Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Aktualizováno: Mise splněna! Češi převálcovali Nory 7:0 a postupují do čtvrtfinále

Aktualizováno: Mise splněna! Češi převálcovali Nory 7:0 a postupují do čtvrtfinále
Česká hokejová radost | zdroj: Getty Images

Čeští hokejisté deklasovali v závěrečném utkání základní skupiny mistrovství světa Norsko 7:0 a v přímém souboji si zajistili postup do čtvrtfinále. V něm se svěřenci trenéra Aloise Hadamczika utkají ve čtvrtek od 14:45 se Švýcarskem, kterému před osmi dny podlehli 2:5. 

Na nejvyšší výhře národního týmu v sezoně se dnes dvěma góly podílel útočník Tomáš Fleischmann. Tři asistence si připsal útočník Tomáš Plekanec, který stejně jako další čerstvá posila z NHL obránce Marek Židlický nastoupil na turnaji poprvé. 

O osudu zápasu napověděl už úvod. Fleischmannova střela v první minutě se sice neujala, ale následně byl vyloučen K. A. Olimb a Češi hned první přesilovku po 19 sekundách využili. Plekanec se okamžitě tlačil do branky a Fleischmann s Tlustým dostali puk za čáru. 

Nově složená elitní formace se v 8. minutě postarala i o druhý gól. Plekanec přihrál Fleischmannovi, který překonal Haugena bekhendem. Ještě v první třetině se úvodní trefy na turnaji dočkal i Tlustý. Při hře čtyři na čtyři si opět první asistenci připsal Plekanec, který tak za necelých dvanáct minut nasměroval Čechy k výhře. 

Hadamczik šetřil Pavelce, na led pustil Francouze

Norové následně mohli snížit v početní výhodě čtyři na tři, Pavelec byl ale pozorný. V 16. minutě se uvedl i Volden, který nahradil Haugena v norské brance a zlikvidoval Vrbatův nájezd. Seveřané zkusili duel zdramatizovat na začátku druhé třetiny, ale snížit se jim nepodařilo ani v přesilové hře. 

Následně mohl zkompletovat hattrick Fleischmann, ale neuspěl stejně jako v následné šanci Voráček. Nejproduktivnější český hráč na turnaji se ale ve 28. minutě na čtvrté brance týmu přece jen podílel. Při signalizované přesilovce Volden jeho střelu jen vyrazil a Hanzal puk bez problému dorazil do prázdné branky. 

Češi zápas v poklidu kontrolovali a s koncem druhé části své vedení ještě navýšili, když se střelou od modré prosadil Michálek. Bek Phoenixu dal na MS třetí gól, předtím v sezoně přitom neskóroval ani jednou. Po 40 minutách tak bylo rozhodnuto. 

V polovině třetí třetiny měli Norové dvě velké šance snížit, ale Thoresen Pavelce nepřekonal a Marthias Olimb trefil jen tyč. Následně Voldena překonali Vrbata a Irgl a zápas se proměnil v exhibici. Kouč Hadamczik si v závěru dovolil i šetřit Pavelce a na led pustil náhradníka Francouze.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma