Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jezdec s červenou lucernou: Jaké to je skončit na Tour poslední?

Jezdec s červenou lucernou: Jaké to je skončit na Tour poslední?
Michael Matthews toho má plné brýle | zdroj: Profimedia

Pochopitelně je neoblíbená, ale stejně jako první, tak i poslední pozice k závodům neodmyslitelně patří. Bez posledního zkrátka nemůže být ani první, a to platí i na Tour de France. Organizátoři tvrdí, že nic takového neexistuje, ale neoficiálně se poslední jezdec označuje jako 'Lanterne rouge', tedy červená lucerna.

Michael Matthews ze stáje Orica Green Edge ztrácí na lídra Tour Chrise Frooma přes dvě hodiny, ale musí šlapat dál, přestože ví, že závodit v jeho případě už příliš nemá smysl.

Australan měl v prvním týdnu Tour smůlu. Po pádu ve třetí etapě si zlomil několik žeber a dost se odřel. Není přitom vůbec špatný cyklista, na letošním Giru oblékal chvíli i růžový dres pro vedoucího jezdce, ale na Staré dámě mu to zkrátka vůbec nevyšlo.

Stále ale věří, že se mu podaří dohnat obrovskou ztrátu a neudělat svému týmu ostudu.

"Jsem poslední, protože v den, kdy jsem spadl, jsem byl jediný, kdo z hromadného pádu dojel do cíle. Je to smutné, ale snažím se to hodit za hlavu a pokračovat dál. Rád bych zkusil alespoň vyhrát etapu, protože v celkovém bodování už nemá smysl nějak soutěžit."

Matthews je aktuálně na poslední 177. pozici, více než dvě hodiny za vedoucím Chrisem Froomem. Předposlední pozici drží britský závodník Alex Dowsett, a ten se rozhodně bude snažit, aby nemusel od Australana červenou lucernu převzít.

Na "červenou lucernu" se každoročně hojně sází, protože kurzy jsou v tomto případě opravdu vysoké a stejně jako vítěz je na konci závodu vyhlášen i poslední jezdec Tour.

Zdroje:
Vlastní, cyclingweekly.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma