Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Na světové jamkovce v poušti překvapují hráči a třeba i sníh

Na světové jamkovce v poušti překvapují hráči a třeba i sníh
Sníh na hřišti | zdroj: telegraph.co.uk

Dejte dohromady čtyřiašedesát nejlepších golfistů světa a máte zaděláno na atraktivní podívanou. Jen s nejistým výsledkem. Zvlášť když se jedná o světovou jamkovku. Tady totiž prognózy většinou nevycházejí. Ostatně, během čtrnácti předchozích ročníků se ještě ani jednou nestalo, aby si ve finále zahráli dva nejvýše nasazení hráči.

Takže přání, aby si to v neděli rozdali o titul na Accenture Match Play Championship aktuální jednička Rory McIlroy a dvojka Tiger Woods, se dá s poměrně velkou pravděpodobností zařadit do kategorie „zbožných“.

„Tenhle turnaj je výjimečný. I tím, že když si balím kufr, říkám si, kolik triček si mám vzít, kolik kalhot? Jak dlouho vydržím. V tom je tenhle turnaj odlišný,“ přiznal McIlroy před svým startem v arizonské poušti na hřišti v Dove Mountain. „Je to týden, kdy v každém kole máte jiného soupeře a musíte uspět. Na víc na skvělém hřišti, které mám rád.“

Papírové předpoklady v jamkovce velice často neplatí. Favorité končí záhy. Ostatně třikrát během čtrnáctileté existence turnaje se nejvýše nasazený hrát poroučel hned v úvodním kole s číslem 64, tedy nejníže nasazeným. Naposledy loni Ernie Els, když poslal „z kola ven“ Luka Donalda.

„Nenarazíte tady na slabšího hráče ani žádný snadný zápas,“ potvrdil i Lee Westwood, který ani jednou ve svých prvních jedenácti startech nedošel ani do třetího kola. Až loni se dostal až do semifinále.

Tiger Woods zažil slastné okamžiky vítězství. Dokonce třikrát. Ale také hořké zklamání, když dvakrát vypadl hned v úvodním kole v letech 2002 a 2011 a třikrát ve druhém dějství v roce 2005, 2009 a loni. „Každý chce porazit každého na téhle úrovni. To je to, co dělá jamkovku pro nás hráče zajímavou. Je to takový sprint,“ dodal bývalý první hráč světa.

„Když tady vydržíte do konce týdne, pak tu prožijete jeden z nejbáječnějších týdnů v roce. Když prohrajete hned v prvním kole, pak je to jeden z nejhorších týdnů v roce,“ lakonicky charakterizoval světovou jamkovku a duely muže proti muži Geoff Ogilvy.

K nevyzpytatelnosti turnaje se čas od času zařadí i počasí. Ve středu vyhnala hráče z pouštního hřiště sněhová chumelenice. Během pár chvil leželo na fairwayích a greenech pět centimetrů sněhu. Nebylo to poprvé. V roce 2011 se musel odložit začátek finále, protože hřiště přes noc zasypal sníh.

Accenture Match Play v číslech:

0 - ani jednou se během čtrnáctileté existence turnaje neutkaly nasazená jednička a dvojka

2 - jen dva hráči z Top 66 na turnaji chybí: zraněný Brandt Snedeker a Phil Mickelson, který dal přednost prázdninám s dětmi. Ve svých 11 startech se pouze jednou dostal do čtvrtfinále

3 - třikrát ve čtrnáctileté historii turnaje vyřadila nejníže nasazený 64. hráč jedničku

8 - pro osm hráčů platilo „přijel, prohrál a odjel“. Prostě při svém prvním startu prohráli hned v úvodním kole

11 - hráčů startuje letos v Dove Mountain poprvé v kariéře

9&8 - je největší rozdíl ve vítězném utkání. V 1. kole 2006 takto zdolal Woods Stephena Amese

26 - jamek trval nejdelší zápas. Vlastně dva. Mike Weir porazil Lorena Robertse v 1. kole 2003 a Scott Verplank udolal Lee Westwooda v 1. kole 2006

33:9 - to je bilance výher a proher Tigera Woodse, který od svého triumfu v roce 2008 v dalších čtyřech letech ani jednou nepřešel přes druhé kolo

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma