Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Noční můry pro Petra Čecha – Aršavin a Lewandowski

Noční můry pro Petra Čecha – Aršavin a Lewandowski
Russia's forward Andrei Arshavin runs with the ball during a friendly soccer match between Russia and Lithuania in Nyon, Switzerland, Tuesday, May 29, 2012. The Russian team prepares for the upcoming Euro 2012 championships in Poland and Ukraine where they play in group A. (AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott) | zdroj: tisková zpráva

Petr Čech se bude muset v brance činit. Připravili jsme pro Vás krátké profily dvou hráčů, o kterých si myslíme, že budou strůjci nejnebezpečnějších situací před českou brankou.

[gallery]

Andrej Aršavin

 Andrej Aršavin je obávaný útočník ruského výběru. Útočník na sebe upozornil především fenomenálními výkony v ruské lize, kdy v dresu Zenitu Petrohrad nastřílel 76 gólů ana dalších 107 nahrál. Tohoto mrštného útočníka si v roce 2009 vyhlédl anglický Arsenal. V jeho dresu nastoupil Aršavin poprvé 21. února 2009. Svůj fotbalový um předvedl v legendárním souboji s Liverpoolem, které skončilo sice smírně 4:4, ale všechny góly Arsenalu vstřelil právě Aršavin.

 V Arsenálu nastřílel celkem 30 gólů. Bohužel přestával nastupovat v základní sestavě Gunners (Proslýchá se také, že trenér Wenger Aršavin přestal nasazovat vzhledem k jeho neochotě vracet se a vypomáhat obraně), což vedlo k tomu, že Aršavin byl zapůjčen zpět do domovského Zenithu Petrohrad, aby mohl nabrat odpovídající formu na Euro 2012.

 Největší devizou Aršavina je jeho mrštnost. Je velice rychlý dokáže si balón podržet. Zničující je jeho střelba, protože nesmírně přesná a hlavně opravdu rychlá. Stačí mu je minimu prostoru a i z beznadějné pozice dokáže vstřelil gól. O tom přesvědčil například svým premiérovým gólem proti Blackburnu (2:24).

 

Robert Lewandowski

 Lewandowski je postrachem brankovišť všech brankařů. Většina jeho branek padne právě v tomto prostoru. Má skvělou vlastnost, že dokáže být ve správný čas na správném místě, ať už při hlavičkování po standardních situacích nebo při čekání na odražené balóny po útočných akcích svých spoluhráčů. Lewandowski je klasický hrotovým hráčem, který v polském národním týmu hraje podobnou úlohu jakou v českém vykonával Jan Koller nebo Vratislav Lokvenc. Podívejte se na přehled jeho branek z letošního ročníku bundesligy, kde se trefil celkem 22x.

 

 O svojí aktuální formě přesvědčil v posledním přátelském utkání proti Andoře, kdy těžký centrovaný balón zpracoval na prsa, aby vzápětí akrobatickým kopem zamířil nechytatelnou ránu pod břevno bezmocného brankáře Andorry.

 

 - Michal Polák

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma