Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Italové porazili po 120 minutách bez branek Anglii na penalty (2:4)

Italové porazili po 120 minutách bez branek Anglii na penalty (2:4)
Italian players celebrate after winning the penalty shootout during the Euro 2012 soccer championship quarterfinal match between England and Italy in Kiev, Ukraine, Monday, June 25, 2012. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) | zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Itálie porazili ve čtvrtfinále mistrovství Evropy Anglii 4:2 na penalty a stali se posledním semifinalistou turnaje. Svěřenci Cesareho Prandelliho měli celý zápas v Kyjevě převahu i šance, utkání ale i po prodloužení skončilo 0:0. V rozstřelu nejprve selhal Montolivo, pak neproměnili své pokusy Young a Cole. Angličané tak na velké akci prohráli penalty popáté za sebou.

Italové se probojovali mezi nejlepší čtyři celky velkého turnaje poprvé od triumfu na MS v roce 2006. O finále si zahrají ve čtvrtek s Německem, o den dříve se v úvodním semifinále střetnou Španělsko a Portugalsko. 
 
Většina expertů předpovídala nejopatrnější čtvrtfinále, úvod ale tyto prognózy vyvrátil. Ital Marchisio centrem pod sebe našel za vápnem De Rossiho a Harta po jeho točené střele už po třech minutách hry zachránila tyč. Angličané odpověděli záhy. Po přihrávce z pravé strany se v páté minutě odrazil míč k Johnsonovi, jediný pamětník posledního vzájemného souboje brankář Buffon ale předvedl vynikající reflex a zabránil gólu. 
 
Oba týmy jako by si vyměnily role z minulosti. Angličané "převzali" italské defenzivní pojetí a zatáhli se do obranné ulity, naopak squadra azzura potvrdila, že od opatrného fotbalu na tomto turnaji upustila. 
 
Velkým nebezpečím pro anglickou branku byl útočník Balotelli. Po návratu do základní sestavy nastoupil hodně nabuzený a v krátkém sledu se ocitl ve dvou nábězích za obranou. Na spoluhráče z Manchesteru City gólmana Harta ale ani jednou nevyzrál. Nejprve mu střelu stihl zblokovat vracející se Terry a pak v těžké pozici trefil Balotelli náruč anglického brankáře. 
 
I po přestávce pokračovali Italové v aktivní hře. Stejně jako v první půli měl po třech minutách na noze úvodní trefu De Rossi, tentokrát ale nikým nehlídaný vůbec netrefil prostor mezi tyčemi. 
 
Svěřenci kouče Prandelliho stupňovali tlak a ostrovní celek odolával s velkým vypětím sil. V 53. minutě mohli Angličané znovu děkovat Hartovi. Střelu De Rossiho sice jen vyrazil před sebe, ale vzápětí si poradil s dorážkou Balotelliho. Pak už jen sledoval, jak Montolivo překopl břevno. 
 
Kouč Hodgson otupil soupeřův nápor po hodině hry příchodem čerstvých hráčů Walcotta s Carrollem. Italové se pak vrátili ke kombinacím kolem vápna soupeře, odvrátit první bezbrankovou remízu šampionátu se jim ale nepovedlo, střídajícímu Nocerinovi vložil do střely kopačku Johnson. 
 
V prodloužení se obraz hry neměnil. Ve 101. minutě zacentroval do vápna další střídající hráč Diamanti a po nedorozumění mezi Hartem a Terrym doskákal míč až na tyč. A když v druhé části prodloužení zkazil Nocerinovi gólovou radost ofsajd, musely rozhodnout penalty, které se oběma týmům dlouhodobě nedaří. 
 
Nejdřív se zdálo, že zápornou bilanci vylepší Anglie. Montolivo ve druhé sérii minul, jenže ve třetí napálil Young jen břevno a pak Buffon vychytal Colea. Pečeť na italský postup dal Diamanti. 
 
-TISCALI/jrk
 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma