Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hvězda pod palbou zákona: Na Neymara si došláply soudy v Brazílii i ve Španělsku

Hvězda pod palbou zákona: Na Neymara si došláply soudy v Brazílii i ve Španělsku
Neymar odchází od soudu v Madridu | zdroj: Profimedia

Federální soud v brazilském Sao Paulu minulý týden zamítl odvolání hvězdného fotbalového útočníka Neymara a obratem vydal příkaz k zablokování majetku v hodnotě téměř 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Hráč Barcelony byl koncem loňského roku shledán vinným z daňových úniků, když v letech 2011 až 2013 ošidil státní kasu o bezmála 16 milionů dolarů.

Brazilské úřady odstřihly třiadvacetiletého fotbalistu od jeho domácího bankovního účtu, několika nemovitostí, soukromého letadla a luxusní jachty.

Podle zástupce federální daňové agentury Iagara Junga Martinse se však mladý útočník nemusí obávat vězení, pakliže splatí dlužnou částku.

"Může se sice znovu odvolat, ale nebude mu to příliš platné. Od minulého roku nevypluly na povrch žádné nové informace, které by radikálním způsobem zasáhly do tohoto případu. Nicméně pokud zaplatí, co dluží, případ bude uzavřen. Naše legislativa není až tak pomstychtivá," uvedl Martins.

Neymar ovšem musí svádět právní bitvu i na druhé straně Atlantiku. Začátkem února se společně se svým otcem dostavil k soudu v Madridu, který řeší jeho podezřelou přestupovou cestu do Barcelony.

Případ byl rozehrán na popud investiční společnosti Grupo Sonda, která vlastnila část práv na Neymara během jeho angažmá v Santosu, za což měla inkasovat 40 procent z celkové přestupové částky.  

Podle představitelů Barcelony měl celý transfer hodnotu 74 milionů dolarů, z čehož 17 milionů putovalo do Santosu a dalších 40 milionů shrábla společnost založená otcem brazilského útočníka. Pozdější vyšetřování ale odhalilo, že katalánský velkoklub ve skutečnosti zaplatil za Neymara až 90 milionů.

Zdroje:
Vlastní, Indian Express

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma