Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Na MS vodních slalomářů v Praze bude absolutní světová špička

Na MS vodních slalomářů v Praze bude absolutní světová špička
Vodní slalomáři | zdroj: Getty Images

Absolutní česká i světová špička včetně olympijských vítězů a úřadujících mistrů světa bude příští týden závodit v Praze na světovém šampionátu ve vodním slalomu. Akce, kterou vážně ohrozily jarní povodně, je připravena a uskuteční se příští týden od čtvrtka do neděle. Organizátoři dnes zveřejnili přihlášky, které poslalo 367 vodních slalomářů z 52 zemí. 

Na startu budou všichni vítězové z OH v Londýně s výjimkou trojnásobného olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa Tonyho Estangueta z Francie, který loni ukončil kariéru. Nechybí legendární slovenští bratři Hochschornerové, ani stříbrný olympijský medailista kajakář Vavřinec Hradilek či pětačtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová. 

Před sedmi lety na MS v Praze vyhráli deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, které čeká poslední závod kariéry, během níž získali stříbrnou a bronzovou olympijskou medaili. Třetí skončil v roce 2006 kanoista Stanislav Ježek, který je opět připraven nejen jako závodník, ale znovu také jeden z klíčových mužů organizačního výboru. 

Na třetí zlato z mistrovství světa v řadě bude útočit Slovinec Peter Kauzer, soupeřem mu kromě Hradilka bude také olympijský vítěz Daniele Molmenti z Itálie či bronzový muž z Londýna Hannes Aigner z Německa. Nechybí ani Jiří Prskavec, letošní mistr Evropy a mistr světa do 23 let. 

Mezi kajakářkami se představí olympijská vítězka Émilie Ferová z Francie i Jessica Foxová z Austrálie, v Londýně druhá žena, či úřadující mistryně světa Rakušanka Corinna Kühnleová. Kromě Hilgertové bude české barvy hájit i dvojnásobná mistryně světa do 23 let Kateřina Kudějová. 

Volfovi se Štěpánkem budou kromě Hochschornerů loučení s kariérou znepříjemňovat úřadující mistři Evropy Gauthier Klauss a Matthieu Péché z Francie, olympijští vítězové Timothy Baillie a Etienne Stott či další Britové David Florence a Richard Hounslow, v Londýně druhá deblkanoe. 

Titul z Čunova 2011 bude obhajovat v neolympijské disciplíně mezi kanoistkami Kateřina Hošková.

K1 muži:

Peter Kauzer (SLO) – mistr světa 2009 a 2011, Daniele Molmenti (ITA) – vítěz OH 2012, Hannes Aigner (GER) – bronzový z OH 2012, Fabian Dörfler (GER) – mistr světa 2005, početný medailista, Vavřinec Hradilek (CZE) – stříbrný z OH 2012, Jiří Prskavec (CZE) – aktuální mistr Evropy 2013, mistr světa do 23 let 2013

K1 ženy (kajakářky):

Émilie Fer (FRA) – vítězka OH 2012, Jessica Fox (AUS) – talent z Austrálie, stříbrná z OH 2012, Corrina Kühnle (AUT), Jana Dukátová (Slovensko) – mistryně světa 2006, početná medailistka z ME a MS v různých kategoriích, Štěpánka Hilgertová (CZE) – domácí legenda, dvojnásobná olympijská vítězka, Kateřina Kudějová (CZE) – velký talent českého slalomu, dvojnásobná mistryně světa do 23 let.

C2 muži:

Pavol Hochschorner  a Peter Hochschorner (SVK) – legendární bratři, trojnásobní OH vítězi, mnohonásobní medailisté ze všech šampionátů globálního formátu, Gauthier Klauss - Matthieu Peche (FRA) – aktuální mistři Evropy z Krakova 2013, Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek (ČR) – české hvězdy v této kategorii, stříbrní z OH 2008, mnohonásobní medailisti z MS a ME, David Florence a Richard Hounslow (GBR)  –  stříbrní z OH 2012, mistři Evropy 2012, Timothy Baillie a Etienne Stott (GBR) – veleúspěšný rok 2012, zlato na OH i ME.

C1 muži:

Michal Martinkán (SVK) – bronzový na OH 2012, mnohonásobný medailista z olympiád i mistrovství světa, jedna z největších hvězd této kategorie,  Sideris Tasiadis (GER) – stříbrný z OH 2012, stříbrný z letošních ME 2013, David Florence (GBR) – stříbrný medailista z OH 2008, Jan Benzien (GER) – úřadující mistr Evropy z Krakova 2013, Stanislav Ježek (ČR) – dvě páté místa z OH, ale výhoda domácí tratě

C1 ženy:

Kateřina Hošková (CZE) – mistryně světa 2011, Caroline Loir (FRA) – dvojnásobná mistryně Evropy, Rosalyn Lawrence (AUS) – dvojnásobná vítězka světového poháru.

Plán mediálních aktivit:

1. 4.9. v 17:00 Pádlojízda, start v loděnici v Troji

2. 10.9. otevření areálu MS – nová tribuna, úpravy po povodních

3. Otevření výstavy fotografií Trojský zámeček

4. Úterý 10.9. v 10:00 Hlavní tisková konference v loděnici v Troji – největší  české i zahraniční hvězdy.

5. Středa 11.9 2013, 20:00hod. Divadlo Hybernia - Slavnostní zahájení MS 2013 –

6. Čtvrtek 12.9  9:00 Start kvalifikací

7. Sobota a neděle – Autogramiády hvězd v přestávkách

Historie

Celkově se bude pořádat na „české půdě“ třetí světový šampionát. V roce 1967 se uskutečnil šampionát na trati pod Lipenskou přehradou a v roce 2006 na stejném místě jako v letošním roce v Praze - Troji. Šampionát je oslavou 100 letého výročí organizované kanoistiky v Čechách a má pomoci k větší popularitě tohoto sportu a dalším dlouhodobým plánům. 

Zdroje:
Redakce, http://slalomtroja.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma