Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Messi má potřetí za sebou Zlatý míč, nejhezčí gól dal Neymar

Messi má potřetí za sebou Zlatý míč, nejhezčí gól dal Neymar
V pražské Synot Tip Areně se v úterý 1. listopadu 2011 odehrálo utkání skupiny H fotbalové Ligy mistrů mezi celky FC Viktoria Plzeň a FC Barcelona. Na snímku Lionel Messi. MILAN KAMMERMAYER / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Argentinec Lionel Messi získal potřetí za sebou Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa. Hvězdný útočník Barcelony tak vyrovnal rekord současného šéfa UEFA Michela Platiniho, který anketu vyhrál v letech 1983 až 1985. Messi porazil svého klubového spoluhráče Xaviho Hernándeze a Cristiana Ronalda z Realu Madrid.

Argentinská megastar považovaná již ve 24 letech za možná nejlepšího fotbalistu historie minulou sezonu zakončila s bilancí 55 zápasů, 53 gólů a 24 asistencí. V polovině této sezony má Messi nakročeno k tomu, aby svůj výkon ještě překonal, když během 28 startů zaznamenal 31 gólů a přidal 14 asistencí. I díky tomu vyhrál anketu třikrát za sebou jako teprve druhý fotbalista v historii. Dosud se to povedlo pouze v 80. letech Francouzi Platinimu, tehdy se však Zlatý míč uděloval jen evropským hráčům. Vítěze navíc vyhlašoval pouze magazín France Football, až v loňském ročníku došlo ke spojení s anketou FIFA, která vznikla v roce 1991. Od jejího zavedení se povedlo třikrát vyhrát jen Francouzi Zinédinu Zidanovi a Brazilci Ronaldovi, ani jednomu z nich však za sebou. Právě Ronaldo v pondělí Messimu Zlatý míč předal. Nejlepšího světového fotbalistu určilo hlasování, na kterém se podíleli ze dvou třetin reprezentační trenéři a kapitáni a z jedné třetiny novináři. Cenu Ference Puskáse za nejkrásnější gól roku 2011 si nakonec odnesl brazilský mladík Neymar. Hráč Santosu předvedl v duelu proti Flamengu fantastické sólo okořeněné neskutečnou individuální technikou a brilantním zakončením. httpv://www.youtube.com/watch?v=vUwVvyXkElY Fotbalová anketa Zlatý míč FIFA za rok 2011: Nejlepší fotbalista: Lionel Messi (Argentina/Barcelona). Nejlepší fotbalistka: Homare Sawaová (Japonsko). Nejlepší trenér mužského fotbalu: Josep Guardiola (Barcelona). Nejlepší trenér ženského fotbalu: Norio Sasaki (reprezentace Japonska). Prezidentova cena: trenér Manchesteru United Alex Ferguson (za přínos fotbalu). Puskásova cena za nejhezčí gól: Neymar (Brazílie/Santos). Cena fair play: Japonská fotbalová federace. Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Iker Casillas (Španělsko/Real Madrid) - Dani Alves (Brazílie), Gerard Piqué (Španělsko/oba Barcelona), Nemanja Vidič (Srbsko/Manchester United), Sergio Ramos - Xabi Alonso (oba Real Madrid), Andrés Iniesta, Xavi (všichni Španělsko/oba Barcelona) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Wayne Rooney (Anglie/Manchester United), Lionel Messi (Argentina/Barcelona).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma