Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jágr považuje Pittsburgh v bitvě s Flyers za favorita

Jágr považuje Pittsburgh v bitvě s Flyers za favorita
Image: 0111654376, License: Rights managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. Icon SMI reserves the right to pursue unauthorized users of this image. If you violate our intellectual property you may be liable for: actual damages, loss of income, and profits you derive from the use of this image, and, where a, 29 December 2011: Philadelphia Flyers right wing Jaromir Jagr (68) skates with the puck during the first period in the Philadelphia Flyers 4-2 win against the Pittsburgh Penguins at the Consol Energy Center in Pittsburgh, Pennsylvania. Photo via Newscom, Place: USA, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.cz, Newscom | zdroj: tisková zpráva

Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Philadelphie se nemůže dočkat začátku bojů o Stanleyův pohár, před startem série 1. kola s Pittsburghem ale považuje za favorita soupeře. Bitva s pensylvánským rivalem, která začne ve středu, bude pro čtyřicetiletého nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL pikantní hned z několika důvodů.

V dresu Penguins prožil Jágr nejúspěšnější léta kariéry. Loni při návratu do NHL se také mluvilo o jeho comebacku do Pittsburghu, ale když zvolil znepřátelenou Philadelphii, stal se pro většinou fanoušků Penguins nepřítelem. A také má Jágr Pittsburghu co vracet ze svého předchozího působiště v NHL. "Poslední série play off, kterou jsem hrál, byla proti Pittsburghu. Pak jsem byl tři roky pryč. Teď jsem zpátky a máme je znovu," řekl Jágr zámořským médiím. Připomněl sérii semifinále Východní konference z roku 2008, kdy musel v dresu New Yorku Rangers strávit od Penguins vyřazení po výsledku 1:4 na zápasy. Už s jistotou vzájemného souboje v play off se oba celky potkaly v posledním zápase základní části, v němž Pittsburgh doma vyhrál 4:2. Dlouhodobá část je ale pryč a nyní startuje nová soutěž o nejcennější trofej. "Play off NHL je asi to, co jsem postrádal nejvíce," prohlásil Jágr. Boje v play off slavné zámořské soutěže mají podle něj specifický náboj. "Je to velké vzrušení pro hráče a fanoušky. Každý zápas je v televizi a příznivci hltají hokej. Hráč může změnit sérii jednou skvělou akcí, nebo může tým jednou chybou prohrát," líčil Jágr, který získal dvakrát Stanleyův pohár hned na začátku kariéry v NHL s Pittsburghem. Český hokejista, který měl v tomto ročníku problémy s třísly, ujistil, že se cítí fyzicky i zdravotně na vrchol sezony dobře připravený. "Bude to těžká série. Oni budou favorité. Řada expertů říká, že jsou nejlepším týmem v lize. Po naše mužstvo to bude obrovská výzva," doplnil zkušený útočník, který má na kontě i olympijský triumf z Nagana a dva tituly mistra světa. Jágr věří, že na konci série se bude radovat se svým týmem on. "Většinou jsem byl na straně poražených. Snad se to změní. Když jsem byl v Pittsburghu, bylo vždycky těžké hrát proti Philadelphii. V jedné sérii (v roce 2000) jsme vedli 2:0 a nakonec jsme ji prohráli 2:4," doplnil Jágr. Tehdy Philadelphia vyhrála klíčový čtvrtý zápas ještě ve staré pittsburské Civic Aréně až v pátém prodloužení. O tom, že v prvním kole na sebe narazí právě Pittsburgh a Philadelphia, bylo prakticky jasno už s blížícím se koncem základní části. Podle bodového zisku byli sice ve Východní konferenci lepší než tyto týmy pouze newyorští Rangers, druhé a třetí místo ale obsadily Boston a Florida coby vítězové divizí. "Takový je rozpis v NHL. Když se člověk podívá na body, tak by tyto dva týmy proti sobě hrát neměly v prvním kole. Ale nic s tím nenaděláme. Pro jeden z nich sezona skončí," konstatoval Jágr.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma