Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Jágr si myslí, že díky víře bude moci hrát do padesáti

Jágr si myslí, že díky víře bude moci hrát do padesáti
V pondělí 22. srpna 2011 se v Praze konala tisková konference společnosti Sazka, za účasti insolvečního správce Josefa Cupky, Jana Hrazdíry, Marka Bielyho a Jaromíra Jágra (na snímku). MICHAL KALÁŠEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Hokejový útočník Jaromír Jágr si myslí, že díky víře bude moci hrát i v padesáti. Hráč týmu Philadelphia Flyers, který na začátku roku oslavil čtyřicítku, to řekl v rozhovoru pro deník Philadelphia Inquirer. Víra je podle něj důvodem jeho hokejových úspěchů včetně vydařeného návratu do elitní zámořské soutěže NHL po několikaleté absenci i toho, že je v pokročilém sportovním věku stále zdravý.

„Všechno v životě je energie,“ řekl Jágr. „Když jdu do kostela, mám hlavu v jednom ohni. Hoří. Mám pocit, jako kdyby byla zapojená do elektřiny. Cítím to v hlavě, hned jakmile vejdu dovnitř,“ dodal hokejista, který podle listu málokdy opouští domov bez náboženských relikvií, na svých hokejkách má namalované kříže a do kostela chodí prakticky každý den. Jágr se svěřil, že přístup k takové energii je dlouhodobý proces, který trvá deset nebo 20 let, rozhodně ne přes noc. „Musíte naslouchat svému tělu. Tu energii můžete využít ve svém životě. Myslím, že nestárnu tak rychle. Člověk dostane pro svůj život veškerou energii, pokud o ni stojí. Je to důvod, proč si myslím, že budu moci hrát do padesáti,“ řekl Jágr. Připomněl, že v Česku za komunistického režimu byli věřící lidé pronásledování, a že možná i proto dnes v jeho vlasti není mnoho věřících. Otevřenější o svém vztahu k náboženství tak začal být až v Rusku, kde poprvé hrál během výluky NHL v roce 2004. „Když jsem byl v Rusku, naučil jsem se neskrývat to a nestydět se za to,“ řekl. Dodal, že víra mu pomohla překonat těžké okamžiky, jako když byl v Omsku svědkem smrti svého devatenáctiletého spoluhráče Alexeje Čerepanova po zástavě srdce. Anebo když loni při tragické havárii letadla s hokejisty Lokomotivu Jaroslavl zemřelo mnoho jeho kamarádů. Jágr v rozhovoru také řekl, že kdyby nebyl profesionálním hokejistou, dovede si představit, že by byl knězem. Podobnost obou povolání vidí v zasvěcení svého života práci a pomáhání ostatním. Kněžský úřad se ostatně příliš neliší od jeho života, byť český hráč má i své neřesti, podotýká Philadelphia Inquirer. „Ale nepije alkohol a málokdy se chodí bavit ven,“ dodal deník. Zároveň připomenul, že Jágr není ženatý, i když má trvalou známost. Nyní je ale na prvním místě hokej. Kdyby prý měl manželku anebo děti, nebyl by schopný odjíždět večer z domova na samostatné noční tréninky, jimiž ve Filadelfii proslul. Jágr má pocit, že kdyby měl rodinu, šidil by buď ji, anebo hokej. „Raději jsem na kluzišti, než abych seděl doma a koukal na televizi. K čemu je to dobré? Vím, že kdybych byl ženatý, nedokázal bych tam odjet. Nebylo by to fér,“ řekl. Jágrův tým dnes na domácím ledě ve Filadelfii čeká zápas pravdy. V sérii druhého kola vyřazovací části NHL prohrává s New Jersey Devils 1:3 a je krůček od vyřazení. Letcům navíc bude chybět jejich útočné eso Claude Giroux, který dostal trest na jeden zápas za faul z předchozího utkání.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma