Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Maradona se zotavuje, operace byla úspěšná

Maradona se zotavuje, operace byla úspěšná
Reportéři před klinikou Olivos, kde se Maradona podrobil operaci po krvácení do mozku | zdroj: Profimedia

Fotbalová hvězda Diego Maradona se zotavuje po úspěšné operaci. Jeden z nejlepších fotbalistů v historii musel podstoupit zákrok kvůli krvácení do mozku. Před klinikou se shromáždila asi padesátka jeho fanoušků, kteří nadšeně přivítali zprávu o úspěšném zákroku.

"Krevní sraženinu se mi podařilo odstranit a Diego na operaci reagoval velmi dobře," sdělil Maradonův neurochirurg a osobní lékař Leopoldo Luque reportérům čekajícím před nemocnicí společně s fanoušky. "Další fází je pozorování," uvedl Luque a upřesnil, že operace trvala asi 80 minut.

Zákrok byl riskantní kvůli celkovému zdravotnímu stavu fotbalové legendy, přestože Luque se o něm vyjádřil jako o "rutinní operaci".

Fotbalista byl původně v pondělí přijat na kliniku Ipensa v La Plata, kde trénuje prvoligový klub Gimnasia y Esgrima, kvůli tomu, že byl dehydrovaný, zesláblý a velice unavený. Odtud byl převezen do nemocnice Olivos poblíž Buenos Aires.

profimedia-0566495945 Diego Maradona na zápase Gimnasia y Esgrima s Patronatem 30. října nevypadal dobře | zdroj: Profimedia

Maradona se naposledy objevil na veřejnosti v pátek v den 60. narozenin. Už tehdy působil unaveným dojmem. Předtím byl několik dní v karanténě kvůli kontaktu s osobou vykazující příznaky koronavirové nákazy. Lékař odmítl, že by se aktuální Maradonovy problémy týkaly koronaviru.

"Nebyl v dobrém psychickém stavu, a to mělo dopad i na jeho fyzické zdraví. Není na tom tak dobře, jak by mohl být a jak vím, že by mohl být. Potřebuje pomoc a teď je na to ten správný čas," řekl v pondělí argentinským médiím Luque.

Maradona strávil v minulých letech v nemocnicích hodně času, často v důsledku svého bouřlivého životního stylu, který ho provázel už od dob aktivní kariéry. V roce 2004 byl například v nemocnici se srdečními a respiračními problémy souvisejícími s užíváním kokainu. Později se dvojnásobný mistr italské ligy s Neapolí podrobil odvykacím kúrám kvůli závislosti na drogách a alkoholu. Loni v lednu byl hospitalizován s vnitřním krvácením do břicha.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma