Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Hokejová soutěž pro slabé a nemohoucí: Světový pohár s evropským týmem

Hokejová soutěž pro slabé a nemohoucí: Světový pohár s evropským týmem
Evropský hokejový tým by měl hrát na prázdnou branku. Pro jistotu | zdroj: ThinkStock

Pokud patříte k těm, kteří si po skončení olympijských her v Soči zoufali, že musejí znovu čtyři roky čekat na další setkání nejlepších hokejistů planety, pak si můžete oddychnout. Jak bylo oznámeno v průběhu All-Star víkendu NHL koncem letošního ledna, ve dnech 17. září až 1. října 2016 se v kanadském městě Torontu odehraje k životu znovu probuzený Světový pohár. Ne všichni však přijímají tento podnik s nadšením. Jednak kvůli dosti nevšednímu složení jeho účastníků, a také proto, že vážně ohrožuje start zámořských hokejistů na příští olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu. 

NHL a NHLPA (hráčská asociace sdružující ligové hráče) přes deset let spolupracovaly na vytvoření nového formátu Světového poháru, na kterém se představí nejlepší hokejisté světa a nejsilnější národní celky. Dvoutýdenního zápolení se zúčastní reprezentační týmy České republiky, Kanada, Spojených států, Švédska, Finska a Ruska.

Doplní je tzv. evropský tým, jehož kostru by měli tvořit hráči ze Slovenska, Švýcarska, Norska, Lotyšska a dalších zemí starého kontinentu, a týmem mladých hvězd NHL z Kanady a USA, které ještě nepřesáhly 23 let (North American Young Guns).

Osm týmů, jejichž soupisky zaplní tři gólmani a 20 hráčů v poli, bude rozděleno do dvou čtyřčlenných skupin. Z každé skupiny postoupí dva nejlepší celky do semifinále, následné finále se bude hrát na dva vítězné zápasy.

A na led nastupuje výběr…Evropy???

Nahrazení reprezentačních výběrů dvěma uměle vytvořenými celky vzbudilo dosti rozporuplné reakce. A to nejen v zemích, které byly tímto překvapivým krokem vyšachovány ze hry. "Měl bych z toho divný pocit. Ani nevím, jestli bych přál vítězství svému vlastnímu týmu nebo soupeři. Tohle není dobrá motivace pro hráče," odpověděl kapitán Tampy Bay Steven Stamkos na otázku, jak by se mu (ne)líbilo, pokud by jako člen Young Guns musel nastoupit do utkání proti své rodné Kanadě.

"Nedává to žádný smysl. Vůbec se mi to nelíbí. Hráčům by mělo být umožněno reprezentovat jejich vlast, ať už na Světovém poháru nebo olympiádě. Je pro mě nesmírnou poctou, když mohu obléknout dres národního mužstva, a jsem si jistý, že hráči ze Slovenska, České republiky nebo Švédská to cítí stejně," řekl švýcarský hokejista Mark Streit.

S opačným názorem přispěchal Eric Prime, redaktor Sportsnet.ca. Podle něj mohou dva nové týmy zvýšit kvalitu celého turnaje, protože země jako třeba Lotyšsko nebo Německo prostě nejsou schopny sestavit dostatečně konkurenceschopný tým.

"Jsem raději pro evropský tým a výběr mladých hráčů, než pro slabší národní mužstva jako Rakousko nebo Norsko. NHL stále hledá cestičky, jak co nejlépe zpopularizovat vlastní soutěž a mezinárodní turnaj plný největších hokejových hvězd je ideální cestou, jak toho dosáhnout. Dva umělé týmy jsou sice trochu kostrbatým řešením, nicméně právě to zvýší kvalitu celého podniku."

Samotná NHL v tom má jasno. Na jednu stranu tady bude celek plný budoucích hokejových hvězd, jednak umožní některým evropským hráčům, jejichž země se nedokážou pravidelně kvalifikovat na olympiádu, aby si zahráli na velké světové akci. "Našim prvořadým cílem bylo vytvořit turnaj, kterého by se zúčastnilo co možná nejvíce hráčů z NHL, a jenž by sdružoval co nejvyrovnanější skupinu týmů," řekl John Collins, obchodní ředitel NHL.

Evropský výběr může povolat třeba kapitána Bostonu Zdena Cháru, dvojnásobného vítěze Stanley Cupu Anžeho Kopitara, rakouského rychlíka Michaela Grabnera nebo lotyšskou "modlu" Zemguse Girgensonse. Nic to ale nemění na tom, že nikdy v historii mezinárodních hokejových turnajů se nestalo, aby proti sobě nastoupily reprezentační celky a mužstva poslepované z hráčů několika zemí.

Naganem to začalo, Pchongjangem to může skončit

Druhým ožehavým tématem je účast hráčů z NHL na příštích olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu. Od turnaje v Naganu bylo pravidlem, že se NHL na dva týdny pozastavila, aby národní týmy mohly využít veškerého svého hokejového potenciálu.

Ale taková pauza působí Národní hokejové lize škody v řádech milionů dolarů, nemluvě o tom, že jednotlivé kluby se děsí případného zranění svých největších opor. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Na turnaji v Soči přišla kanadská reprezentace o útočníka Johna Tavarese, kapitána a zároveň nejproduktivnějšího hráče NY Islanders. Po zbytek sezóny se Ostrované museli obejít bez své největší hvězdy.

Ale hlavním důvodem, proč vznikl Světový pohár a proč bude pořádán právě v zámoří, jsou…peníze. Redaktor Yahoo Sports Greg Wyshnski ve svém článku "Světový pohár v hokeji 2016" uvedl, že tento podnik může vygenerovat zisk přes 100 milionů dolarů, který si mezi sebe rovným dílem rozdělí NHL a NHLPA. Pro obě strany je to ideální podnik: turnaj jim přinese pohádkový zisk a hráči ani nemusí opustit Severní Ameriku.

"Chápu, že olympiáda je pro mnohé hokejisty významnou sportovní akcí, které se nechtějí jen tak vzdát. Ale zájmy klubu by měly být vždy na prvním místě. A z tohoto úhlu pohledu nám tento mezinárodní turnaj nepřináší absolutně nic," řekl John Davidson, prezident hokejového týmu Columbus Blue Jackets.

"S olympijským turnajem máme dobré i špatné zkušenosti. Ale ze základu – není to naše soutěž, nemůžeme zasahovat do jejího programu a probíhá v době, kdy je v plném proudu základní část NHL, což narušuje náš zápasový harmonogram. Na druhou stranu slouží jako skvělá propagace hokeje jako takového," prohlásil Bill Daly, zástupce ligového komisaře Garyho Bettmana.

Ale zatím není nikde psáno, že olympijské hry musejí nutně ostrouhat. Mnoho hráčů totiž vyjádřilo přání reprezentovat národní mužstvo nejen v Torontu, ale také v Pchongjangu. "Někteří lidé prostě podceňují to, že hráčům nelze jen tak vzít jejich touhu reprezentovat vlastní zemi. Majitelům klubů se to možná nelíbí, ale to je asi tak všechno, co s tím mohou dělat. Stačí se podívat na reakci Marka Streita, když se dozvěděl, že se Švýcarsko nebude účastnit Světového poháru," napsal Matt Larkin, šéfredaktor The Hockey News.

Kupříkladu ruský útočník Alexander Ovečkin řekl, že ať už se NHL a IIHF dohodnou jakkoliv, on si v únoru 2018 balí kufry a vyráží směr Jižní Korea.

"Někteří hráči se této akce chtějí zúčastnit, jiným není pochuti, že se kvůli tomu musí zároveň přerušit NHL. Nicméně nikdo nemůže tvrdit, že obnovení Světového poháru automaticky vylučuje účast zámořských hokejistů na olympijských hrách," podotkl Don Fehr, výkonný ředitel NHLPA.

Definitivní rozhodnutí o startu zámořských hvězd na příští olympiádě by mělo padnout až po skončení Světového poháru, tedy nejdříve v posledním kvartále roku 2016. Pokud bude konečný verdikt zamítavý, pak se pořádání nejlepších hokejových akcí planety stane na dlouhou dobu výsadou Kanady a Spojených států. 

Autor je externí spolupracovník redakce Petr Widenka

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma