Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

HVĚZDA MĚSÍCE: Charl Schwartzel, golfová šelma z jihu Afriky

HVĚZDA MĚSÍCE: Charl Schwartzel, golfová šelma z jihu Afriky
Charl Schwartzel | zdroj: telegraph.co.uk

Před prosincem vznikaly obavy, jestli bude snadné najít s koncem golfové sezony Hvězdu měsíce GOLFee. A byl to nakonec jeden z nejlehčích výběrů v uplynulém roce. Díky komu? Díky muži jménem Charl Schwartzel. Jihoafričan se do námi vybrané společnosti dostal podruhé během dvou let. A tentokrát naprosto suverénním způsobem. Vždyť vybrat kohokoliv jiného by byl v tomhle případě redakční zločin. Schwartzel převyšoval všechny.

Nejprve na silně obsazeném turnaji Asian Tour v Thajsku dominoval s náskokem jedenácti ran i před takovou hvězdou jako Bubba Watson na děleném druhém místě. A ještě o ránu víc k dobru měl na své nejbližší soupeře týden nato, když si podmanil domácí podnik European Tour ve vyhlášeném Leopard Creek Clubu.

"Právě tady moje kariéra začala a právě tady jsem dosáhl prvního velkého vítězství. Je skvělé se sem vrátit a vyhrát znovu," usmíval se po titulu na Alfred Dunhill Championship sympatický šampion.

Na tohle označení ale čekal hodně dlouhou dobu. Přesněji - celých dvacet měsíců. Schwartzel naposledy slavil triumf v dubnu 2011, který však stál za to. Tehdy se v Augustě zapsal do golfových dějin jako vítěz majorového Masters a v zeleném saku si připsal první velké vítězství mezi golfovými grandslamy.

Jenže od té doby nic...

Nejen že se úspěchu nemohl dlouho dočkat, ale nevyvaroval se například zranění na US Open. Ani trapasům. Třeba na zářijovém Deutsche Bank Championship se během play-off FedExCupu zesměšnil tím, že na poslední jamce dne doputtoval míček z metru až na čtvrtý pokus. Nebyla to příliš povedená sezona. Dokud nepřišel závěr minulého roku.

"Ano, ještě před měsícem a půl byl tenhle rok jedním velkým zklamáním. Ale dařilo se mi líp švihat holí i líp puttovat a všechno se najednou změnilo. Teď už ten rok stojí za to," vyprávěl 28letý rodák z Johannesburgu. Nad jeho proměnou zůstával rozum stát.

Jenže raketový vzestup naznačovalo už jeho listopadové představení - nejprve skončil na SA Open dělený pátý, pak se na závěrečném podniku European Tour 2012 v Dubaji, kde startovalo plno světových es, dělil o třetí místo.

Přitom si stěžoval, že už je po náročné sezoně vyčerpaný a Alfred Dunhill Championship v polovině prosince hrál jen proto, že byl pořádaný na jeho oblíbeném místě v Leopard Creeku. A pak? Na dvou posledních akcích zahrál dohromady - podržte se - 49 ran pod par. A to mu ještě v závěrečný den kazilo skóre velmi špatné počasí.

Nebýt ho, možná atakoval historické zápisy zvučných jmen. Vždyť před posledním kolem měl třeba políčeno na rekord Tigera Woodse, který US Open před třinácti lety opanoval s náskokem patnácti ran. Kromě toho mohl překonat například i krajana Ernieho Else, jenž vyhrál dosavadním nejvyšším skóre -29. Schwartzel na to formu měl.

Přenesl si ji i do nového roku? Bylo by to skvělé pokoukání, ve srovnání s těmi nejlepšími obzvlášť. "Hrál skvěle v předchozím roce. A teď to konečně předvádí znovu," řekl o něm před Vánocemi Španěl Sergio Garcia

Vždyť Schwartzel už dávno není utajovaný kluk z jihu, jako když jsme o něm psali před více než rokem a půl. Schwartzel už je někdo, s kým se musí na každém turnaji naplno počítat. 

Charl Adriaan Schwartzel

Věk: 28 let

Narozen: 31. srpna 1984 v Johannesburgu

Národnost: jihoafrická

Výška a váha: 181 cm a 70 kg

Profesionál od roku: 2002

Počet profesionálních titulů: 10 (1 na PGA Tour, 8 na European Tour, 1 na Asian Tour)

Největší úspěch: titul na Masters 2011

Ve světovém žebříčku: 14. místo

Hlavní značka: Nike

Stav: ženatý s manželkou Rosalind

Oficiální webové stránky: www.charlschwartzel.com

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma