvede maximum ze svého umění a stroje. Hodnotí se jednou známkou jak umělecký dojem, tak plynulost navazování rotací a pohybů. Tato známka se sčítá se šesti známkami předešlé sekvence.

Pohled přímo do kokpitu

Všechny lety budou provázeny odborným komentářem přímo na místě. Stejně tak bude přenášen on-line obraz z kokpitů a dalších kamer na velkoplošné obrazovky na zemi. Ten bude doprovázen nejen komentářem, ale i případnou animací a rozborem chyb hned v průběhu, či těsně po ukončení letu. On-line bude sledována také aktuální rychlost a přetížení jednotlivých letounů přímo na tabuli. Z celé akce pak zároveň vznikne záznam sportovního přenosu pro televizní kanály.

Aerobatic freestyle challenge by zároveň měl být i o osobnostech tohoto létání. Proto budou v zimních měsících všichni piloti sezváni do Prahy, kde s nimi budou natočeny medailonky. Piloti v nich budou představeni divákům ještě před začátkem soutěže, aby si každý divák mohl najít svého hrdinu, byl lépe vtažen do děje a mohl fandit právě tomu svému závodníkovi.

O letecké akrobacii obecně

Letecká akrobacie patří k vrcholům techniky pilotáže, je považována za královnu leteckých sportů, její vývoj je spojen takřka s počátkem vzniku letectví a byla dokonce olympijským sportem. Česká republika patřila vždy k dominantním zemím v tomto sportu a naši piloti získali řadu titulů mistrů světa a Evropy.

V posledních letech šla letecká akrobacie velmi rychle vzhůru vývojem techniky, náročností létaných figur a tím i mnohem vyššími nároky na piloty. Z pilotů se stali opravdoví vrcholoví sportovci, čelící té nevětší fyzické a psychické námaze, které je vystaven organismus.

Přetížení  v tomto náročném sportu dosahuje násobků + - 10G. V těchto přetíženích, kdy tělo pilota váží několik set a ruce a nohy několik desítek kilogramů, se přesto musí pilot svižně a rychle pohybovat, překonat tuto tíhu a ve zlomku vteřiny reagovat a ovládat téměř dokonalý stroj, co člověk sestrojil.

Pilot musí často křičet námahou, aby udržel hladinu krve v těle, která se dokáže z mozku velmi rychle odplavit v důsledku přetížení a pilot se může po ztrátě vidění rychle uspat. To je v nízkých výškách a vysokých rychlostech, ve kterých se akrobaté pohybují extrémně nebezpečné. Chyby se v tomto sportu neodpouští. Taková je letecká akrobacie dnes.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma