Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Legendy a letopočty. Kdy a kde vznikla hra zvaná golf?

Legendy a letopočty. Kdy a kde vznikla hra zvaná golf?
Golf (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Přestože se na profesionální úrovni hraje golf teprve od přelomu devatenáctého a dvacátého století, jeho historie sahá mnohem dál. Kam až? No, určitě tam nedohlédnete, ale to ani nemusíte. Kolem historie vzniku této kouzelné hry se traduje hodně zaručených pravd i očividných hloupostí. Připomeňme si ty nejznámější i nejvěrohodnější z nich.

Golf byl od počátku venkovní sport, ve kterém se hráč nebo skupina hráčů pokouší prostřednictvím speciálních holí dostat malý míček do jamky. Definice golfu spočívá v podstatě, kdy se "hraje míčkem z odpaliště do jamky ranou nebo postupnými ranami v souladu s pravidly".

Podle historických pramenů pochází golf ze Skotska a byl hrán na Britských ostrovech po několik století. První zmínky o něm se datují ke konci 15. století našeho letopočtu.

O původu samotného slova golf se dodnes vedou diskuse. Jedni připomínají Římskou říši, kde byla velmi oblíbená hra jménem paganica, ve které hráči k posunování koženého míčku do jamky používali dřevěné hole. Sami Římané pak svou zálibu rozšířili do zbytku Evropy.

Je zde však i hra chuiwan ze staré Číny, velmi podobná dnešnímu golfu. Tento termín se skládá ze slova chui (udeřit) a wan (malý míček). Na starodávné kaligrafii Podzimní banket z roku 1368 z období dynastie Ming je patrný člen královské rodiny hrající hru vzdáleně připomínající dnešní golf. V Evropě byl chuiwan představen na přelomu 10. a 11. století.

Další zmínky o hrách připomínajících dnešní verzi golfu pocházejí z Anglie(cambucanebo pall-mall) a Francie (chambot nebo chole). Tím ale výčet možných golfových předchůdců nekončí. V Persii se hrál chaugán, v Holandsku pak kolven. V zemi větrných mlýnů se zmínky o hře se zahnutou pálkou a míčkem datují až do roku 1297.

Moderní dějiny poté vedou do Skotska a k zákonu krále Jamese II. z roku 1457. V něm se hovoří nejen o golfu, ale také o zákazu této hry mezi poddanými, kde byla nežádoucí. Zda se tehdejší Skotové raději oddávali golfu, než třeba nácviku lukostřelby, se už asi nikdy nedozvíme.

Slovo golf však bylo poprvé použito právě zde. I kvůli tomu se za domov golfu dodnes považuje Skotsko a městečko St. Andrews, kde se každoročně koná tradiční British Open. K tomuto místu se také váže i historie prvních průkopníků golfu, evoluce míčku a hole.

Co je však pravým původem slova golf nikdo neví. Rozhodně však za golfem nehledejte vymyšlené zkratky slovních spojení jako Gentlemans Only Ladies Forbiden (Pouze pánové, dámám zakázáno) nebo Greatest Of Live Frustration (Ta největší životní frustrace).

A přestože byl golf původně považován za hru pouze pro elitu, v současné době získává širokou popularitu a díky snižujícím se nákladům na vybavení a hru samotnou počet hráčů po celém světě rapidně stoupá.

Kvalifikované odhady hovoří koncem roku 2010 o šedesáti milionech hráčů z celého světa. Staronově patří golf také mezi olympijské sporty, kam byl poprvé zařazen v rámci letních pařížských olympijských her v roce 1900. Po 112 letech se pak pod pěti kruhy objeví znovu v Rio de Janeiru.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma