Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Mistrovství světa ve vodním slalomu Praha - Troja

Mistrovství světa ve vodním slalomu Praha - Troja
Trať v Troji | zdroj: http://slalomtroja.cz/

Rozběhly se první závody na divoké vodě. Slalomáři si už měli možnost vyzkoušet chladné proudy v průběhu prvního kola Českého poháru v Špindlerově Mlýně (27. - 28.4.), nebo týden před tím v Liptovském Mikuláši na závodech série ICF World Ranking Race. Nejdůležitějšími starty budou čtyři kvalifikační závody, kde se rozhodne o složení českého týmu pro letošní Mistrovství světa v Praze Troji 11. - 15. 9. 2013.

Poprvé se závodníci utkají o týmová místa v rámci 2. a 3. kola Českého poháru na Trnávce

11. a 12. května a pak na mistrovské trati v Praze Troji 18. - 19.5. O národní tituly se bude bojovat měsíc před MS od 10. do 11. srpna opět na slalomové dráze v Troji. Celkově se v září bude pořádat třetí světový šampionát na české půdě. V roce 1967 se uskutečnil šampionát na trati pod Lipenskou přehradou a v roce 2006 v pražské Troji. Šampionát má pomoci k větší popularitě tohoto sportu a dalším dlouhodobým plánům.

Nová trať a stavební práce

V podzimních měsících se realizovali nejdůležitější stavební práce na trati postavené na začátku osmdesátých let (1980-1982). Práce byly druhou etapou projektu rekonstrukce, která začala již v roce 2011. Konkrétní stavební úprava spočívala v rekonstrukci dna ve dvou úsecích v ploše 18 m2 a 12 m2 v objemu 1,9 mil. Kč, včetně systému drážek (kolejnic) Unistrut a nákupu a umístění nových mobilních překážek RapidBlocs. Před Mistrovstvím světa, které se po sedmi letech vrací do Prahy – Troje, se chystá ještě několik změn. O těch bude organizační tým pravidelně informovat. 

Přístupová komunikace

Stavbou městského okruhu (tunel Blanka) byla přerušena komunikace Vodácká vedoucí z ulice Povltavská k loděnici UK FTVS. Součástí projektu byla výstavba komunikace nové která měla být postavena na začátku stavby tunelu Blanka. Z důvodu nevykoupení jednoho pozemku bylo nutné komunikaci přeprojektovat do jiného místa a její realizace se posunula na konec stavby tunelu. Bohužel došlo ke komplikaci s odkupem pozemku a tak realizace se stále odkládá. V současnosti je bohužel velmi pravděpodobné že se jí nepodaří zrealizovat a tak přístup k loděnici bude řešen provizorní komunikací kterou vybuduje firma Metrostav v rámci potřeby této komunikace i pro demolici tramvajového mostu.  

Tramvajový most „Rámusák“

30. června letošního roku je plánováno ukončení tramvajového provozu do Troje. Následně je plánována demolice tramvajového mostu s tím, že provoz tramvají bude obnoven 1. prosince 2013 na novém „Trojském“ mostě. Organizační výbor přišel s myšlenkou zachování tramvajového mostu (jednoho tubusu) pro pěší. S tímto požadavkem jsme oslovili jak zástupce HMP, tak firmu Metrostav a.s., která má nyní tento most v kompetenci. V současnosti se řeší, zda-li by to bylo možné. Pokud by se to podařilo, tak by to bylo nejen velkým přínosem pro vlastní akci mistrovství světa, ale i pro každodenní cestu všech osob do, a z Troje. Po ukončení tramvajového provozu bude hromadná doprava do Troje omezená pouze na autobusové spojení, které je, ale i po zbytek roku bude velmi omezené stavebními pracemi  (křižovatka Pod Lisem a u mostu Barikádníků). 

Zdroje:
Redakce, http://slalomtroja.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma