Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kvitová porazila Schiavoneovou a tenistky jsou ve finále Fed Cupu

Kvitová porazila Schiavoneovou a tenistky jsou ve finále Fed Cupu
Image: 0111762547, License: Rights managed, 02.01.2012 Hopman Cup Tennis from the Burswood Dome in Perth Australia. Petra Kvitova (CZE) returns a shot in her match on day three of the XXIV Hopman Cup at Burswood Dome, Perth, Australia., Place: Australia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.cz, Actionplus | zdroj: tisková zpráva

České tenistky postoupily podruhé za sebou do finále Fed Cupu. Třetí postupový bod dnes vybojovala Petra Kvitová výhrou nad Franceskou Schiavoneovou 6:4, 7:6. Obhájkyně titulu vedou v semifinále v Ostravě nad Italkami nedostižně 3:0.

Ve finále se svěřenkyně kapitána Petra Pály střetnou 3. a 4. listopadu buď stejně jako loni s Ruskem nebo se Srbskem a mají jistotu, že budou hrát doma. Před rokem získaly tenistky titul po triumfu v Moskvě po finálovém boji 3:2. "Chtěla jsem strašně moc postoupit znovu do finále a jsem moc ráda, že jsem to dokázala unést a můžeme hrát o titul," řekla Kvitová v rozhovoru v České televizi. "Byl to nesmírně těžký zápas a musím říci, že mě Franceska překvapila." Světová trojka Kvitová potvrdila svoji stoprocentní fedcupovou úspěšnost posledních dvou let a v Ostravě vyhrála devátou a desátou dvouhru v řadě. Před Schiavoneovou v sobotu porazila Saru Erraniovou 6:4, 6:3. První bod získala v ČEZ areně Lucie Šafářová výhrou nad Schiavoneovou po setech 7:6 a 6:1. Rozhodující bod se ale nerodil snadno. Kvitová sice vedla nad Schiavoneovou rychle 3:0, ale Italka začala riskovat, tlačit se k síti a získala čtyři hry v řadě. Kvitová musela přitvrdit return, aby získala zbylé tři gamy. A napínavé byly i setboly - první dva Schiavoneová odvrátila podáním a po třetím se hala radovala a Kvitová si šla sednout. Jestřábí oko ale odhalilo aut a Češka uspěla až o dvě výměny později. Dvaadvacetiletá Kvitová si občas protahovala levou nohu, ale ošetření si nevyžádala. Stejně jako v sobotu se nemohla úplně spolehnout na bekhend a po chybách přišla v páté hře druhé sady o servis. Už se zdálo, že Češka o set přijde, ale čtyři skvělé returny za stavu 4:5 přinesly brejk. Set rozhodla zkrácená hra, v které měla Kvitová pevnou ruku, vedla rychle 6:0 a proměnila druhý mečbol. V historii už dokázaly tenistky fedcupovou trofej v obhájit. V barvách tehdejšího Československa vyhrály v letech 1983, 1984 a 1985 hned třikrát za sebou. Loni tenistky vyhrály Fed Cup pošesté v historii, ale poprvé po dlouhých 23 letech. Dvakrát po sobě vyhrály Fed Cup naposledy právě Italky. Svěřenkyně Corada Barazzuttiho získaly stříbrný pohár v letech 2009 a 2010. Za rozhodnutého stavu nastoupí ke čtvrté dvouhře ve své premiéře v soutěži Andrea Hlaváčková proti Erraniové.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma